Jackie O: 30 χρόνια από το θάνατο μίας Πρώτης Κυρίας που το στυλ της ήταν η παρακαταθήκη της

Ναταλία Κατσακιώρη
Jackie O: 30 χρόνια από το θάνατο μίας Πρώτης Κυρίας που το στυλ της ήταν η παρακαταθήκη της
GETTY IMAGES

Το iconic στυλ της που έγινε θρύλος και όλα τα trends που μας σύστησε και φοράμε ακόμα.

Αν ακούσεις έναν ειδικό επικοινωνίας στις ΗΠΑ, από αυτούς που ασχολούνται με τις καμπάνιες των υποψήφιων προέδρων της Αμερικής, θα σε διαβεβαιώσουν πως η παρουσία της Πρώτης Κυρίας είναι εξίσου σημαντική με αυτή του ίδιου του υποψηφίου. Επίσης κάθε First Lady που μπαίνει στον Λευκό Οίκο πρέπει στη συνέχεια να ασχοληθεί και με κάτι πάνω στο οποίο θα διαπρέψει και κάπως έτσι θα τη θυμούνται όλη μέσα από έργο της. Η Nancy Reagan επέλεξε τον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Η Jackie Kennedy από την άλλη το στυλ.

Ελένη Κουμπή: Μία couturier νέας γενιάς φέρνει τις ελληνικές φορεσιές στο προσκήνιο

Jacqueline Onassis

1972 Νέα Υόρκη (AP Photo/Anthony Camerano

Το αμερικανικό κοινό την αγάπησε από την πρώτη στιγμή που την είδε ντυμένη νύφη στο πλευρό του τότε γερουσιαστή J.F. Kennedy. Με μια ιδιαίτερη ομορφιά και χαρακτηριστική φινέτσα φώναζε από μακριά την αριστοκρατική της καταγωγή και τις σπουδές της στο Παρίσι. Η ίδια υπήρξε απόφοιτος της Σορβόννης και κάπως έτσι επέστρεψε στην Αμερική με κάποιες γνώσεις και κάποια handmade designer pieces των Balenciaga, Dior και Chanel στη βαλίτσα της. Η εκστρατεία του μετέπειτα προέδρου Kennedy είχε ήδη ένα δυνατό χαρτί στο δυναμικό της και άκουγε στο όνομα Jackie. Η περίοδος της πιο λαμπερής Πρώτης Κυρίας ήταν προ των πυλών, αλλά κανείς δεν ήταν έτοιμος για το δραματικό φινάλε.

Jackie-O's Estate

Στο αεροδρόμιο το 1983 (AP Photo/Paul Benoit, File)

Jackie Kennedy: Η γέννηση ενός style icon.

Θα μπορούσε κανείς να χωρίσει τη ζωή της Jackie Kennedy σε δύο μεγάλες περιόδους, το ίδιο και το προσωπικό της στυλ. Αυτή της νεαρής Πρώτης Κυρίας και αυτή της γυναίκας που έχασε τον κόσμο της και ξαφνικά δημιούργησε από την αρχή έναν άλλο. Η περίοδος χάριτος στον Λευκό Οίκο μας υποδέχτηκε με την υπέρκομψη Jackie να υποδέχεται το κοινό πάντα άψογη, ντυμένη με τα big buttoned ταγιέρ της στις αγαπημένες της pastel αποχρώσεις, συνδυασμένα με matching γάντια και μικροσκοπικά καπελάκια. Το φουσκωτά μαλλιά της με όγκο έκαναν εξαρχής την εμφάνισή τους και παρέμειναν το σήμα κατατεθέν της μέχρι και το τέλος της ζωής της.

Film Jackies JFK

1962, President John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy (AP Photo, File)

Ήταν αυτή που έμαθε την υψηλή μόδα στην Αμερική και σύστησε designers όπως ο Givenchy και ο Balenciaga στο μέχρι τότε αδαές αμερικανικό κοινό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν η προκάτοχος της τάσης της ήσυχης πολυτέλειας, αφού όλα της τα looks επίσημα και μη βασίζονταν στις απλές, minimal γραμμές, το άψογο tailoring, τα εκλεκτικά χρώματα και τους elegant συνδυασμούς. Ο αγαπημένος της σχεδιαστής ήταν ο Oleg Cassini και τα βραδινά gowns από ταφτά που φορούσε η Jackie Kennedy στα dinner parties μαζί με λευκά opera gloves είχαν αφήσει εποχή.

John F. Kennedy and Queen Elizabeth II

Με τη βασιλκή οικογένεια της Βρετανίας, Getty IMAGES

Έξωμες τουαλέτες με χαμηλή για την εποχή πλάτη, θεατρικά χτενίσματα, πανάκριβα κοσμήματα και μικρά ασορτί τσαντάκια με τα ταγιέρ της ήταν αυτά που ξεχώριζαν στον τύπο της εποχής, μαζί με τα αμάνικα knee length φορέματά της φυσικά. Το στυλ της Jackie Kennedy έγινε ταινία, άρθρα, ύμνος και σχολιάστηκε ακόμη και κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ ως μία περιττή πολυτέλεια, που χρέωνε παχυλούς λογαριασμός στο αμερικάνικο κράτος. Και όμως ήταν το πιο ισχυρό διπλωματικό χαρτί του συζύγου της που ήταν σχεδόν εξαρτημένος από την παρουσία και τη γνώμη της.

