Δεν φαντάζεσαι πόσο καιρό μπορείς να διατηρήσεις τα αυγά στο ψυγείο αλλά και εκτός

Πατούλια Κατερίνα
Δεν φαντάζεσαι πόσο καιρό μπορείς να διατηρήσεις τα αυγά στο ψυγείο αλλά και εκτός

Τι ακριβώς ισχύει με τα αβγά;

Τι ακριβώς ισχύει με τα φρέσκα αυγά και πόσο καιρό μπορείς να τα διατηρήσεις στο ψυγείο αλλά και εκτός. Αρχικά να σου πούμε πως μεγάλη σημασία στην διάρκεια ζωής τους δεν παίζει το αν είναι οργανικά, καφέ, άσπρα ή ελευθέρας βοσκής.

Αντίθετα, η διατήρηση έχει να κάνει από το τσόφλι, που σε περίπτωση που σπάσει, μικραίνει το χρόνο ζωής του αυγού. Έπειτα, τα αυγά που αγοράζεις από το μάρκετ μπορούν να καταναλωθούν εφόσον δεν σπάσουν μέχρι την ημερομηνία τους, και 4 με 5 εβδομάδες παραπάνω, εφόσον μπουν στο ψυγείο.

Τα βρασμένα ή σπασμένα αυγά, μπορούν να καταναλωθούν εντός εβδομάδας μιας και το τσόφλι, κανονικά διαθέτει μια λεπτή μεμβράνη, η οποία είναι εκείνη που διατηρεί το αυγό φρέσκο. Από τη στιγμή που αφαιρέσεις το τσόφλι, ή αυτό σπάσει, παύει η προστασία του αυγού. Αν σπάσεις ένα αυγό, πρέπει να το καταναλώσεις εντός δύο ημερών (αποθηκευμένο στο ψυγείο στο δικό του τσόφλι) για τους κρόκους και 4 ημερών για τα ασπράδια.

Στην κατάψυξη, μπορείς να φυλάξεις τα φρέσκα άβραστα αυγά για πάνω από έναν χρόνο. Αν θέλεις να καταψύξεις τους κρόκους ξεχωριστά, μπορείς να τους διατηρήσεις άθικτους μέσα σε 1/8 του κουταλιού του γλυκού αλάτι και 1 ½ του κουταλιού ζάχαρη για κάθε τέσσερις κρόκους.

Διάβασε ακόμα: Κάνε αυτό το κόλπο για να βρεις το χαλασμένο αυγό