O Jimmy Choo αποκλειστικά στο Queen.gr: «Τα παπούτσια δεν αναβαθμίζουν ένα look, το δημιουργούν»

Ναταλία Κατσακιώρη
O Jimmy Choo αποκλειστικά στο Queen.gr: «Τα παπούτσια δεν αναβαθμίζουν ένα look, το δημιουργούν»

(Photo by Matt Jelonek/WireImage)

2015 Matt Jelonek

Μία συνέντευξη με τον Jimmy Choo, τον μαέστρο των «ψηλοτάκουνων» που μας έκαναν για δεκαετίες να στεκόμαστε μπροστά από μία βιτρίνα, ή μάλλον μπροστά από το όνειρο.

Κάποια πράγματα στον χώρο της μόδας ανήκουν στη σφαίρα του μύθου. Το πρόσωπο του Martin Margiela, το little black dress της Coco Chanel, οι γόβες του Jimmy Choo. Ο κορυφαίος σχεδιαστής γυναικείων υποδημάτων στον κόσμο, έβαλε στα πόδια μας ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα, οπλίζοντας μας με στυλ, δύναμη και άποψη στην «ανάβασή» μας στον ανδροκρατούμενο κόσμο των 90s. Σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή, συνεχίζοντας να δημιουργεί τα iconic ψηλοτάκουνά του, παραμένοντας διαχρονικά επίκαιρος. Ξεκινώντας ως η ανακάλυψη της πριγκίπισσας Diana, συνέχισε ως ο shoe designer των πιο sexy stilettos του Sex And The City, για να καταλήξει να είναι ο απόλυτος δημιουργός και «δάσκαλος» της επόμενης γενιάς υποδηματοποιών.

Kisa SS08 - LFW Spring Summer 2008 - Backstage

(Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)

Αυτό ήταν το δώρο που αποφάσισε να κάνει στους νέους σχεδιαστές, δημιουργώντας το JCA London Fashion Academy, όπου επέλεξε να διδάξει στους ανερχόμενους καλλιτέχνες της μόδας, ότι το να παραμένεις πιστός στο όραμα σου είναι τελικά μεγάλη υπόθεση. Πριν μία εβδομάδα ακριβώς, οι σπουδαστές της σχολής πραγματοποίησαν και το πρώτο τους show, παρουσιάζοντας τις συλλογές τους μαζί με τον Residence Designer του Academy, Patrick McDowell.

Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε παραπάνω για το έργο του, μιας και ο καθένας μας έχει πλάσει ήδη για εκείνον στο μυαλό του τον ατομικό του μύθο. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι για πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, τα παπούτσια του συμβολίζουν την ίδια τη θηλυκή μας φύση, που μέσα από τη δημιουργικότητα, την εύθραυστη ομορφιά και τη φαντασία βαδίζουν δυναμικά στο μέλλον, χαράσσοντας δύσκολα μονοπάτια ανεξαρτησίας, όλα με λίγη χάρη και πολύ ταλέντο. Χωρίς καμιά μας να περιμένει στην πραγματικότητα εκείνον τον ένα, που θα φέρει πίσω το χαμένο μας Jimmy Choo γοβάκι (ή πέδιλο αν προτιμάς).

https://www.instagram.com/p/CjqPODpo4v-
Jimmy Choo with their annual Oscar / Collection Preview Tea

(Photo by Amanda Edwards/Getty Images)

Ladies and gentlemen, we give you Jimmy Choo!

Δημιουργήσατε το πρώτο σας ζευγάρι παπούτσια μόλις στα 11, γνωρίζοντας την τέχνη από τον πατέρα σας, που ήταν, επίσης, υποδηματοποιός. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία για εσάς, να μαθαίνετε μέσα στην ίδια σας την οικογένεια;

Είμαι από τη Μαλαισία και για εμάς η οικογένεια είναι πολύ σημαντική, το ίδιο και οι αξίες της. Το να διδάσκομαι από την οικογένειά μου, ειδικά από τον πατέρα μου, ήταν ένα απίστευτο προνόμιο. Η λεπτομέρεια και η πειθαρχία που με έμαθε ο πατέρας μου με ακολουθεί ακόμη, μέχρι σήμερα, και νομίζω ότι είναι ένα διαφορετικό είδος πειθαρχίας, από αυτό που μαθαίνεις από αγνώστους.

