Τι είναι η τεχνική pomodoro για να γίνεις πιο παραγωγική στη δουλειά- ακόμα κι αν βαριέσαι

Τσακιρίδου Χριστίνα
Τι είναι η τεχνική pomodoro για να γίνεις πιο παραγωγική στη δουλειά- ακόμα κι αν βαριέσαι

Η νέα μέθοδος οργάνωσης μετρά ήδη χιλιάδες υποστηρικτές και έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Καθημερινά οι περισσότερες από εμάς καλούνται να ολοκληρώσουν πολλά, διαφορετικά tasks μέσα στην ημέρα. Ο χρόνος κυλά σαν νερό και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είσαι το ίδιο παραγωγική μετά από 9-10 ώρες δουλειάς.

Αν δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και νιώθεις εξαντλημένη, σου έχουμε τη λύση. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις μια από τις πιο γνωστές μεθόδους διαχείρισης χρόνου για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Francesco Cirillo ανέπτυξε την τεχνική Pomodoro ενώ παρακολουθούσε τη σχολή επιχειρήσεων στη Ρώμη. Pomodoro στα Ιταλικά σημαίνει ντομάτα και ο Cirillo χρησιμοποίησε αρχικά ένα χρονόμετρο ντομάτας όταν επινόησε για πρώτη φορά αυτήν την τεχνική παραγωγικότητας.

Τι είναι η τεχνική pomodoro και γιατί να τη βάλεις στη ζωή σου

Η συγκεκριμένη τεχνική είναι σήμερα από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως. Αυτό το σύστημα διαχείρισης χρόνου υπάρχει τα τελευταία 30 χρόνια και χρησιμοποιεί εναλλασσόμενες περιόδους εργασίας με σύντομα διαλείμματα για να μεγιστοποιήσει όσα γίνονται καθημερινά.

Εσύ οργανώνεις τα emails; Όσα κάνουν οι γυναίκες καριέρας την Παρασκευή για να είναι cool τη Δευτέρα

Η λήψη τακτικών διαλειμμάτων δίνει στον εγκέφαλο την ευκαιρία να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να συνεχίζεις αργότερα τη δουλειά με περισσότερη ενέργεια. Επιπλέον αυξάνει σημαντικά το βαθμό της συγκέντρωσης και σε βοηθά να μεγιστοποιήσεις την απόδοσή σου.

https://www.instagram.com/p/Cb7wYY4OuXY

Πώς θα την εφαρμόσεις

Το παραδοσιακό μοτίβο Pomodoro αποτελείται από 25 λεπτά εργασίας και πέντε λεπτά διάλειμμα. Μετά από τέσσερις κύκλους, κάνε διάλειμμα 30 λεπτά.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα εξής:

1) Διάλεξε χρονόμετρο. Διάλεξε ποια εργασία ή σειρά εργασιών πρέπει να ολοκληρώσεις άμεσα. Ρύθμισε το χρονόμετρο σου στα 25 λεπτά και μην σταματήσεις έως ότου περάσει ο χρόνος που έθεσες. Αν τελειώσεις την εργασία σου πριν χτυπήσει το χρονόμετρο, αφιέρωσε τα υπόλοιπα λεπτά στον έλεγχο και στη διόρθωση.

2) Προσπάθησε μέσα σε αυτά τα 25 λεπτά να απομακρύνεις οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή. Αν χρησιμοποιείς το χρονόμετρο του κινητού σου, κλείσε τα δεδομένα και το Wi-Fi.

3) Αφού περάσουν τα 25 λεπτά, κάνε ένα διάλλειμα 5 λεπτών. Σήκω από τον χώρο εργασίας σου και περπάτα για να ξεπιαστείς. Αν έχεις ολοκληρώσει την εργασία σου, σημείωσε ότι την ολοκλήρωσες. Αν όχι, συνέχισέ την στο επόμενο Pomodoro (25 λεπτά).

4) Μετά από 4 Pomodoros κάνε ένα διάλλειμα 20 με 30 λεπτών. Επανάλαβέ την όλη διαδικασία ξανά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν τη δοκιμάσεις θα διαπιστώσεις ότι μπορείς να πετύχεις πολλά περισσότερα από ό,τι είχες φανταστεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν αυτήν την τεχνική πολύ αποδοτική και φτάνοντας στο τέλος της ημέρας, αισθάνονται πολύ πιο ανανεωμένοι από ότι συνήθως.

Πηγή κεντρικής: pexels.com