5 λόγοι που δεν μπορείς να κοιμηθείς στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 λόγοι που δεν μπορείς να κοιμηθείς στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τα προβλήματα με τον ύπνο δεν βρίσκονται μόνο στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Μία από τις συμβουλές που λέγεται πολύ συχνά στις μέλλουσες μαμάδες, είναι το κλασικό «κοιμήσου τώρα που μπορείς, πριν κάνεις παιδιά». Ωστόσο μεταξύ των αϋπνιών, τα μικρά πόδια που κλωτσάνε την ουροδόχο κύστη σου, τις καούρες, τις κράμπες στα πόδια και άλλα συμπτώματα, είναι πολύ εύκολο να λες σε κάποιον να κοιμηθεί, από το να συμβεί πραγματικά.

Υπάρχουν ωστόσο πέντε λόγοι για τους οποίους δεν μπορείς να κοιμηθείς στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Tα υψηλά επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού κύκλου των γυναικών, πλημμυρίζουν το σώμα σου στις αρχές της εγκυμοσύνης. Η προγεστερόνη όχι μόνο σε κάνει να νιώθεις υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί επίσης να διαταράξει τον νυχτερινό σου ύπνο οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με όλες τις ορμονικές και φυσικές αλλαγές που βιώνει το σώμα σου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αγωνίζεσαι να βρεις την ενέργεια για να διατηρήσεις τον συνηθισμένο καθημερινό ρυθμό σου. Άφησε τον εαυτό σου να ξεκουραστεί με έναν μικρό υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν αυτό είναι δυνατόν.

Προσπαθείς να μείνεις έγκυος; Βάλε στη διατροφή σου αυτές τις τροφές

Ναυτία

Τουλάχιστον το 75% των γυναικών παρουσιάζουν ναυτία κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η συχνά λανθασμένη ονομασία «πρωινή αδιαθεσία» μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη τη νύχτα, καθώς μπορεί να σου στερήσει τον ύπνο. Για να υποχωρήσει η νυχτερινή αδιαθεσία, έχε ελαφριά σνακ, όπως κράκερ, δίπλα στο κρεβάτι σου για να τσιμπήσεις όταν ξυπνάς. Αυτό θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα για να μπορέσεις να ξανακοιμηθείς. Επιπλέον, δοκίμασε να πιεις ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ πριν τον ύπνο, καθώς το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη ναυτία.



Μεταμεσονύχτια πείνα

Εάν η ναυτία δεν σε κρατάει ξύπνια, τότε μπορεί να είναι το συνεχές αίσθημα πείνας καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου που ξεκινάει τη νύχτα και σε κρατά από τον ύπνο. Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «τρώγοντας για δύο»-και πολλές μέλλουσες μαμάδες ανυπομονούν για γλυκό χωρίς ενοχές-αλλά δοκίμασε να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή με δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και φρέσκα φρούτα. Αυτά θα σε χορτάσουν και θα δώσουν σε εσένα και στα μικρό σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.

Νιώθεις συνεχώς πώς θέλεις να πας στην τουαλέτα

Η μήτρα σου που μεγαλώνει ασκεί ανεπιθύμητη πίεση στην ουροδόχο κύστη σου, με αποτέλεσμα να τρέχεις στο μπάνιο περίπου 50 φορές την ημέρα. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα της εγκυμοσύνης στα πρώτα της στάδια, αλλά και στο τέλος. Μπορείς να προσπαθήσεις να περιορίσεις τις νυχτερινές επισκέψεις στο μπάνιο πίνοντας άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μειώνοντας το αργά το απόγευμα και το βράδυ. Μπορείς επίσης να αποφύγετε την καφεΐνη καθώς αυτό προκαλεί την ανάγκη σου για ούρηση (και θα βοηθήσει με κάθε πιθανή αϋπνία!).

Αγόρι ή κορίτσι; 5 τρόποι για να αποκαλύψεις το φύλο του μωρού σου

Αϋπνία

Είτε πρόκειται για συναισθήματα άγχους για τη γέννηση και τη μητρότητα γενικά, είτε τα υπερβολικά ευαίσθητα στήθη σου που δυσκολεύονται να βρουν μια άνετη στάση ύπνου, είτε οι καούρες ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος, η αϋπνία είναι ένα κοινό σύμπτωμα στις εγκυμονούσες. Εάν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς προσπαθήστε να ακολουθήσεις μια ρουτίνα χαλάρωσης κάθε βράδυ. Κάνε ένα ζεστό μπάνιο, πιες ένα ποτήρι ζεστό γάλα, διαβάστε ένα καλό μυθιστόρημα αντί να παρακολουθήσεις μια σειρά στο Netflix ή δοκίμασε μερικές τεχνικές χαλάρωσης που θα σε βοηθήσουν να σε παρασύρουν σε μια ήρεμη κατάσταση και να κοιμηθείς.