Ποιος ήταν ο λόγος που ξεκινήσατε την JCA London Fashion Academy; Ποια συμβουλή που σας έχει δώσει ο πατέρα σας θα θέλατε να μοιραστείτε με τους μαθητές σας;

Ήθελα να αλλάξω τον τρόπο, με τον οποίο οι νέοι χτίζουν την πορεία τους στον κλάδο. Η εκπαίδευση υπερβαίνει κατά πολύ τα βιβλία, τις διαλέξεις και προσπερνά τις πρακτικές εργασίες, όταν πρόκειται για δημιουργικές σπουδές. Εδώ ο κάθε μαθητής ανοίγει το δικό του μονοπάτι. Οι σπουδές τους θα πρέπει να είναι εντελώς εξατομικευμένες. Η προσέγγιση της JCA London Fashion Academy είναι να βοηθήσει τους φοιτητές και τους επαγγελματίες στις σπουδές, τη σταδιοδρομία τους και όχι μόνο. Μια συμβουλή που πάντα μοιράζομαι είναι να μην σταματάς ποτέ να κυνηγάς τα όνειρά σου, να μεγαλώνεις και να πιστεύεις στο όραμά σου.

https://www.instagram.com/p/Cf4MFmrI6aE

Ξεκινήσατε την εταιρεία σας μόνος σας, παίρνοντας ένα παλιό κτίριο νοσοκομείου. Πείτε μας μερικά πράγματα για εκείνη την περίοδο της ζωής σας. Τι πραγματικά ονειρευόσασταν για τον εαυτό σας εκείνα τα χρόνια;

Ο τρόπος που ονειρευόμουν τότε, δεν άλλαξε ποτέ πραγματικά. Αυτό που πάντα ήθελα να κάνω, είναι να δημιουργήσω κάτι όμορφο, που να επηρεάζει τους ανθρώπους και την κοινωνία με θετικό τρόπο. Φυσικά και τότε ήθελα να πετύχω και να μεγαλώσω αυτό που είχα, γιατί ήμουν πολύ παθιασμένος, αλλά ποτέ δεν έχασα αυτή την αρχική σκέψη. Ακόμα και τώρα για το Academy, θέλω να μεγαλώσει, θέλω οι άνθρωποι του να επιτύχουν και θέλω να δώσουμε πίσω στον κόσμο κάτι καλό.

Η πριγκίπισσα Diana ήταν μια από τις κορυφαίες πελάτισσές σας και αυτό τράβηξε την προσοχή όλων. Θυμάστε την πρώτη σας συνάντηση μαζί της;

Αυτό που θυμάμαι είναι η ευγενική καρδιά της, αυτή η απίστευτη υποστήριξη και η εξαιρετική κατανόησή της για τους ανθρώπους. Η πριγκίπισσα Diana με έχει διδάξει τόσα πολλά και θα είμαι για πάντα ευγνώμων, που τη γνώρισα.

Diana Lady Harlech Ballet

(Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images)

Jimmuy Jimmy Choo Shoes

(Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images)

Είστε ένας σχεδιαστής, που διαμόρφωσε μια ολόκληρη γενιά από fashion lovers. Όλοι θυμόμαστε τη σκηνή με τη φράση «I lost my Choo» στο Sex and The City. Γιατί πιστεύετε ότι τα παπούτσια είναι τόσο ακαταμάχητα;

Τα παπούτσια είναι τόσο σύνθετα και τόσο απλά ταυτόχρονα. Μπορούν να χτίσουν, να σώσουν και να καταστρέψουν ένα look. Γιατί ενώ φαίνονται σαν ένα πολύ μικρό κομμάτι ενός outfit, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να χαθούν από το βλέμμα σου και αυτό είναι που τα κάνει τόσο ξεχωριστά. Είναι απαραίτητα κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι μας και έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν τον τρόπο που νιώθουμε. Ταυτόχρονα, ένα παπούτσι έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που στεκόμαστε, τον τρόπο που περπατάμε αλλά και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Για μένα, τα παπούτσια δεν προσθέτουν απλώς κάτι σε ένα look, αλλά το δημιουργούν.

Ήρθατε ποτέ κοντά με μία συγκεκριμένη πελάτισσα στο ατελιέ σας, βρίσκοντας κάποια μούσα;

Η μητέρα μου είναι σίγουρα η μούσα μου. Η αγάπη της για μένα και η φροντίδα της αλλά και η σκληρή δουλειά, η ανθεκτικότητά της και το θάρρος της με επηρέασαν πολύ έντονα. Μέσα από τα looks της ενσάρκωνε την ομορφιά, ενώ ταυτόχρονα μέσα από τις πράξεις της εξέφραζε και την ενσυναίσθηση, την καλοσύνη και την τόλμη.

Dine With Professor Jimmy Choo

(Photo by Matt Jelonek/WireImage)

2015 Matt Jelonek

Ποιος είναι ο κύριος παράγοντας που κάνει ένα ζευγάρι παπούτσια τέλειο;

Πιστεύω ότι είναι το fit. Ένα καλό παπούτσι πρέπει να ταιριάζει σε ένα πόδι σαν δεύτερο δέρμα. Είμαι μεγάλος υποστηρικτής των όμορφων και δημιουργικών σχεδίων, αλλά μόνο αν ο άνθρωπος, που τα φοράει, νιώθει άνεση και δύναμη μέσα σε αυτά, θα μπορέσουμε να δούμε και την πραγματική ομορφιά ενός παπουτσιού.

