X-MAS SPECIAL: Ξέρουμε από πού θα… ξετρυπώσεις τις πιο γλυκές γιορτινές συνταγές!

X-MAS SPECIAL: Ξέρουμε από πού θα… ξετρυπώσεις τις πιο γλυκές γιορτινές συνταγές!

Επιτέλους, η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου είναι εδώ! Πολύχρωμα λαμπιόνια φωτίζουν τους άλλοτε σκοτεινούς και μουντούς δρόμους της πόλης, το ράδιο κατακλύζεται μέρα νύχτα από γιορτινές μελωδίες, ακόμη και οι εκφράσεις στα πρόσωπα των βιαστικών περαστικών έχουν «γλυκάνει». Όλα μαρτυράνε με τον πιο αισιόδοξο τρόπο πως τα Χριστούγεννα είναι… προ των πυλών και εμείς δεν μπορούμε με τίποτα να κρύψουμε την ανυπομονησία μας! Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να γιορτάσουμε την έλευση των γιορτών με μία γλυκιά δημιουργία;

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, ο πατροπαράδοτος οικογενειακός στολισμός του δέντρου, συνήθως συνοδευόταν από ένα αφράτο ζεστό κέικ ή σπιτικά μπισκότα της μαμάς. Έτσι μεγαλώνοντας, αυτό το «έθιμο» με ακολούθησε στην ενήλικη ζωή μου.

Σε περίπτωση που έχεις ξεμείνει, λοιπόν, από ευφάνταστες ιδέες ή δεν φημίζεσαι ιδιαίτερα για τις μαγειρικές σου ικανότητες, ξέρουμε από πού θα ξετρυπώσεις τις πιο πρωτότυπες και γλυκιές συνταγές για τα φετινά Χριστούγεννα! Στις… χορταστικές σελίδες του νέου βιβλίου «Γλυκά Χωρίς» από τις εκδόσεις Διόπτρα με την υπογραφή του γνωστού ζαχαροπλάστη Χρήστου Βέργαδου, θα μπορέσεις να αντλήσεις μπόλικη έμπνευση και φαντασία ώστε να δημιουργήσεις τα πιο πρωτότυπα και γιορτινά γλυκά για εσένα και όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ναι, ακόμη και για εκείνους, τους λίγο πιο απαιτητικούς από αυτούς, που δεν θέλουν ούτε ζάχαρη, ούτε γλουτένη, ούτε αυγά, ούτε αλεύρι στα πιάτα τους, αφού ο pastry chef, στο συγκεκριμένο βιβλίο, έχει συγκεντρώσει συνταγές που απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτούς!

Ο Χρήστος γεννήθηκε στη Σπάρτη και είναι γέννημα θρέμμα… ζαχαροπλάστης, από ομότεχνους δηλαδή γονείς. Η πρώτη φορά που κέρδισε την προσοχή μας ήταν το 2009, πραγματοποιώντας την πρώτη του ολοκληρωμένη επίδειξη μόδας με ρούχα και αξεσουάρ κατασκευασμένα αποκλειστικά από υλικά ζαχαροπλαστικής και δύο χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2011, ακολουθεί το Sweet Fashion 2 by C. Vergados. Την αμέσως επόμενη χρονιά αναλαμβάνει pastry chef στο βραβευμένο µε ένα αστέρι Michelin εστιατόριο του Francois Gagnaire στη νότια Γαλλία και το 2013 «ταξιδεύει» το Sweet Fashion by C. Vergados στο Μόντρεαλ του Καναδά. Το πρώτο του best seller με τίτλο «Σχολείο Ζαχαροπλαστικής» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2017 κερδίζοντας και το βραβείο αναγνωστών στην κατηγορία ΕΥ ΖΗΝ. Ταυτόχρονα με όλα αυτά, διδάσκει σε νέα παιδιά από το 2004 ζαχαροπλαστική στο μεγαλύτερο ΙΕΚ της χώρας.

gluka xwris zaxari

Στο κείμενο που ακολουθεί, μπορείς να πάρεις μία μικρή γεύση από τις 64 λαχταριστές συνταγές που περιλαμβάνει στο νέο του βιβλίο.

