Ουγγρικό γκούλας: Το μυστικό συστατικό της αγαπημένης σούπας και η χορτοφαγική της εκδοχή

Photo: Simply Recipes / Mark Beahm
Το γκούλας, για πολλούς, είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό φαγητό· είναι μια ζεστή αγκαλιά σε κάθε κουταλιά. Ανακάλυψε τη μαγεία αυτής της παραδοσιακής συνταγής μέσα από την ουγγρική εκδοχή της.
Το γκούλας είναι μια σούπα γεμάτη παράδοση και γεύση και, ειδικά τον χειμώνα, αποτελεί μία «σίγουρη» πρόταση που κερδίζει τις εντυπώσεις σε κάθε τραπέζι.. Η ουγγρική παραλλαγή του έχει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αυτή θα δούμε παρακάτω τόσο στην κλασική εκδοχή με το μοσχάρι, αλλά και ως χορτοφαγική πρόταση με μανιτάρια.
Κάτι παραπάνω από comfort food
Σύμφωνα με τον Mark Beahm, ιδιοκτήτη του sundaybaker.co και head baker στο Hjem Kensington, ένα δανέζικο café στο Λονδίνο, το γκούλας είναι κάτι παραπάνω από comfort food. «Είναι εξαιρετικά παρηγορητική και κάτι που λαχταρώ όχι μόνο τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, αλλά και κατά τη διάρκεια μιας βροχερής εβδομάδας τον Ιούνιο ή οποιαδήποτε μέρα που χρειάζομαι μια ζεστή σούπα για να νιώσω καλύτερα», θα πει συγκεκριμένα.
Το μυστικό συστατικό που κάνει τη διαφορά
Ένα από τα κύρια συστατικά που καθορίζουν τη γεύση του γκούλας είναι η γλυκιά πάπρικα. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς μια υψηλής ποιότητας ουγγρική πάπρικα, αν μπορείς να τη βρεις. Θα πρέπει να είναι φρέσκια — όχι εκείνο το ξεχασμένο βαζάκι στο πίσω μέρος του ντουλαπιού — και να έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα και πλούσια γεύση γλυκού πιπεριού.
Αν προτιμάς μια πιο πικάντικη εκδοχή, μπορείς να αντικαταστήσεις μια μικρή ποσότητα της γλυκιάς πάπρικας με καυτερή, αλλά μην τη χρησιμοποιήσεις για ολόκληρη την ποσότητα, γιατί θα γίνει υπερβολικά καυτερή. Η καπνιστή πάπρικα δεν είναι η παραδοσιακή επιλογή, αλλά μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις αν χρειαστεί.

Τι κάνεις αν έπεσε πολύ αλάτι στη σούπα και 6 ακόμη σωτήρια hacks στην κουζίνα
Συνταγή για ουγγρικό γκούλας
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 90 λεπτά
Μερίδες: 4-6 άτομα
Υλικά:
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 680 γραμμάρια μοσχαρίσιο κρέας (κόντρα σπάλα), κομμένο σε κύβους 2,5 εκ.
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι kosher, χωρισμένα, και επιπλέον για γεύση
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, χωρισμένο
- 1/4 φλιτζανιού γλυκιά πάπρικα Ουγγαρίας
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κάρυ
- 4 φλιτζάνια ζωμός κότας ή μοσχαριού χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
- 2 μεσαία καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 1 μέτρια ντομάτα, χοντροκομμένη
- 1 μέτρια κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρους και κομμένη σε κύβους
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 μεσαίες πατάτες Yukon Gold, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 1,5 εκ.
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
- Τραγανό ψωμί για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Μαγείρεψε το κρεμμύδι:
Ζέστανε το λάδι σε μια βαριά κατσαρόλα 6-7 λίτρων σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και μαγείρεψέ το, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να γίνει διάφανο, για περίπου 6-8 λεπτά.
2. Σοτάρισε το μοσχάρι:
Όσο μαγειρεύεται το κρεμμύδι, στέγνωσε το μοσχάρι με χαρτί κουζίνας και καρύκευσέ το με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Πρόσθεσε το κρέας στην κατσαρόλα και μαγείρεψέ το, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μη φαίνεται ροζ και να αρχίσει να παίρνει χρώμα, για 6-8 λεπτά.
3. Πρόσθεσε την πάπρικα, το σκόρδο και το κάρυ:
Ανακάτεψε συνεχώς μέχρι να απελευθερωθούν τα αρώματα, για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
4. Πρόσθεσε τον ζωμό και τα λαχανικά:
Ρίξε τον ζωμό, τα καρότα, τη ντομάτα, την πιπεριά, το φύλλο δάφνης, το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Φέρε τη σούπα σε βρασμό και μετά χαμήλωσε τη φωτιά για να σιγοβράσει. Σκέπασε την κατσαρόλα και μαγείρεψε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για περίπου 45 λεπτά.
5. Μαγείρεψε τις πατάτες:
Πρόσθεσε τις πατάτες στην κατσαρόλα. Μαγείρεψέ τις χωρίς καπάκι μέχρι να μαλακώσουν και αυτές και το κρέας, για περίπου 25 λεπτά. Δοκίμασε και προσαρμόσε το αλάτι και το πιπέρι, αν χρειάζεται. Αφαίρεσε το φύλλο δάφνης.
6. Σέρβιρε:
Μοίρασε τη σούπα σε μπολ, πασπάλισε με μαϊντανό αν θέλεις και σέρβιρε με τραγανό ψωμί για βούτες.
7. Αποθήκευση:
Φύλαξε τα υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως 5 ημέρες.
Η αγαπημένη χειμωνιάτικη σούπα της Pamela Anderson είναι το comfort food που θες σήμερα
Η χορτοφαγική εκδοχή που έψαχνες
Όταν εμφανίζονται άγρια μανιτάρια στις αγορές το φθινόπωρο, μπορείς να φτιάξεις μια χορτοφαγική παραλλαγή του ουγγρικού γκούλας. Είναι εξίσου αρωματική και παρηγορητική και χρειάζεται λίγο λιγότερο χρόνο.
Για να φτιάξεις γκούλας με μανιτάρια, αντικατέστησε το μοσχάρι με περίπου 900 γραμμάρια μανιταριών ανάμεικτων ειδών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μισά άγρια μανιτάρια και μισά cremini, ή μόνο άγρια ή μόνο καλλιεργημένα, ανάλογα με την εποχή. Κόψε τα μανιτάρια cremini στα τέσσερα και τα άγρια μανιτάρια σε κομμάτια 2,5 εκ.
Πρόσθεσε τα μανιτάρια στα σοταρισμένα κρεμμύδια τη στιγμή που θα πρόσθετες το μοσχάρι και μαγείρεψέ τα για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν. Πρόσθεσε τις πατάτες μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά και αντικατάστησε τον ζωμό μοσχαριού με ζωμό μανιταριών ή λαχανικών. Μείωσε τον χρόνο σιγοβρασίματος στα 45 λεπτά συνολικά και σέρβιρε.