Γιατί το πρώτο βήμα για ένα καλύτερο αύριο ξεκινάει από την κουζίνα μας

Γιατί το πρώτο βήμα για ένα καλύτερο αύριο ξεκινάει από την κουζίνα μας

Το τελευταίο διάστημα που περνάω περισσότερο χρόνο στο σπίτι, πήρα την απόφαση να πραγματοποιήσω μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου και συγκεκριμένα, στη διατροφή μου. Βλέπεις, διαβάζοντας συχνά δημοσιεύματα και έρευνες περιβαλλοντολόγων, που έκρουαν τον κώδωνα του κίνδυνου αναφορικά με τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, είχα θορυβηθεί και ήθελα να γίνω και εγώ μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας που πραγματοποιείται, εδώ και χρόνια, για την προστασία του περιβάλλοντός μας.

Το πρόβλημα, βέβαια, ήταν πως δεν ήξερα από πού ακριβώς να ξεκινήσω και ποιο θα ήταν το πρώτο βήμα που θα με βοηθούσε να κατευθυνθώ σε έναν πιο ενσυνείδητο τρόπο ζωής. Ναι, η ανακύκλωση θα ήταν σίγουρα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν όμως αρκετό;

Δεν άργησα να βρω την απάντηση λίγες ημέρες μετά, ενώ βρισκόμουν στην κουζίνα και ετοίμαζα το μεσημεριανό μου. Τότε, κατάλαβα πως εάν ήθελα όντως να κάνω κάτι καλό για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, η αλλαγή θα έπρεπε να ξεκινήσει πρώτα από το πιάτο μου. Αλλάζοντας ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μου, δηλαδή τη διατροφή μου, δεν θα δυσκολευόμουν μετέπειτα να αναδιαμορφώσω και άλλους τομείς της ζωής μου. Με άλλα λόγια, σκέφτηκα πως περιορίζοντας την κατανάλωση του κρέατος και εμπλουτίζοντας τα γεύματά μου με επιπλέον υλικά, με περισσότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, θα πραγματοποιούσα ένα μικρό βήμα για μία μεγάλη αλλαγή. Το μόνο που έλειπε για να ξεκινήσω, ήταν να ανακαλύψω τον «σύμμαχό» μου σε αυτό και τις ανατρεπτικές συνταγές, που θα με βοηθούσαν να προχωρήσω από τη θεωρία στην πράξη!

Οι τροφές που αξίζει να βάλεις στο πιάτο σου εδώ και τώρα

Προτού αρχίσω τους γαστρονομικούς πειραματισμούς στην κουζίνα, φρόντισα να ενημερωθώ λίγο καλύτερα σχετικά με την αλλαγή που σκόπευα να πραγματοποιήσω. Θέλοντας να αφαιρέσω κάποια συγκεκριμένα είδη τροφών από τη διατροφή μου, έπρεπε να βρω και τους αντάξιους αντικαταστάτες, εκείνους που θα μου προσέφεραν γεύματα εξίσου υψηλής διατροφικής αξία. Η αναζήτησή μου με οδήγησε, λοιπόν, απευθείας στην έκθεση «Future 50 Foods», η οποία επιβεβαίωσε και επιστημονικά την σκέψη που είχα πρωτύτερα, ενώ συγχρόνως μου έδωσε έμπνευση για τα πρωτότυπα πιάτα που θα μπορούσα να δημιουργήσω στο μέλλον.

Η συγκεκριμένη έκθεση διεξάχθηκε πρόσφατα από την ομάδα Global της Knorr σε συνεργασία με τη WWF και τον Dr. Adam Drewnowski και σκοπός της είναι, να μας προτείνει τις 50 τροφές που είναι εξαιρετικά ωφέλιμες και οφείλουμε να εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού μας επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, να τρεφόμαστε υγιεινά και ταυτόχρονα, να συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη. Λαμβάνοντας υπόψη τη θρεπτική τους αξία, τη γεύση τους, την επάρκεια αποθεμάτων και τις επιπτώσεις που παρουσιάζει η κατανάλωσή τους στο περιβάλλον, επιλέχθηκαν 50 τροφές, μέσα στις οποίες συγκαταλέγονται λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηροί καρποί, όπως οι γλυκοπατάτες, το ρομανέσκο και το ραντίτσιο.



Εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας «αγκαλιάζουμε» το περιβάλλον

Το σημαντικότερο «μάθημα» που πήρα παρατηρώντας τη λίστα της έκθεσης, είναι πόσο περιορισμένη παραμένει η διατροφή μας, όταν υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές επιλογές που μπορούμε να προσθέσουμε στα πιάτα μας, δημιουργώντας γεύματα που είναι απολαυστικά και ταυτόχρονα, υγιεινά. Μιλώντας με αριθμούς, υπάρχουν 20.000 με 50.000 γνωστά φυτικά είδη, ενώ εμείς επιλέγουμε να καταναλώνουμε μόλις τα 200 από αυτά. Επόμενο είναι, λοιπόν, πως εάν δεν αλλάξουμε σύντομα τις διατροφικές μας συνήθειες, οι επόμενες γενιές θα έρθουν αντιμέτωπες με μία μεγάλη πρόκληση, αφού η ποσότητα ορισμένων τροφών δεν θα αρκεί, για να ακολουθήσουν μία ισορροπημένη διατροφή. Ομολογώ πως συνειδητοποιώντας όλα τα παραπάνω, είχα πλέον όσα κίνητρα χρειαζόμουν για να ξεκινήσω την προσπάθεια μου.

Για αυτό δεν έχασα χρόνο και επισκέφθηκα την ίδια στιγμή το επίσημο site της Knorr. Εκεί βρήκα συνταγές που μου σύστησαν τρόφιμα που δεν γνώριζα ή δεν χρησιμοποιούσα στο παρελθόν και οι οποίες με οδήγησαν σε πρωτόγνωρα γευστικά «μονοπάτια». Έτσι, όχι μόνο βελτίωσα και εμπλούτισα τις διατροφικές μου συνήθειες, αλλά πλέον, γνωρίζω ότι βάζω και εγώ το «λιθαράκι» μου για κάτι πολύ μεγαλύτερο και σημαντικό, όπως η βιωσιμότητα του πλανήτη!

planhth

Κλείνοντας, εάν θέλεις και εσύ να ακολουθήσεις το παράδειγμά μου και να αποκτήσεις μία καλύτερη διατροφή, που θα συνεισφέρει συγχρόνως στη βιωσιμότητα του πλανήτη, τότε οι φυτικές πρωτεΐνες, τα λαχανικά και τα φρούτα, πρέπει να γίνουν οι «πρωταγωνιστές» των πιάτων σου. Μην ξεχνάς άλλωστε, πως μία «πολύχρωμη» διατροφή μπορεί να έχει εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό, αλλά και για το μέλλον του οικοσυστήματος! Σε κάθε περίπτωση, να είσαι σίγουρη πως εμπλουτίζοντας τις συνταγές με τους κύβους Knorr, θα έχεις διασφαλίσει ένα γευστικό και άκρως απολαυστικό αποτέλεσμα σε όλους τους μαγειρικούς σου πειραματισμούς!