Fudge σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δένδρου

Είναι το ιδανικό κέρασμα για να συνοδεύσεις τον καφέ της κολλητής σου που ήρθε σπίτι να στολίσετε το δέντρο, να γιορτάσεις με τους συναδέλφους τα επερχόμενα Χριστούγεννα και να γλυκάνετε παρέα το 8ωρο. Για να πραγματοποιήσεις τη συνταγή, θα χρειαστεί να έχεις στην κουζίνα σου τα υλικά που υπάρχουν στην παρακάτω λίστα:

500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

400 γρ. ζαχαρούχο γάλα

400 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα

φρέσκα ράσμπερι

μία κάψουλα βανίλιας

μία πρέζα αλάτι

Λιώνεις σε μπεν μαρί τη σοκολάτα. Αποσύρεις από τη φωτιά και αδειάζεις το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιείς με την πλαστική σπάτουλα. Αδειάζεις το μείγμα σε μια φόρμα 25x15 εκ., στην οποία έχεις στρώσει αντικολλητικό χαρτί έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά της. Βάζεις το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά. Κατόπιν το κόβεις σε ισοσκελή τρίγωνα και βυθίζεις στη βάση τους ένα ξυλάκι παγωτού. Πασπαλίζεις με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης και φρέσκα ράσμπερι.

xmas gluka 2

Χριστουγεννιάτικος κορμός μόκα

Αν θέλεις να χαρίσεις ένα δώρο στη μαμά σου, εκτός από το βιβλίο «Γλυκά Χωρίς» από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο χριστουγεννιάτικος κορμός μόκα είναι αυτό που θα την κάνει κάτι παραπάνω από περήφανη για τις μαγειρικές ικανότητες την κόρης της! Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε άνετα να είναι το γλυκό «κλείσιμο» ενός ακόμη εορταστικού δείπνου στο πατρικό σου. Πριν ξεκινήσεις να ετοιμάζεις τη συνταγή, επιβεβαίωσε πως διαθέτεις τα εξής υλικά στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας σου:

(για το παντεσπάνι)

6 αβγά

90 γρ. ζάχαρη άχνη

50 γρ. κακάο

2 κάψουλες βανίλιας

μία πρέζα αλάτι

(για την κρέμα)

300 ml κρέμα γάλακτος

60 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ

(για το γλάσο σοκολάτας)

300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

300 ml γάλα

50 γρ. βούτυρο

(για το γαρνίρισμα)

σοκολάτα κουβερτούρα

χοντροκομμένη

Για το παντεσπάνι

Χωρίζεις τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάς τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Σταματάς το μίξερ, προσθέτεις το κακάο και τη βανίλια, και ανακατεύεις απαλά με σύρμα χειρός. Χτυπάς το μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια μαζί με το αλάτι μέχρι να γίνουν μαρεγκάτα. Σε ένα μπολ ρίχνεις το μείγμα των κρόκων, προσθέτεις τα μαρεγκάτα ασπράδια και ανακατεύεις απαλά με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μην ξεχωρίζει η μαρέγκα.

Σε ένα ταψί 40x30 εκ. στρώνεις αντικολλητικό χαρτί και απλώνεις το μείγμα σε λεπτή στρώση. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180° C, για 10-12 λεπτά περίπου. Μόλις το βγάλεις από τον φούρνο, το αναποδογυρίζεις σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και ξεκολλάς αυτό που έχει.

Για την κρέμα

Κοσκινίζεις μαζί τη ζάχαρη άχνη και τον στιγμιαίο καφέ. Χτυπάς στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη και τον καφέ με την άχνη μέχρι να γίνουν σαντιγί.

Για το γλάσο σοκολάτας

Σε μια κατσαρόλα βάζεις το γάλα να βράσει. Αποσύρεις από τη φωτιά και ρίχνεις τη σοκολάτα. Ανακατεύευεις με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, προσθέτεις το βούτυρο και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει και να έχεις ένα λείο και ομοιόμορφο μείγμα.

Για το στήσιμο

Απλώνεις στο παντεσπάνι, σε όλη την επιφάνειά του, τα 2/3 της κρέμας, τυλίγεις σφιχτά σε ρολό και το βάζεις στο ψυγείο να παγώσει. Κατόπιν απλώνεις την κρέμα που έχει περισσέψει και περιχύνεις το γλάσο πάνω στον κορμό μόκα. Γαρνίρεις με χοντροκομμένη σοκολάτα και πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.

xmas kormos queen

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως αυτό που ξεχωρίζει στις συνταγές του Χρήστου από όλες τις άλλες, είναι η ευκολία και η σβελτάδα τους! Με άλλα λόγια, το «Γλυκά Χωρίς» από τις εκδόσεις Διόπτρα είναι το καταλληλότερο βιβλίο ζαχαροπλαστικής για κορίτσια όπως εμείς που η καθημερινότητα δεν μας αφήνει… ούτε λεπτό για χάσιμο.