Ψάχνετε για δουλειά; Ποτέ χωρίς πλάνο!

Ψάχνετε για δουλειά; Ποτέ χωρίς πλάνο!

Οργανωθείτε και περάστε στην αντεπίθεση

Ψάχνετε δουλειά; Έχετε σκεφθεί πού θα θέλατε να απασχοληθείτε; Σε ποια θέση, κλάδο, εταιρία; Έχετε κάποιο πλάνο για το πώς να φτάσετε εκεί;Εφόσον αναζητάτε δουλειά σε ένα συγκεκριμένο κλάδο θα πρέπει να γνωρίζετε τα επιθυμητά προσόντα τα οποία αναζητούν οι εργοδότες για τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν. Μην ψάχνετε τυχαία σε καμία περίπτωση!

Αν για παράδειγμα επιθυμείτε μια δουλειά στις πωλήσεις τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στα επιθυμητά προσόντα θα συναντήσετε τις πολύ καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, τη δυνατότητα για μετακινήσεις (δίπλωμα αυτοκινήτου), τις γνώσεις υπολογιστή και πιθανόν συγκριμένη εμπειρία σε πωλήσεις προϊόντων η υπηρεσιών. Δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που ψάχνουν δουλειά, αλλά το κάνουν χωρίς σύστημα και οργάνωση. Αυτό μπορεί να δυσκολεύει την αναζήτησή τους, ακόμα και να τη «σαμποτάρει». Υπάρχουν, δηλαδή, υποψήφιοι που δε θυμούνται σε ποιες αγγελίες έχουν στείλει το βιογραφικό τους, ή που στέλνουν μαζικά το βιογραφικό τους σε όλες τις διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης το έχουν στείλει. Δεν είναι λίγοι, επίσης, εκείνοι για τους οποίους στέλνουν συγγενείς και φίλοι, οπότε δεν γνωρίζουν πως έχουν κάνει αίτηση για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Για να υπάρχει μια πιο πλήρης εικόνα για τις θέσεις εργασίας που σας ενδιαφέρουν μπορείτε να ενημερωθείτε από τις αγγελίες που δημοσιεύονται διαβάζοντας με προσοχή τα χαρακτηριστικά που ζητάνε οι εργοδότες σε διάφορα επίπεδα θέσεων. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές βέβαια, η βασική και πιο ορθολογική επιλογή για τους περισσότερους νέους υποψήφιους είναι να βρεθεί η εργασία σύμφωνα με την οποία θα γίνει άμεσα αξιοποίηση των ακαδημαϊκών γνώσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αρχική επιλογή θα αποτελέσει και tη μελλοντική καριέρα που θα ακολουθήσουμε.

Σύμφωνα με τις συνθήκες στην σύγχρονη αγορά εργασίας ένας εργαζόμενος κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του εμπειρίας είναι πολύ πιθανόν να μετακινηθεί σε νέες θέσεις εργασίας ή και να αλλάξει καριέρα. Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρχει πίσω από τις επιλογές που θα γίνουν συγκεκριμένη στρατηγική και πλάνο για την καριέρα ανεξάρτητα αν στην πορεία προκύψουν αλλαγές σε σχέση με την αρχική μας επιλογή Η δραστηριότητα που θα εξελιχθεί σύμφωνα με τα παραπάνω μπορεί να μην έχει τελικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ειδικά στην περίπτωση που ένας εργοδότης ενδιαφερθεί να καλέσει σε συνέντευξη επιλογής ένα υποψήφιο ο οποίος τελικά δεν γνωρίζει γιατί τον καλούν, μπορεί να δημιουργήσει αρνητική εντύπωση και να του στερήσει κάποια ευκαιρία για δουλειά.

Οργανωθείτε, λοιπόν, υιοθετείστε ένα σύστημα την αναζήτησή σας για εργασία και θα δείτε πως τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν πιο σύντομα θετικά!