Η πιο εύκολη συνταγή για να φτιάξεις ψωμί που δεν χρειάζεται καθόλου ζύμωμα (videos)

Η πιο εύκολη συνταγή για να φτιάξεις ψωμί που δεν χρειάζεται καθόλου ζύμωμα (videos)

Το ψωμί ήρθε για να μείνει

Μες την καραντίνα φτιάξαμε χιλιάδες εκδοχές πραγμάτων που ζυμώνονται με κυρίαρχη συνταγή το ψωμί!

Και τώρα που σιγά σιγά βγήκαμε από το σπίτι, το ψωμί που φτιάχνουμε μόνοι μας, συνεχίζει να αποτελεί αγαπημένη συνήθεια.
Έλα όμως που τώρα δεν έχεις τον ίδιο χρόνο να ζυμώνεις, αλλά μην σκας γιατί σου έχουμε λύση.
Ψωμί που δεν χρειάζεται καθόλου ζύμωμα! Η συνταγή είναι 13 ετών, έχει έρθει από τους Times με τον ιδιοκτήτη φούρνου Jim Lahey να δείχνει τον τρόπο. Λίγο αργότερα, ο Mark Bittman, έφτιαξε το ψωμί αυτό και σε βίντεο! Τα υλικά είναι λίγα, απλά για να έχεις έτοιμο το ψωμί, θες μια ολόκληρη μέρα να το αφήσεις να ξεκουραστεί αλλά καθόλου ζύμωμα.



Υλικά:
3 μιση κούπες, 430 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 της κουταλιάς του γλυκού ξηρή μαγιά
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
Πίτουρο καλαμποκιού ή σιταριού

Σε ένα μπολ βάζεις το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτεις 380 ml νερού και ανακατεύεις μέχρι η ζύμη να είναι πηχτή και να κολλάει. Σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις τη ζύμη για 12 ως 18 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Όταν η επιφάνεια της ζύμης είναι γεμάτη φουσκάλες, παίρνεις τη ζύμη, την απλώνεις σε επιφάνεια με αλευράκι και την διπλώνεις δύο φορές. Καλύπτεις πάλι με μεμβράνη για 15 λεπτά.
Κι εδώ έρχεται το θαύμα. Παίρνεις μια υφασμάτινη πετσέτα, την αλευρώνεις και βάζεις και το πίτουρο, κάνεις μπάλα τη ζύμη και την τοποθετείς στην πετσέτα, καλύπτεις κι από πάνω με ακόμα μία πετσέτα και αφήνεις να ξεκουραστεί για 2 ώρες. Η ζύμη θα διπλασιάσει το μέγεθός της κι εσύ πρέπει να έχεις προθερμασμένο φούρνο και ένα πυρίμαχο μπολ μέσα σε αυτή για μισή ώρα, ρίχνεις την μπάλα ζύμης μέσα στο σκεύος που καίει ήδη και ψήνεις για 15 ως 30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους ή μέχρι να κάνει την όμορφη καφέ κρούστα.



σ