Τελικά τρώμε μπακαλιάρο την 28η Οκτωβρίου;

Τελικά τρώμε μπακαλιάρο την 28η Οκτωβρίου;

Πώς θα φτιάξεις εύκολα το πιάτο που έχουμε συνδέσει με τις εθνικές μας επετείους.

Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει και αρκετές νοικοκυρές θα μαγειρέψουν μπακαλιάρο σκορδαλιά για το καθιερωμένο οικογενειακό τραπέζι. Η παράδοση θέλει να τρώμε ψάρι εκείνη την ημέρα και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά αποτελεί μια εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή.

Την 28η Οκτωβρίου τελικά τρώμε μπακαλιάρο;

Οι απόψεις διίστανται. Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τον μπακαλιάρο με τις εθνικές επετείους όπως η 28η Οκτωβρίου και η 25η Μαρτίου. Ωστόσο υπάρχουν κι αυτοί που διαφωνούν, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ψάρι καταναλώνεται μόνον του Ευαγγελισμού.

Ψάρι ή μπακαλιάρο τρώμε μόνο όταν η εορταστική επέτειος πέσει σε νηστεία, δηλαδή Τετάρτη ή Παρασκευή, αλλιώς τρώμε ελεύθερα ό,τι μας αρέσει.

Πότε τρώμε όμως μπακαλιάρο;

την 25η Μαρτίου του Ευαγγελισμού,
-των Βαΐων,
– κατά την εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου στις 24 Ιουνίου,
– στις 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,
– των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου,
– του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου, και γενικά όποιες μέρες επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος.

Crinkle cake: H συνταγή για γλυκό ταψιού με ένα φύλλο κρούστας που έγινε viral στο TikTok

H συνταγή για το τέλειο κουρκούτι

Υλικά: 500 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
330 ml μπίρα, σε θερμοκρασία δωματίου
18 γρ. μαγιά ξηρή, ή 20 γρ. baking powder
2 πρέζες ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι

Eκτέλεση: Σε ένα μπολ, ανακάτεψε με το σύρμα, το νερό, τη μπίρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Άφησε για 15 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στο ίδιο μπολ, ανακάτεψε με το σύρμα το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι. Άφησε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο με μεμβράνη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (1-2 ώρες). Αν δεν έχεις χρόνο και θέλεις να ετοιμάσεις γρήγορα το κουρκούτι, μπορείς να αντικαταστήσεις τη μαγιά με το baking powder και θα ανακατέψεις κανονικά όλα τα υλικά.

Η απόλυτη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Υλικά: 1,5 κιλό μπακαλιάρο, υγράλατο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., για πανάρισμα
σπορέλαιο, για τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
κουρκούτι
σκορδαλιά
πατάτες τηγανητές

Εκτέλεση: Ξαλμύρισε τον μπακαλιάρο. Στράγγιξε καλά το ψάρι και στέγνωσέ το καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του. Φτιάξε το κουρκούτι. Κόψε το μπακαλιάρο σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα. Βάλε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ο C. Βάλε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και ανακάτεψε. Το κάθε κομμάτι το βουτάς μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό το τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι μας. Τίναξε το κάθε κομμάτι να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μετά βούτηξέ το στο μπολ με το κουρκούτι. Τίναξε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγάνισε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Σέρβιρε με πατάτες τηγανητές και σκορδαλιά. Καλή απόλαυση!

Πηγή κεντρικής: pexels.com