Οι έρευνες πιστοποιούν πως τα παιδιά πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο με τον πατέρα τους

Πατούλια Κατερίνα
Οι έρευνες πιστοποιούν πως τα παιδιά πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο με τον πατέρα τους

Η επίδραση του πατέρα είναι φαινόμενο που έχει πια μελετηθεί

Η επίδραση του πατέρα: Οι έρευνες πιστοποιούν πως τα παιδιά πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο με τον πατέρα τους

Είναι γεγονός πως η μητρότητα και ο ρόλος της μητέρας στην οικογένεια έχει μελετηθεί πολύ εδώ και δεκαετίες. Μέχρι πρόσφατα δεν είχε συμβεί το ίδιο σε ό,τι αφορά τον ρόλο του πατέρα, την επίδραση του πατέρα στη ζωή των παιδιών και στο τι διαφοροποιεί τελικά έναν καλό πατέρα.

Το φαινόμενο της επίδρασης του πατέρα, μελετάται πια καθημερινά από διάφορα πανεπιστήμια και τα δεδομένα μιλούν ξεκάθαρα: Ξέρουμε πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ενεργή την παρουσία του πατέρα τους, είναι πιο σπάνιο να παρατήσουν το σχολείο, να κάνουν ερωτικές σχέσεις από νεαρή ηλικία ή να καταλήξουν στη φυλακή. Οι έρευνες πιστοποιούν ακόμα πως τα παιδιά που έχουν στενή σχέση με τον πατέρα του, αποφεύγουν επικίνδυνες συμπεριφορές, βρίσκουν καλύτερες και καλύτερα πληρωμένες δουλειές, έχουν σταθερές σχέσεις όταν μεγαλώσουν και έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο IQ στα tests που γίνονται από την ηλικία των τριών ετών.

Όταν οι πατεράδες έχουν ενεργό και καθημερινό ρόλο στη ζωή των παιδιών τους, τα παιδιά θριαμβεύουν.

Και πρέπει να υπάρχει έστω ένας ελάχιστος χρόνος που πρέπει να περνούν τα παιδιά με τον πατέρα τους αλλά και ποιοτικός χρόνος συνάμα.

Αυτό που γνωρίζουμε πια είναι πως δεν αρκεί πια μόνο η φιγούρα του πατέρα στο προσκήνιο. Μέχρι τη δεκαετία του 60, οι πατεράδες σπάνια παρακινούνταν να παίρνουν μέρος στον τοκετό του παιδιού τους ή να φροντίζουν τα παιδιά τους. Πλέον ξέρουμε πως όσο πιο νωρίς συμμετέχει στο μεγάλωμα του παιδιού, τόσο το καλύτερο. Σε βιβλίο του 1997, επισημαίνεται πως οι πατεράδες που ασχολήθηκαν νωρίς με το μεγάλωμα των παιδιών τους, έχτισαν πιο γερές και σημαντικές σχέσεις με τα παιδιά. Κι όχι μόνο. Οι πατεράδες που ασχολήθηκαν με τα παιδιά τους ακόμα και πριν τη γέννησή τους, που ήταν παρόντες στις εξετάσεις εγκυμοσύνης και στον τοκετό, μπήκαν ενεργά μετά και στη ζωή και στο μεγάλωμα των παιδιών και παρέμειναν παρόντες στη ζωή των παιδιών τους. Κι όσο μεγαλύτερη η ενασχόληση των πατεράδων με τα παιδιά, τόσο καλύτερη η επιρροή στη ζωή των παιδιών.

Τι σημαίνει καλός μπαμπάς;

Οι μπαμπάδες που μένουν με τα παιδιά και που βρίσκουν χρόνο να δώσουν στις δραστηριότητες των παιδιών, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο και πιο θετικό αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών.

Όπως επισημαίνει η κοινωνιολόγος Marcy Carlson του πανεπιστημίου του Wisconsin, όταν ο πατέρας δεν μένει με τα παιδιά, πρέπει να συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο με μηνύματα, τηλεφωνήματα, την οικονομική ενίσχυση των παιδιών αλλά και την καθημερινή επαφή και επικοινωνία.

Τα αγόρια έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη την εμπλοκή του πατέρα στη ζωή τους:

Στο βιβλίο Do Fathers Matter, ο Paul Raeburn περιγράφει πως οι ερευνητές στη Νορβηγία και τις ΗΠΑ μελέτησαν πώς τα μικρά αγόρια των οποίων οι πατεράδες έλειψαν στη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου, είχαν μια ταραγμένη ζωή ως ενήλικες. Σε άλλες έρευνες στο ίδιο βιβλίο, πιστοποιείται πως τα αγόρια ποντάρουν στους πατεράδες τους και στην διάδραση μαζί τους για να αναπτύξουν καλές κοινωνικές δεξιότητες.

Σε άλλη έρευνα σε περίπου 9000 ενήλικες επιβεβαιώνεται πως ο θάνατος του πατέρα επηρεάζει πιο πολύ τα αγόρια σε σχέση με τις κόρες. Από την άλλη οι κόρες χρειάζονται εξίσου τον πατέρα τους, για μια σειρά άλλων λόγων.

Τι μπορεί να συμβεί όταν ο μπαμπάς εξαφανίζεται;

Η απουσία του πατέρα όπως κι αν γίνει αυτή, σημαίνει αυτόματα και απουσία των πλεονεκτημάτων που θα είχαν τα παιδιά.

Σε έρευνα του Princeton University που μελέτησε τη ζωή 5000 παιδιών που γεννήθηκαν από το 1998 ως το 2000, αποκάλυψε πως στις οικογένειες στις οποίες οι πατεράδες έλειπαν ή ήταν απόντες από το μεγάλωμα των παιδιών τους, τα παιδιά έχαναν τον θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους.