Ψητές σαρδελίτσες με μαγιονέζα

Ψητές σαρδελίτσες με μαγιονέζα

Απλό και γευστικό πιάτο για να κάνετε μία πρόβα για την νηστεία της σαρακοστής. Η σαρδέλες μπορεί να είναι ένα από τα πιο φτηνά ψάρια αλλά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, η νοστιμιά του και η θαλασσινή του φρεσκάδα θα σας αποζημιώσουν. Συνοδεύετε τα ψαράκια σας με μία σπιτική μαγιονέζα και μία σαλάτα από πίκλες κατευθείαν από τα χεράκια σας.

Υλικά

Για την σπιτική μαγιονέζα

2 κρόκοι αυγών

2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

200γρ.ελαιόλαδο

1-2 κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη

1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τις πίκλες

100γρ. νερό

100γρ. λευκό ξύδι

100γρ. λευκό κρασί

100γρ. ζάχαρη

1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

200γρ. κόκκινες πιπεριές κομμένα σε λεπτές φέτες (χωρίς σπόρια)

200γρ. καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες

Για τις σαρδέλες

6 μεγάλες σαρδέλες καθαρισμένες (για 2 άτομα)

½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1.Για την μαγιονέζα, χτυπήστε σε ένα μπολάκι τους κρόκους αυγών, το χυμό λεμόνι, λίγο αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι μέχρι να γίνει ομοιόμορφο και ενιαίο μείγμα.

2.Προσθέστε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Όταν ανακατευτεί καλά προσθέστε την πάπρικα και τον μαϊντανό και ανακατεύστε ξανά. Η μαγιονέζα σας είναι έτοιμη.

3.Για τις πίκλες, σε ένα μπολ, βάλε το νερό, το ξίδι, το κρασί και την ζάχαρη και αφήστε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέστε τα λαχανικά και ανακατέψτε. Αφήστε τα για αρκετή ώρα στην άκρη μέχρι να γίνουν όσο πικάντικα θέλετε.

4.Για τις σαρδέλες, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, με την σχάρα του γκριλ ήδη μέσα. Πασπαλίστε τις σαρδέλες με αλάτι, φρέσκο μαύρο πιπέρι και το λαδάκι. Τις βάζετε στο γκριλ για 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

5.Τις μεταφέρετε σε ένα ταψάκι και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν παντού.

Tip: Σερβίρετε τις σαρδέλες μαζί με τις πίκλες και την μαγιονέζα.