Φακές με κινόα και σιρόπι μπαλσάμικο

Νικολέττα Ράλλη
Φακές με κινόα και σιρόπι μπαλσάμικο

H Νικολέττα Ράλλη μας φτιάχνει την πιο νόστιμη νηστίσιμη συνταγή

Καλή Σαρακοστή! Μιας και κάποιες από εσάς θα ακολουθήσουν αυστηρή δίαιτα για θρησκευτικούς ή προσωπικούς λογούς, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μια νηστίσιμη συνταγή, την οποία και δοκίμασα κατά τύχη. Την διατροφή μας σαφώς και πρέπει να την προσέχουμε ολόκληρο τον χρόνο, και να φροντίζουμε το διαιτολόγιο μας να είναι πλούσιο σε όσπρια, λαχανικά, φυτικές ίνες κ.α. αλλά αν είναι να υπάρχει και κάποια αφορμή ακόμα καλύτερα.

Η συνταγή μου σήμερα αποτελείτε από δυο βασικές και πολύ σημαντικές τροφές. Τις φάκες και την υπερτροφή κινόα.
Οι φακές, είναι πλούσιες σε ασβέστιο και σίδηρο, ο οποίος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν συνδυάζεται με την βιταμίνη C (καρότο), ενώ είναι πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Η κινόα, η βασίλισσα των super foods, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, περιέχει αντιφλεγμονώδη συστατικά που συμβάλλουν στην πρόληψη των φλεγμονών, είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου, ενώ περιέχει και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

(Λόγω των σαπωνιτών δεν συνίσταται ως τροφή μικρών παιδιών.)

Θα χρειαστείτε (για 4 άτομα)

300 gr φακές

1 κρεμμύδι, κομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

2 δαφνόφυλλα
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
αλάτι- πιπέρι
ελαιόλαδο
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
1 κουταλιά πελτέ

200 gr κόκκινη κινόα

Μαγειρεύοντας τις φάκες:
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ρίχνουμε τις φάκες μας και περιμένουμε να πάρουν βράση. Μετά από περίπου 20 λεπτά, αλλάζουμε το νερό με καθαρό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι, λαδί και βράζουμε σε κανονική φωτιά για 25 λεπτά, ενώ 7 λεπτά πριν σβήσουμε το μάτι, ρίχνουμε την ντομάτα μας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε.

IMG 20160307 145935 5c2bf

Μαγειρεύοντας την κινοα
Αφήστε την κινόα σας, να μουλιάσει για 5 λεπτά σε ζεστό νερό. Αμέσως μετρά την βράζετε για περίπου 15 λεπτά σε κανονική φωτιά, σε διπλάσια ποσότητα νερού. Ανακατεύτε που και που, μην σας κολλήσει. Όταν τελειώσει το βράσιμο, σουρώστε αν χρειαστεί για να μείνει σχετικά στεγνή.

Σερβίρουμε!
Σε ένα πιάτο σερβίρουμε τις φακές μας και από πάνω μια αρκετά μεγάλη κουταλιά της σούπας κινοα, ανάλογα με την προτίμηση σας. Γαρνίρουμε με σιρόπι μαύρου μπαλσάμικου. Εγώ επέλεξα ένα, με άρωμα τρούφας.

Καλή σας απόλαυση!

IMG 20160307 154725 4a2f5

Επικοινωνείτε μαζί μου στο facebook

Με ακολουθείτε στο twitter

Θαυμάζετε τις φανταστικές μου φωτογραφίες στο instagram