Πώς αντιμετωπίζουμε την κούραση της δουλειάς;

Πώς αντιμετωπίζουμε την κούραση της δουλειάς;

Πότε πρέπει αυτή να μας ανησυχήσει;

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στην εποχή μας αντιμετωπίζουν καταστάσεις εργασιακής εξάντλησης που τους οδηγούν σε οδυνηρές και δυσάρεστες καταστάσεις. Η κούραση είναι ένα σύμπτωμα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους σήμερα. Η ένταση, το άγχος και το αίσθημα ότι έχουμε τόσα πολλά πράγματα να κάνουμε που πλέον είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, είναι μια βασανιστική καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς. Εξάλλου, οι αντοχές του καθενός είναι διαφορετικές και εξαρτώνται από το έργο που πρέπει να παράγει.

Είναι φυσικό για όλους τους ανθρώπους κάποτε να βρίσκονται σε κακή διάθεση, να νιώθουν υπερκόπωση, να τα βλέπουν όλα βουνό μπροστά τους και να νιώθουν απελπισμένοι και αβοήθητοι. Στις περιπτώσεις αυτές η δύσκολη κατάσταση που μας καταπονεί είναι παροδική. Με λίγη ξεκούραση, χαλάρωση και καλό ύπνο βρίσκουμε πάλι τις δυνάμεις, την ενέργεια και την όρεξη για νέους αγώνες και κατακτήσεις. Όταν κάνουμε κάτι που δεν ταιριάζει στις ικανότητες και δυνάμεις μας, είναι πιθανόν εάν οι απαιτήσεις είναι πέραν των δυνατοτήτων μας, να υποστούμε τέτοια καταπόνηση που να μας οδηγήσει στην εργασιακή εξάντληση. Ακόμη και εάν κάνουμε αυτό που έχουμε συνειδητά επιλέξει ίσως φτάσουμε νε μην έχουμε απόθεμα ούτε ψυχικό μα ούτε και σωματικό.

Όταν το να κάνουμε άλλα ή πιο πολλά από όσα είμαστε φτιαγμένοι για να μπορούμε να κάνουμε, γίνεται καθεστώς, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το σύστημα μας να μην αντέχει και να οδηγούμαστε στο σύνδρομο εργασιακής εξάντλησης. Τι διαφορά έχει όμως αυτό από την παροδική κούραση ή απογοήτευση; Στην πρώτη περίπτωση το πρόβλημα είναι παροδικό και λύνεται μετά από απλά μέτρα ξεκούρασης, ύπνου και ίσως μερικών ημερών διακοπών. Στη περίπτωση εργασιακής εξάντλησης, το πρόβλημα είναι σοβαρότερο. Έχει βαθύτερες αιτίες που το προκαλούν, χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση και απαιτούνται ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και απασχόλησης του ατόμου.

Είναι λοιπόν σημαντικό να καταλαβαίνουμε εάν έχουμε κάτι παροδικό και σχετικά αθώο ή εάν υποφέρουμε από μια χρόνια κατάσταση καταπόνησης και εργασιακής εξάντλησης για την οποία χρειαζόμαστε βοήθεια. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι απαραίτητο να ζητούμε βοήθεια. Δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα που από μόνα τους υπογράφουν την ύπαρξη του συνδρόμου εργασιακής εξάντλησης. Είναι ένα σύνολο μερικών ή περισσότερων από αυτά που είναι επίμονα, είναι έντονα και δεν φεύγουν που πρέπει να μας προκαλούν ανησυχία.

Διαβάστε ακόμη:

Συνέντευξη για δουλειά; Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Όταν πέφτετε στην ανάγκη της... οικογενειακής επιχείρησης!

Τι λέει ο μήνας γέννησής σας για το επάγγελμά σας;