Haute Couture SS24: Τα highligts από τα show των Valentino και Jean Paul Gaultier x Simone Rocha

Ναταλία Κατσακιώρη
Haute Couture SS24: Τα highligts από τα show των Valentino και Jean Paul Gaultier x Simone Rocha

Τα δύο shows που ξεχώρισαν τη χθεσινή μέρα και όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Η χθεσινή μέρα ήταν μια από αυτές που χρωμάτισαν την Haute Couture Fashion Week SS24 με δύο κορυφαίους οίκους, συνυφασμένους με την υψηλή ραπτική να παρουσιάζουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα: μόδα. Η Simone Rocha είναι η έκτη κατά σειρά σχεδιάστρια που κάθεται ως guest designer στο τιμόνι του Jean Paul Gaultier, συνεχίζοντας το εκπληκτικό όραμα του μεγάλου Γάλλου σχεδιαστή να συνεχίσει ο οίκος του να υπάρχει, ακόμα και μετά την απόσυρσή του. Η Rocha είναι μία designer με ένα πολύ ξεχωριστό σύμπαν στο οποίο παραμένει πιστή, βάζοντας κάθε φορά και κάποιες νέες πινελιές από τον ρομαντικό-goth κόσμο της. Αυτό έκανε και πάλι, αποτυπώνοντας παράλληλα όλα εκείνα τα αρχειακά στοιχεία του Jean Paul Gaultier, τα οποία θεώρησε ότι αξίζουν να ειπωθούν ξανά, στο σήμερα από την ίδια.

Gaultier-HC-S24-001.jpg

Ο ίδιος ο Jean Paul Gaultier βρέθηκε όπως κάθε φορά στο front row του show, ευχαριστώντας τη Rocha για τη συμμετοχή της και το ατελιέ που μαθήτευσε δίπλα του για την εκπληκτική τεχνική τους δεξιοτεχνία. Στο catwalk είδαμε, λοιπόν, την αποθέωση του Balletcore και της Coquette αισθητικής, που όπως φαίνεται έχει επηρεάσει πολλούς designers αν λάβουμε υπόψη μας και το περασμένο show του οίκου Chanel, αποδεικνύοντας ότι η επιρροή των social media και των Tik Tok girl trends δεν είναι όσο ασήμαντη, όσο πιστεύουμε. Και αυτό γιατί η νέα αγοραστική δύναμη που ακολουθεί τους millenials γαλουχείται αυτή τη στιγμή μέσω της διάσημης πλατφόρμας. Η Simone Rocha, βέβαια, υπήρξε πρωτεργάτης της τάσης (before it was cool) για αυτό και η εκδοχή που μας έδωσε χθες στη συλλογή της ήταν πραγματικά μαγική.

Gaultier-HC-S24-006.jpg

Φιόγκοι και κορδέλες, κορσέδες και διαφάνειες, μεγάλα puffy μανίκια και φορέματα βικτωριανής αισθητικής έγιναν ο καμβάς για να ξαναζωντανέψουν τα 90s prints του Gaultier, η περίφημη μαρινιέρα του, το θρυλικό κωνικό σουτιέν του και όλα αυτά τα στοιχεία που τον έκαναν θρύλο, όπως τα ναυτικά καπέλα. Τα απόλυτα highlights του show ήταν τα μαλλιά των μοντέλων που τοποθετήθηκαν στα αυτά αντί για σκουλαρίκια, τα διάφανα παπούτσια επίσης με «τριχωτές» προσθήκες, αλλά και οι υπέροχες ροζ και nude αποχρώσεις της συμπληρώθηκαν με μαύρο και τζιν. Όπως ακριβώς θα έκανε και ο Jean Paul Gaultier. Άλλη μια συνεργασία άκρως επιτυχημένη που κράτησε την αυθεντικότητα δύο μεγάλων δημιουργών.

Gaultier-HC-S24-020.jpg
https://www.instagram.com/reel/C2fz7wAo03Y/

Το French chic είναι το στυλ της εβδομάδας -15 σύνολα από την Haute Couture Week που θα αντιγράψεις

Ο Valentino έκανε την quiet luxury haute couture πράξη.

Στο άκουσμα και μόνο αυτού του τίτλου προσωπικά θα ήμουν άκρως αντίθετη. Γιατί quiet luxury και couture είναι δύο έννοιες αντίθετες ως το βάθος τους. Από τη μία έχουμε την πιο μεγάλη τάση της παγκόσμιας μόδας, που στηρίζεται στην προσιτή πολυτέλεια, και από την άλλη την ύψιστη καλλιτεχνική έκφραση της μόδας. Όταν όμως στην εξίσωση μπαίνει ο οίκος Valentino, ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες οίκους που γνωρίζει ακόμα να κάνει haute couture, τότε όλα αλλάζουν. Το show του Pierpaolo Piccioli τα είχε όλα. Χρώμα, όγκους, φτερά, studs, glam στοιχεία, αριστοτεχνικά gowns και ένα front row που συζητήθηκε.

Valentino-HC-atm-S24-001.jpg

Η Kylie Jenner έφθασε στο show μαζί με τη μητέρα της Kris Jenner και την κόρη της Stormi, που ήταν ντυμένη ασορτί με τη μαμά Kylie με ολόμαυρο Valentino look και λεπτομέρειες από φτερά. Δίπλα τους και η JLO, που έχει βρεθεί σε πολλά shows αυτή τη σεζόν στο Παρίσι και ήταν έτοιμη για κόκκινο χαλί, φορώντας και εκείνη ένα ασπρόμαυρο look δια χειρός του κορυφαίου, ιταλικού οίκου.

https://www.instagram.com/reel/C2fpsqfJCa0/
https://www.instagram.com/reel/C2gDMYqqgBB/

Είδαμε office παντελόνια και oversized παλτό, παρκά με μεγάλες τσέπες και φούστες σε sleek γραμμές που κατέληγαν σε όγκους να συνδυάζονται με διάφανα πουκάμισα, opera gloves σε χρωματιστό δέρμα, φτερά και κάπες με 3D λουλούδια, χρυσές ολόσωμες φόρμες με κρόσσια αλλά και τα αγαπημένα φορέματα με τις τεράστιες ογκώδεις φούστες. Τα μαύρα διάφανα gowns με δαντέλα και μεταξωτό τούλι ήταν από τα highlights της βραδιάς, το ίδιο και η εκπληκτική χρωματική παλέτα, με τις ιδιαίτερες αποχρώσεις που έχουν τον Valentino να ξεχωρίζει σε κάθε red carpet. Το τέλος γράφτηκε ως συνήθως από τα ανθρώπους με τις λευκές ποδιές, την ομάδα του ατελιέ να βγαίνει στο catwalk, όπως συνηθίζει τελευταία ο σχεδιαστής.

Το τραγούδι του φινάλε ήταν το Casta Diva από τη Μαρία Κάλλας, που 100 χρόνια μετά τη γέννησή της συνεχίζει να ντύνει με τη φωνή της τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές στιγμές του σύγχρονου πολιτισμού.