Τα εμβόλια και οι «καλές» και «κακές» μαμάδες

Τα εμβόλια και οι «καλές» και «κακές» μαμάδες

Από τότε που έγινα μανούλα εκτέθηκα σε τεράστια κοινωνικά ζητήματα – διλήμματα, για τα οποία όφειλα να πάρω θέση από πολύ νωρίς.

Ένα τεράστιο κεφάλαιο και θέμα συζήτησης για όλες τις μαμάδες είναι το θέμα του εμβολιασμού.

Κλήθηκα από τους πρώτους κιόλας μήνες της μαμαδίστικης ζωής μου να πάρω μία απόφαση: Θα κάνω ή δεν θα κάνω εμβόλια στα παιδιά μου;
Για μένα στην πραγματικότητα δεν τέθηκε ποτέ δίλλημα. Η απόφασή μου ήταν μονόδρομος. Ούτε που θα μπορούσα να φανταστώ την περίπτωση του να αφήσω ανεμβολίαστα και ουσιαστικά απροστάτευτα τα παιδιά μου απέναντι σε θανατηφόρες ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα Β!

Δε σας κρύβω ότι στο δεύτερο παιδί είχα κάποιους ενδοιασμούς σε σχέση με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο για το οποίο υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να προκαλέσει αυτισμό. Δεν έχω ξαναψάξει ποτέ τόσες πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο όσο αυτές που έψαξα λίγο πριν πάμε τη Χριστίνα στην παιδίατρο για το τριπλό εμβόλιο.

«Μαριαλένα μου, ξέρω ότι είσαι απόλυτη στο θέμα του εμβολιασμού, αλλά μήπως αυτό το εμβόλιο είναι επικίνδυνο;», είχα ρωτήσει την παιδίατρο των κοριτσιών. Για να πάρω την απάντηση «Αν σου εγγυηθώ εγώ η ίδια ότι η Χριστινούλα δεν πρόκειται να γίνει αυτιστική εξαιτίας του εμβολίου, θα ησυχάσεις;», και συνέχισε «Εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ να μπεις στην εντατική του Παίδων για να δεις παιδάκια να χαροπαλεύουν επειδή προσβλήθηκαν από ασθένειες για τις οποίες δεν είχαν εμβολιαστεί προληπτικά…». Η τελευταία φράση της παιδιάτρου μας ήταν και αυτή που με έπεισε.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr