Πώς θα επιβιώσετε (και θα θριαμβεύσετε) σε μία δουλειά που σιχαίνεστε

Πώς θα επιβιώσετε (και θα θριαμβεύσετε) σε μία δουλειά που σιχαίνεστε

Το παν είναι να βρείτε τους τρόπους

Σε όλους μας έχει συμβεί, κατά καιρούς, να κάνουμε μία δουλειά η οποία μας είναι από αδιάφορη έως απωθητική. Είτε πρόκειται για τις ατέλειωτες ώρες στο γραφείο, είτε για τον κακό μισθό, είτε γιατί δεν αντέχουμε το αφεντικό μας, ειδικά τον τελευταίο καιρό, οι εργαζόμενοι που σιχαίνονται την δουλειά τους είναι ολοένα και περισσότεροι. Μέσα σε ένα τόσο αβέβαιο εργασιακό παρόν, είναι σημαντικό να μπορούμε, όμως, να επιβιώσουμε και στα πιο δυσμενή περιβάλλοντα και, γι' αυτό, υπάρχουν τρόποι. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.


1) Καλό είναι να ξέρετε ποιος είναι ο σκοπός σας
Είτε δεχτήκατε την θέση, καταρχήν, γιατί πιστέψατε ότι ήταν κάτι άλλο από αυτό που αποδείχτηκε στην πράξη, είτε επειδή ήταν επείγον να αποκτήσετε μία πηγή πόρων, το να ξέρετε για ποιο λόγο βρίσκεστε εκεί θα σας βοηθήσει να έχετε την απαραίτητη προοπτική για όσο μείνετε. Υπάρχει κάποιος καλός λόγος που δεχτήκατε την θέση και καλό θα είναι τις στιγμές της απελπισίας σας να τον θυμάστε.


2) Έχετε στο μυαλό σας αυτό που πραγματικά θέλετε
Πολλές φορές, μία φρικτή θέση μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς είναι αυτό που ψάχνουμε. Μην διστάσετε να κρατήσετε σημειώσεις- ακόμα κι αν αυτές είναι στο μυαλό σας. Όσο βασανιστικό κι αν σας φαίνεται το παρόν, σκεφτείτε ότι, τουλάχιστον, θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που ψάχνετε στο μέλλον.


3) Γνωρίζετε τα κίνητρά σας για να παραμείνετε
Εάν δεν έχετε σκοπό να αφήσετε την δουλειά, όσο ανυπόφορη κι αν την βρίσκετε, είναι σημαντικό να ξέρετε για ποιο λόγο δεν επιτρέπετε αυτή την προοπτική. Δεν θα βρείτε άλλη δουλειά, στην παρούσα φάση, στον χώρο που σας ενδιαφέρει; Την χρειάζεστε για να ανταπεξέρχεστε στις οικονομικές υποχρεώσεις σας; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το να τον ξέρετε και να τον βάζετε πρώτο στην λίστα των επιχειρημάτων σας θα κάνει την δουλειά σας πολύ ευκολότερη. Η δουλειά γίνεται κάτι παραπάνω από μία απλή δουλειά: γίνεται ένα κίνητρο να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες και να φέρετε εις πέρας τις προσδοκίες σας.


4) Μην αγνοείτε τον τρόπο που αισθάνεστε
Κάθε φορά που προκύπτει κάτι που σας δυσαρεστεί, μην παραβλέπετε τα συναισθήματά σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώνει το όποιο συναίσθημα. Μην τα κρύβετε μέσα σας, γιατί δεν θα αποφύγετε να βγουν στην συνέχεια και, συνήθως, να εκδηλωθούν με έντονο τρόπο. Εάν θέλετε να εκτονωθείτε βγείτε για έναν μικρό περίπατο έξω ή πηγαίνετε στις τουαλέτες του γραφείου. Το να αφήνουμε τα συναισθήματά μας να «στοιβάζονται» μέσα μας, μέχρι να γίνει η μεγάλη «έκρηξη» μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει. Και, παράλληλα με τα συναισθήματά σας, να θυμάστε την επιλογή σας. Θυμηθείτε για ποιο λόγο αξίζει τον κόπο να νιώθετε έτσι.

Διαβάστε ακόμα:
Βρες την καριέρα που σου ταιριάζει βάσει του μήνα γέννησής σου
Είσαι τεμπέλα; Πώς να επιβιώσεις στη δουλειά!
Πώς θα βρεις δουλειά πιο εύκολα;