Vivienne Westwood: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών η «ιέρεια του πανκ»

Vivienne Westwood: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών η «ιέρεια του πανκ»
Instagram

Η ακτιβίστρια και πρωτοποριακή σχεδιάστρια μόδας που ήταν ενάντια σε οτιδήποτε ορθόδοξο και σημάδεψε το πανκ κίνημα των 70s.

Η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας και είδωλο του στυλ Vivienne Westwood «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Πέθανε ειρηνικά, περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, στο σπίτι της στο Λονδίνο την Πέμπτη (29/12), σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του οίκου μόδας.

https://www.instagram.com/p/CmxCSQ_rWxi

«Η Vivienne Westwood πέθανε σήμερα, ειρηνικά και περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, στο Clapham του νότιου Λονδίνου. Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν τη Vivienne για να κάνουν μια αλλαγή προς το καλύτερο», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση.

Για τα μέσα ενημέρωσης, ήταν «η ιέρεια του πανκ» και η «βασίλισσα των ακραίων». Για τον κόσμο της μόδας ήταν μία αγαπημένη περσόνα που έδωσε ενέργεια και ώθησε τα όρια της βιομηχανίας μέχρι τον θάνατό της. Είχε επανειλημμένα προκαλέσει έκπληξη στη διεθνή κοινότητα με τις προκλητικές και πρωτοποριακές της επιλογές (που σχετίζονται και με τη δική της εμφάνιση), στην παρουσίαση των δημιουργιών της.

Η «ιέρεια του πανκ» ήταν επίσης γνωστή για την εκστρατεία της για θέματα όπως η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή και για την υποστήριξη του ιδρυτή του WikiLeaks Julian Assange.

undefined

Αξέχαστη παραμένει η στιγμή που η Westwood ντύθηκε Margaret Thatcher για το εξώφυλλο ενός περιοδικού και οδήγησε ένα λευκό τανκ κοντά στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού David Cameron για να διαμαρτυρηθεί κατά του της ρύπανσης.

Αντισυμβατική και πρωτοποριακή αντιδρούσε πάντα σε οτιδήποτε ορθόδοξο. Η Vivienne έδειξε επίσης την επαναστατική της φύση όταν έλαβε το βραβείο OBE από τη βασίλισσα το 1992.

Η Vivienne Westwood, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Vivienne Isabel Swire, το 1969 άνοιξε ένα κατάστημα με την ονομασία «Let it Rock» στην Κίνγκς Ρόουντ του Λονδίνου και έμελλε να ήταν εκείνη που σημάδεψε το πανκ κίνημα των 70s.

Το κατάστημα, σύμφωνα με το CNN, άλλαξε πολλά ονόματα: Let it Rock, Too Fast to Live, Too Young to Die, Sex, Seditionaries, όμως το αντίκτυπο που είχε στους δρόμους ήταν τεράστιο.

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 στην κομητεία του Derbyshire στη Βρετανία. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε οικογενειακώς στο Λονδίνο όπου έγινε αρχικά δασκάλα.

Τιμήθηκε τέσσερις φορές, το 1990, 1992, 1998 και 2003 με εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις για την προσφορά της στο χώρο της μόδας, με αρκετούς επωνύμους να έχουν κατά καιρούς επιλέξει να φορέσουν δημιουργίες τους.

Η Vivienne Westwood είχε παντρευτεί τρεις φορές, απέκτησε δυο γιους και μια εγγονή.

Vivenne Westwood - Runway - LFWM June 2017

«Ο μόνος λόγος που ασχολούμαι με τη μόδα είναι για να καταστρέφω τη λέξη "υπακοή"», είχε δηλώσει σε βιογραφία της το 2014.