Ζεις κι εσύ με το συνεχή φόβο της απόλυσης; Αντιμετώπισέ το!

Ζεις κι εσύ με το συνεχή φόβο της απόλυσης; Αντιμετώπισέ το!

Όταν κάθε πρωί ξυπνάς με την ίδια αγωνία...

Η αλήθεια είναι πως ζούμε σε μια εποχή όπου όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα ανατρέπονται και οι μύθοι όπως και οι πραγματικότητες πολλών από εμάς καταρρίπτονται. Κάθε μέρα απολύονται εκατοντάδες άνθρωποι. Ακόμη και αν η καμπάνα δεν χτύπησε ακόμη για μας δεν σημαίνει πως δεν ζούμε αυτή την τραγική συνθήκη δίπλα μας. Οι ισορροπίες στην ασφάλεια της εργασίας έχουν κι αυτές διαταραχθεί σημαντικα και κανείς μας πια δεν ξέρει τι να περιμένει.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βιώνουν με αγωνία την καθημερινή παρουσία στη δουλειά, και το άγχος μήπως είναι οι επόμενοι τους αποδιοργανώνει στην καθημερινότητά τους. Το καλύτερο όπλο απέναντι σε ένα φόβο είναι να τον αντιμετωπίσεις, με τα δικά σου μέσα, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται μιας και η ανάγκη να διατηρήσει κανείς τη θέση εργασίας του σήμερα, παρά τις υποχρεώσεις ή τις δυσκολίες που συναντά, γίνεται παράγοντας υπερβολικού άγχους, ακόμα και υποταγής. Οι περισσότεροι δεν έχουμε ελπίδες για ανέλιξη ή οικονομική βελτίωση και μοιάζει να έχει ακυρωθεί η όποια προσωπική επιθυμία. Όλοι έχουμε δεχτεί συνθήκες και τροποποιήσεις τόσο σε μισθολογικό επίπεδο όσο και στον τρόπο δουλειάς μας, το ωράριο.

Προσαρμοζόμαστε όμως ο φόβος καλά κρατεί. Το καθημερινό στρες και η απαξίωση στη γενιά των 25-35 είναι συνεχές φαινόμενο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχεί κανείς, όμως δεν πρέπει να το αφήνουμε να μας καταβάλλει. Για να μη βουλιάξεις, κυρίως ψυχικά, και να περάσεις όσο πιο καλά μπορείς αυτήν τη φάση, χρειάζεται προσοχή και ανασυγκρότηση. Όσο είσαι στη δουλειά, συγκεντρώσου! Αν γίνουν έμμονη ιδέα η σκέψη της απόλυσης, ο φόβος και το κενό, μπορεί εκτός από την ψυχική σου υγεία να βλάψεις και την ποιότητα της δουλειάς σου. Εξάλλου μπορεί και να μην απολυθείς ποτέ. Δώσε νόημα σε αυτό που κάνεις εδώ και τώρα. Φαντάσου η ανησυχία σου για να ΜΗΝ συμβεί κάτι τέτοιο να σε οδηγήσει ακριβώς εκεί που φοβάσαι.

Η δουλειά δεν είναι όλη η ζωή μας, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της. Ένα καλό υποστηρικτικό περιβάλλον, οι δικοί σου άνθρωποι μπορούν να σε στηρίξουν ψυχικά και να σε αποφορτίζουν στις δύσκολες εντάσεις. Κι όταν μπορούμε να αποφορτιστούμε, μπορούμε να πάρουμε ανάσες και να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι. Αναζήτησε σημεία σταθερότητας στον ίδιο σου τον εαυτό. Αν χρειάζεσαι βοήθεια, ζήτα τη, μην αφήνεις τον εαυτό σου να εγκλωβιστεί. Βρες σημεία αναφοράς που σε στηρίζουν μέσα σου και γύρω σου, ώστε να μη νιώθεις μονίμως ότι περιμένεις τα μαντάτα της απόλυσης. Προσπάθησε να αναπνεύσεις κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν, που διώχνουν τις βαριές σκέψεις και σε αναζωογονούν. Προσφέρσου να βοηθήσεις κάποιο δικό σου, κάνε ένα σπορ, διάβασε κάποιο βιβίο, μίλα με τους αγαπημένους σου. Σε όσους πάλι δεν έχουν δουλειά- και είναι πολλοί αυτοί- ευχόμαστε μέσα στο 2013 να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, όσο ακατόρθωτο κι αν τείνει να φαντάζει αυτό!

Διαβάστε ακόμη:

Tips για την πρώτη μέρα στη νέα σας δουλειά

Πάρε πρωτοβουλίες και δώσε το μεγάλο boost στην καριέρα σου!

Τι ζώδιο είναι ο προϊστάμενός σου; Κέρδισέ τον με την δύναμη των άστρων!