Κάψτε τα σουτιέν

Κάψτε τα σουτιέν

Χωρίς το σουτιέν μου, δεν πάω πουθενά.

Μπορεί στην παραλία να λύνετε το μαγιώ σας για να μην κάνει σημάδι, αλλά αν θα έπρεπε να πιστεύετε σε κάποιο θεό της μόδας και να προσφέρετε τάματα για τα αδιαφιλονίκητα μαγικά του αποτελέσματα, αυτό θα ήταν σίγουρα το σουτιέν.

Ο καλύτερος φίλος της γυναίκας, είναι ένα πολυεργαλείο που ξεκίνησε την πορεία του ταυτοποιημένο με τον κορσέ. Το 1550 που εμφανίστηκε στις πρώτες ανεπτυγμένες κοινωνίες της Ευρώπης, ο κορσές προσπάθησε να εμποδίσει τις σεξουαλικές ορέξεις και να διακόψει οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική σκέψη εκ μέρους των αντρών. Έμπαινε δύσκολα, έβγαινε ακόμα πιο δύσκολα και γενικά ήταν μία ταλαιπωρία.

Τα χρόνια πέρασαν, ο κόσμος συνέχισε να κάνει σεξ παρά τα εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει κι έτσι το 1913 η σοσιαλίστρια Mary – Phelps Jacobs κατασκευάζει το σουτιέν και κάνει τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα να κοιτούν με απορία και τις μεγαλοαστές κυρίες να σχηματίζουν ουρές. Από τότε η φαντασία και η εξέλιξη δεν έχουν σταματήσει να αλλάζουν το μαγικό αξεσουάρ που όλα τα «σφάζει» όλα τα «μαχαιρώνει».

Προερχόμενο από το γαλλικό ρήμα soutenir που σημαίνει υποστηρίζω το σουτιέν δεν είναι τόσο σύγχρονη ανακάλυψη, αλλά υπάρχει από τη μινωική εποχή εξυπηρετώντας διαφορετικούς σκοπούς. Στην Κρήτη άφηνε ακάλυπτο το στήθος ως σύμβολο γονιμότητας, στη Σπάρτη το «μαστόδετον» ή «απόδεσμος» έδενε γύρω από το στήθος προκειμένου να το συγκρατεί, να το εμποδίζει να μεγαλώσει και να διατηρεί ανδρόγυνη τη γυναικεία φιγούρα, ενώ σήμερα καταφέρνει να σηκώσει το πεσμένο στήθος, να μεγαλώσει το μικρό και πολλές φορές να κρύβεται δημιουργώντας οφθαλμαπάτη.

Δεν ξέρουμε πότε το λατρέψατε πιο πολύ καθώς από τη Madonna μέχρι τα κορίτσια της Victoria Secret, κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της το έχει σα λάβαρό της, αλλά εμείς σας αφήνουμε με την εικόνα του κωνικού χρυσοποίκιλτου κορσέ που δημιούργησε ο Jean Paul Gaultier για τη Blonde Ambition tour της βασίλισσας της ποπ.