JFK Mexico Reception

To 1962 σε δεξίωση με gown του Oleg Cassini. (Photo by Underwood Archives/Getty Images)

© Underwood Archives

Ακόμα και το τελευταίο της total pink σύνολο του οίκου Chanel που φόραγε στις 22 Νοεμβρίου του 1963, λίγες ώρες πριν ο σύζυγός της John Kennedy δολοφονηθεί μπροστά στα μάτια της, έγινε αντικείμενο σχολίων καθώς η ίδια αρνήθηκε να το βγάλει και παρέμεινε με το αιματοβαμμένο ταγιέρ της μέχρι και τη στιγμή που προσγειώθηκε πίσω στο σπίτι της. Άλλοι μίλησαν για θεατρικό, άλλοι για μία ισχυρή δήλωση που ήθελε να δείξει το κακό που της προξένησαν. Και κάπως έτσι έκλεισε ο κύκλος της στον Λευκό Οίκο, με ένα ροζ look που έχασε άδοξα την αθωότητά του.

Jackie and John F Kennedy Arriving at Airport

Την ημέρα της μοιραίας δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο. Getty Images

The (old) new Jackie!

1968 και η Jackie Kennedy γίνεται μια εντελώς διαφορετική γυναίκα. Από την εθνική χήρα των Αμερικανών έγινε η νέα σύζυγος του κοσμοκράτορα τότε Αριστοτέλη Ωνάση που φρόντισε να καλύπτει στο εξής όλες της τις ανάγκες, όπως και τον τεράστιο λογαριασμό με τα ψώνια της. Τα 70s είναι ίσως η καλύτερη δεκαετία για το στυλ της Jackie Kenendy Onassis, που είχε πλέον απελευθερωθεί από τα δεσμά της πολιτικής σκηνής. Για αυτό και επέλεξε να παντρευτεί τον Ωνάση με ένα mini νυφικό δια χειρός Valentino με elegant δαντέλα. Η ίδια ήταν τότε 39 ετών.

KENNEDY ONASSIS

AP Photo, File

Μέσα στα επόμενα χρόνια την είδαμε να περνάει τα καλοκαίρια της στη θαλαμηγό Χριστίνα, να επιλέγει mini φορέματα με έντονα prints και χρώματα, flat δερμάτινα σανδάλια σε t-bar σχέδιο, κοσμήματα και μαντήλια, τα οποία συνήθιζε να δένει στα μαλλιά της σαν μπαντάνες.

Kennedy Onassis

AP Photo, File

Kennedy Onassis

AP Photo, File

Η minimal περίοδος της Jackie συνεχίστηκε και τα capri παντελόνια της με τα απλά basic t-shirts, οι καμπαρντίνες, τα maxi παλτό, οι γούνες και οι low waste ζώνες της εποχής έγιναν τα νέα της go to items είτε βρισκόταν στην αγαπημένη της Νέα Υόρκη, είτε σε κάποιο ελληνικό νησί. Και ο κόσμος συνέχιζε να τη θαυμάζει και να τη λατρεύει παρόλο που η ίδια ήθελε να ξεφύγει από τη δημοσιότητα, χρησιμοποιώντας την Fifties Constance τσάντα της από τον οίκο Gucci για να κρυφτεί. Το θέμα πήρε τόσο μεγάλη έκταση που το ιταλικό maison ονόμασε την εν λόγω τσάντα Jackie bag και κάπως έτσι έχει σήμερα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μοντέλα του.

Onassis Kennedy

Τα δύο μεγαλύτερα πάθη της Jackie μέχρι και το τέλος της ζωής της ήταν οι πέρλες και τα τεράστια γυαλιά ηλίου της που έχουν πλέον τη σφραγίδα της. «Οι πέρλες είναι κατάλληλες για κάθε περίσταση,» εξηγούσε σε όσους ρωτούσαν για τα λευκά μαργαριτάρια που κρεμόντουσαν πάντα από το λαιμό της. Αυτό, όμως, που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι η ίδια είχε μια τεράστια συλλογή από γυαλιά ηλίου, περίπου 300 ζευγάρια, τα οποία ξεκίνησε να φοράει μετά από την προτροπή του φίλου της Gore Vidal, που υποστήριζε ότι έτσι θα μπορούσε να βλέπει τα πάντα χωρίς να τη βλέπουν.

jackie-kennedy-(2).jpg

AP Photo, File

30 χρόνια χωρίς μια κυρία που υπήρξε πρότυπο και υπόλογος της ομορφιάς της, δυναμική και υπόλογος της επιρροής της, κομψής και υπόλογος του να ξέρει από στυλ. Εκείνη έμαθε στην Αμερική την υψηλή μόδα και σε εμάς άφησε μια παρακαταθήκη που θα φέρει πάντα το όνομά της, σαν υπογραφή, σαν υπενθύμιση, Jackie O. Ούτε Kennedy, ούτε Onassis.

Ένα πρωινό με τη Loukia στο πιο διάσημο bridal atelier της Αθήνας