Τι συνέβη όταν επισκεφθήκαμε το πρωτοποριακό Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης

Τι συνέβη όταν επισκεφθήκαμε το πρωτοποριακό Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης

Με αφορμή το 3ήμερο της 25ης Μαρτίου αποφάσισα να επισκεφτώ τη συμπρωτεύουσα και να συναντήσω τις φίλες μου που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη. Την Κυριακή εκείνη, λοιπόν, ο ήλιος βοήθησε στο να ανεβεί η διάθεσή μας στα ύψη, να περπατήσουμε πέριξ της Τσιμισκή κάνοντας το καθιερωμένο window shopping, να κατεβούμε με τα πόδια την Αριστοτέλους, για να καταλήξουμε στην παραλία. Λίγες φωτογραφίες και αρκετά πειράγματα, χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς μας «μαγνήτισε» ως εκεί, βρισκόμασταν στην Προβλήτα Α του ΟΛΘ, στις λεγόμενες «Αποθήκες».

Και κάπως έτσι ήρθε η έκπληξη: Μπροστά μας βρισκόταν ένα… απίστευτο λεωφορείο που μας καλούσε να το εξερευνήσουμε. Με ανοιχτές τις πόρτες του στο κοινό, θα ήταν λάθος αν δεν ανταποκρινόμασταν στην περιέργειά μας. Μπήκαμε μέσα λοιπόν και δύο επίπεδα με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προβολή αφιερωμένη στην Ανακύκλωση, μας περίμεναν. Όπως πληροφορηθήκαμε, το καινοτόμο αυτό λεωφορείο είναι μία πρωτοβουλία της ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το μήνυμα της Ανακύκλωσης για μικρούς και μεγάλους, με το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, που αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία!

Τι είδαμε και τι ανακαλύψαμε

Μέσα στο λεωφορείο γνωρίσαμε ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά, μάθαμε έξυπνους τρόπους να ανακυκλώνουμε στην καθημερινότητά μας, εξοικειωθήκαμε με την έννοια της ανακύκλωσης στην πράξη και αντιληφθήκαμε τη σημασία της ανακύκλωσης για έναν πιο πράσινο πλανήτη.

Στην είσοδο «συστηθήκαμε» με το ειδικά σχεδιασμένο «Αυτόματο Μηχάνημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Μεταλλικών & Πλαστικών Συσκευασιών», το οποίο παρουσιάζει τη διαδρομή που ακολουθεί ένα υλικό ώστε να ανακυκλωθεί. Η ξενάγησή μας άρχισε από τον επάνω όροφο του λεωφορείου, όπου ουσιαστικά γίνεται η θεωρητική περιβαλλοντική εκπαίδευση σχετικά με την Ανακύκλωση, ενώ είδαμε ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρει σημαντικές και αξιόπιστες γνώσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση! Στη συνέχεια περάσαμε στον κάτω όροφο του λεωφορείου, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μάλιστα, όταν η ξενάγησή μας ολοκληρώθηκε, μέσα από παράλληλη δράση, όλοι μαζί κατασκευάσαμε ένα μωσαϊκό 5 μέτρων από πλαστικά καπάκια με σκοπό να εμπνεύσουμε και να αλλάξουμε συνήθειες.

Όπως καταλαβαίνεις, ζήσαμε μια μοναδική, διασκεδαστική εμπειρία μαθαίνοντας να ανακυκλώνουμε σωστά. Όπως ήταν αναμενόμενο, όλο το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκαν το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης περισσότεροι από 2.000 πολίτες!

ESY KAI TO PAIDI AB2

#allazoumesinithies… από μικροί

Όμως οι μοναδικές δράσεις συνεχίστηκαν μαθαίνοντας σε όλους τους μικρούς επισκέπτες πόσο σημαντικό είναι να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον! Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με την ΜΚΟ iSea, πραγματοποίησε workshops για παιδιά, κατά τα οποία οι μικροί φίλοι υπό την καθοδήγηση έμπειρων παιδαγωγών, είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ποια είναι τα απορρίμματα που μολύνουν τις ακτές μας και να γνωρίσουν τρόπους που μπορούν να μειώσουν το φαινόμενο της σπατάλης πόρων καθημερινά. Ταυτόχρονα, δημιούργησαν μοναδικές χειροτεχνίες από θαλάσσια είδη, ως αναμνηστικό μιας ημέρας αφιερωμένης σε τρόπους προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος! Και κάπως έτσι, αναπολείς τα δικά μας παιδικά χρόνια και χαίρεσαι που οι νέοι μαθαίνουν από σήμερα πώς θα αλλάξουν τον κόσμο αύριο!

Διότι, ναι, είναι αλήθεια πως είμαστε ακόμη… νέοι, και μπορούμε ακόμα να αλλάξουμε συνήθειες για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Κάπως έτσι και εγώ… μεγάλωσα, αποφάσισα να βάλω μυαλό. Το #allazoumesinithies έγινε και το δικό μου motto στην καθημερινότητά μου, ενώ υιοθέτησα πρακτικές που ποτέ πριν δεν είχα σκεφτεί: Επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα στο σούπερ μάρκετ, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης της πλαστική σακούλας, ενώ έκανα μία σοβαρή προσπάθεια για να ανακυκλώνω. Ναι, την ιδέα για τα παραπάνω την άντλησα από την ΑΒ, που έχει σε πολλά καταστήματα υποδομές, όπως μεταξύ άλλων τα Κέντρα Ανακύκλωσης ΑΒ, παροτρύνοντας τους πολίτες να ανακυκλώνουν συσκευασίες από διάφορα υλικά, λάδι και λαμπτήρες πυρακτώσεως. Άργησα λίγα χρόνια, αλλά σημασία έχει ότι επιτέλους τα ανακάλυψα!

Ευτυχώς, η ΑΒ μεριμνά για όλους, έτσι όπως πληροφορήθηκα, εκπαιδεύει ήδη από το 2018 μικρούς και μεγάλους σε θέματα ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, το ταξίδι του Κέντρου Ανακύκλωσης & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχει ήδη ξεκινήσει, με χιλιάδες μικρούς μαθητές να επισκέπτονται το καινοτόμο και διαδραστικό εκπαιδευτικό Κέντρο! Μέχρι σήμερα, έχει επισκεφτεί 12 Δήμους της Αττικής, με πάνω από 10.000 μαθητές να συμμετέχουν με ενθουσιασμό στην εκπαιδευτική διαδρομή και όλες τις δραστηριότητες, ενώ πάνω από 20.000 συσκευασίες έχουν ανακυκλωθεί!

#allazoumesinithies λοιπόν και με τις πράξεις μας όλοι μαζί κάνουμε το καλύτερο για ένα καλύτερο περιβάλλον, για ένα πιο πράσινο πλανήτη!

Tip: Το πρωτοποριακό λεωφορείο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη έως τις 21 Απριλίου και θα είναι ανοιχτό για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00. Για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, μπορείς να απευθυνθείς στην Ανοιχτή Γραμμή Επικοινωνίας ΑΒ στο 18202. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις κι εσύ στο link.