Kurt Cobain: Ο outsider που έγινε fashion icon

Kurt Cobain: Ο outsider που έγινε fashion icon

Το στυλ του frontman των Nirvana που άλλαξε όσα ξέραμε για τις αντρικές (και τις γυναικείες) εμφανίσεις

Ακόμα και 20 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Kurt Cobain αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της μόδας. Έχετε σκεφτεί αν θα υπήρχε, σήμερα, το grunge, αν, στις αρχές του '90 δεν είχαν υπάρξει οι Nirvana;

Με την αυτοκτονία του, τον Απρίλιο του 1994, ο frontman της θρυλικής μπάντας απέκτησε μία θέση στο πάνθεον των θεών της rock, αλλά και στην λίστα με τα «ιερά τέρατα» του στυλ, όπως οι Audrey Hepburn, Catherine Deneuve και Jane Birkin. Ο Cobain, από την χρονιά του θανάτου του έως σήμερα αποτελεί σταθερά σημείο αναφοράς σχεδιαστών. Ο μουσικός αντλούσε έμπνευση, χωρίς ενδοιασμούς, από την αντρική και την γυναικεία γκαρνταρόμπα, ενώ τα "second hand" looks του κυμαίνονταν από το στυλ των ξυλοκόπων των δυτικών ακτών των Η.Π.Α. (όπου και μεγάλωσε) μέχρι την glam cjhic αισθητική γυναικείων φορεμάτων των δεκαετιών του '40 και '70. Με ξεσκισμένα jeans και φλοράλ φορέματα, αυτό που κατάφερε ο Cobain είναι να «απαλύνει» την εικόνα της macho εμφάνιση του προτύπου του άνδρα «επαναστάτη», σηματοδοτώντας μία νέα, ριζοσπαστική εκδοχή της ανδρόγυνης αισθητικής.

Ο Kurt Cobain υπήρξε η αντίθεση της εικόνας του macho Αμερικανού. Περήφανος φεμινιστής και θέτοντας, συχνά, θέματα που αφορούσαν την ισότητα των δύο φύλων, μέσα από τους στίχους του ενώ, μία εποχή που το πρότυπο υπήρξε η body- conscious σιλουέτα, κατάφερε να κάνει cool την loose, χαλαρή, λιπόσαρκη εμφάνιση, και για τα δύο φύλα.

Ο πρώτος μεγάλος σχεδιαστής που «ενέκυψε» στην γοητεία της συγκεκριμένης αισθητικής δεν ήταν άλλος από τον Marc Jacobs, με την θρυλική -πλέον- συλλογή του για τον Perry Ellis, το 1992- την εποχή που, ήδη, η φήμη του Cobain είχε εκτοξευτεί παγκοσμίως, εξασφαλίζοντάς του τον τίτλο του rock star (έναν τίτλο ο οποίος, όπως έδειξε η ιστορία, θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο τραγικό τέλος του). Τα ρούχα της συλλογής του Jacobs (η οποία –τραγική ειρωνεία- θα γινόταν και η αιτία απόλυσής του από τον Perry Ellis) θα γίνονταν, σύντομα, πρωταγωνιστές των φωτογραφίσεων της Vogue, και αγαπημένα κομμάτια των Grace Coddington και Steven Meisel, με supermodels όπως οι Naomi Campbell, Kristen McMenami και Nadja Auermann να ποζάρουν φορώντας τα. Την ίδια περίοδο, η έφηβη Kate Moss είχε μόλις αρχίσει να γίνεται γνωστή στον fashion κόσμο, με τις καθημερινές, αυθόρμητες πόζες της, στην θρυλική, πρώτη της φωτογράφηση δια χειρός Corinne Day.

Σήμερα, δύο δεκαετίες αργότερα, αυτή η ελεύθερη προσέγγιση στο στυλ, εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί, στις τάσεις της κάθε σεζόν. Η πρώτη συλλογή του Hedi Slimane, για τον Saint Laurent το φθινόπωρο του 2013, υπήρξε ένας ακλόνητος φόρος τιμής στο grunge, με πρωταγωνιστές πουλόβερ από μοχέρ και πανωφόρια από οικολογική γούνα, που θα μπορούσαν εύκολα να έχουν αποτελέσει κομμάτια της γκαρνταρόμπας του θρυλικού frontman. Ο Raf Simons δημιούργησε μία ολόκληρη menswear συλλογή, όπου επικρατούσαν ανθισμένα prints, εμπνευσμένα από τα φλοράλ φορέματα που φορούσε ο τραγουδιστής. Τα καρό πουκάμισα και τα baggy jeans του Cobain αποτελούν το απόλυτο off- duty στυλ supermodels όπως η Cara Delevingne, ενώ οι συλλογές για την επόμενη σεζόν βρίθουν αβίαστης άνεσης και ακαθόριστης σεξουαλικότητας. Σε μία εποχή που, ακόμα και οι φωτογραφίες του Instagram υπόκεινται photoshop, η γοητεία της άνεσης με τον εαυτό μας, και της απόρριψης της «τελειότητας» εξακολουθεί να είναι ελκυστική σε μεγάλο μέρος της pop κουλτούρας. Και αυτό είναι κάτι που οι fashionistas χρωστάνε στον «βασιλιά» του grunge.

Διαβάστε ακόμα:
Όταν το grunge έγινε glamorous
Από Mod σε Ziggy Stardust και Βρετανό δανδή: Ο David Bowie είναι το απόλυτο fashion icon