Η πανδημία άλλαξε το ποιοι είμαστε για πάντα. Γίνατε πολύ διάσημος για τα party shoes σας. Πιστεύετε, αλήθεια, ότι θα ξανακάνουμε ποτέ parties, όπως παλιά;

Ναι, το πιστεύω απόλυτα! Ζούμε σε έναν κόσμο, όπου τόσα πολλά άσχημα πράγματα συμβαίνουν συνεχώς. Τα όμορφα πράγματα και η συνειδητή απόφαση να ζήσουμε τη ζωή μας με ένα θετικό, εορταστικό τρόπο μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που προσεγγίζουμε και ζούμε υπό τις εκάστοτε συνθήκες. Δεν είναι πάντα όλα τέλεια, αλλά αν μπορούμε να δημιουργήσουμε στιγμές που θα έχουν νόημα, και στιγμές που θα αξίζουν να θυμόμαστε, τότε μόνο θα μπορούμε να έχουμε θετικό αντίκτυπο ο ένας στον άλλον.

Jimmy Choo Receives The Freedom Of The City Of London

(Photo by Scott Barbour/Getty Images)

Ποια είναι η γνώμη σας για όλον αυτόν τον «sneaker fever», που βλέπουμε τις τελευταίες σεζόν; Έχουμε, φυσικά, παρατηρήσει ότι όλα τα luxurious brands έχουν πλέον ενσωματώσει πολύ έντονες επιρροές από το street wear.

Η βιομηχανία της μόδας κινείται πάντα γύρω από κάποιες τάσεις. Οι μεγάλες μάρκες φέρουν συχνά αυτή την ευθύνη, θέτοντας τα νέα πρότυπα. Το street wear και τα sneakers μπορεί να είναι δημοφιλή τώρα, και ίσως στο μέλλον, αλλά ένα πράγμα έλεγα πάντα στον εαυτό μου, και το λέω τώρα και στους μαθητές μας: να είστε μοναδικοί σε αυτό που κάνετε και να μην χάσετε τη υπογραφή σας. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια σημαντική υπενθύμιση για τον εαυτό μας, για να παραμείνουμε καινοτόμοι, αλλά και
πιστοί σε αυτό που είμαστε και σε αυτό που πιστεύουμε.

Η μόδα σήμερα αγαπά πολύ τις συνεργασίες, και εσείς ο ίδιος έχετε κάνει πολλές εξαιρετικά επιτυχημένες. Πιστεύετε ότι αυτό είναι το μέλλον;

Οι συνεργασίες φέρνουν τις διάφορες κοινότητες πιο κοντά. Δίνουν τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες με διαφορετικό κοινό και υπόβαθρο να βρεθούν μεταξύ τους, αλλά και οι παλαιότεροι ή όσοι έχουν μεγαλύτεροι εμπειρία μπορούν έτσι να βοηθήσουν τους ανερχόμενους σχεδιαστές ως ίσος προς ίσον, και όχι ως μέντορες τους. Αναπόφευκτα, λοιπό, είναι σημαντικό για όποιον βρίσκεται στη μόδα να καταλάβει ότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, και επομένως πρέπει όλοι, σε κάθε στάδιο της καριέρας μας, να είμαστε ανοιχτοί στο να υιοθετούμε νέες τεχνολογίες και να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε.

Malaysia Fashion Week 2015

(Photo by Matt Jelonek/Getty Images)

2015 Matt Jelonek

Μετά από τόσα χρόνια, ποια είναι η πηγή της αστείρευτης έμπνευσής σας;

Η έμπνευση μπορεί να βρεθεί παντού. Πιστεύω ότι στον άνθρωπο έχει δοθεί μια απίστευτη φαντασία. Ενώ ο κόσμος μας συνεχίζει να κινείται και να καινοτομεί, κάποιοι μπορούν πάντα να βρίσκουν την έμπνευση και να εμπνέουν τις επόμενες γενιές. Είναι ένας συνεχής κύκλος.

Τι θα απαντούσατε σε όσους θεωρούν τα παπούτσια σας αρκετά ακριβά;

Πιστεύω ότι η ποιότητα πάντα κοστίζει. Βλέπω τα ακριβά πράγματα ως επένδυση. Και επενδύουμε τα χρήματα μας σε αυτά που θεωρούμε ότι αξίζουν. Αυτό ισχύει για τα πάντα στη ζωή. Παράλληλα, αν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι υπέροχο, με καλά υλικά και υπό καλές συνθήκες, τότε πάντα θα σου κοστίζει κάτι περισσότερο.

Day 2 - Valmont Barcelona Bridal Fashion Week 2019

(Photo by Estrop/Getty Images)