Ενηλικιώθηκε η Κοκκινοσκουφίτσα;

Ενηλικιώθηκε η Κοκκινοσκουφίτσα;

Παραμύθια και μύθοι μπορούν να μας πουν πολλά για τον πολιτισμό μας, την αντίληψή μας για τον κόσμο, αλλά και τη συμπεριφορά μας.

Ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια, που τα μικρά παιδιά αργά ή γρήγορα “αναγκάστηκαν” να ακούσουν και να διαβάσουν, είναι “Η κοκκινοσκουφίτσα”.Μεταξύ χιλιάδων άλλων λαϊκών ιστοριών, αυτή η συγκεκριμένη ξεχωρίζει ως απίστευτα δημοφιλής. Βέβαια παρόμοια παραμύθια, που ρίχνουν τα σποράκια τους στις αθώες ψυχές των παιδιών και διαμορφώνουν τον αυριανό ενήλικα είναι αρκετές!

Το παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας μιλάει για τη στάση μας απέναντι στα παιδιά μας.

Μας διδάσκει ότι είναι λογικό να χρησιμοποιούμε τα παιδιά ως θύματα.

Η μητέρα στέλνει το παιδί μόνο του στη γιαγιά, χωρίς να νοιάζεται για τον λύκο (τον κίνδυνο) που γνωρίζει ότι υπάρχει και δρα στο δάσος.

Στέλνει την κόρη της σε ένα επικίνδυνο δάσος, εξηγώντας της πόσο ΚΑΛΗ γίνεται προσφέροντας φροντίδα στη φτωχή, άρρωστη και ανήμπορη γιαγιά της.

Ωστόσο, δεν προετοιμάζει το παιδί για τους κίνδυνους που το περιμένουν στο δάσος. Έτσι, η μικρή, αθώα και ανυποψίαστη κοκκινοσκουφίτσα εμπιστεύεται τον πρώτο τυχόντα, με αποτέλεσμα να φαγωθούν και η γιαγιά της και η ίδια από τον λύκο.

Τρία είναι τα τραγικά λάθη της μητέρας:

1ο. Δεν ενημερώνει το παιδί της για τους “κακούς λύκους” , ώστε να μπορεί να τους αναγνωρίζει, να τους αποφεύγει και να τους αντιμετωπίζει.

2ο. Της αναθέτει μία αποστολή, στοχεύοντας στο συναίσθημά της (λύπη για την αβοήθητη γιαγιά)

3ο. ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ το παιδί της στο να αναλαμβάνει μια ευθύνη που δεν του αναλογεί.

Και το χειρότερο: Χρειάζεται να αποδεικνύει ότι είναι καλή και να κάνει οτιδήποτε για να διατηρήσει αυτόν τον τίτλο και να παραμείνει αρεστή και αγαπητή.

Έχετε αναρωτηθεί, ποτέ, πόσες “κοκκινοσκουφίτσες” κυκλοφορούν ανάμεσά μας;

Αυτές οι “κοκκινοσκουφίτσες” είναι σε θέση να μεγαλώσουν υγιή παιδιά, απαλλαγμένα από τα μοντέλα, τις προσδοκίες, τις φοβίες, τους συναισθηματικούς εκβιασμούς που έχουν προσλάβει από τις “κοκκινοσκουφίτσες” που τις μεγάλωσαν;

Έχουν οι ίδιες ενηλικιωθεί;

Έχουν βιώσει τη δική τους Δύναμη, ώστε να αναΘΡΕΨΟΥΝ τα παιδιά τους με βαθειά και άνευ όρων Αγάπη, με στόχο να γίνουν ολοκληρωμένες και ανεξάρτητες προσωπικότητες;

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: SoulTrainair | Σύμβουλος Προσωπικής & Επαγγελματικής Ενδυνάμωσης.

www.apostoliavasiliou.gr / apostoliavasiliou@yahoo.gr