Ψυχαναγκασμοί και παιδιά: Όταν τα παιδιά θέλουν να είναι τέλεια

Ψυχαναγκασμοί και παιδιά: Όταν τα παιδιά θέλουν να είναι τέλεια

Αρκετά παιδιά θέλουν να είναι τέλεια. Και μέχρι κάποιο σημείο δεν είναι ανησυχητική αυτή η τελειομανία.

Όταν όμως βλέπετε το παιδί σας να γίνεται αυταρχικό, απόλυτο, να νιώθει άβολα όταν έρχεται αντιμέτωπο με καινούργιες προκλήσεις ή να παραπονιέται ότι δεν είναι τέλειο το αποτέλεσμα, ενώ βλέπετε πως έχει κάνει καλά την εργασία του για παράδειγμα, τότε το παιδί σας μάλλον θέλει να είναι τέλειο! Και αυτή η τάση για τελειότητα, μπορεί να το βασανίσει αρκετά… Κάποιοι μπορεί να σκεφτείτε πως δεν είναι και τόσο άσχημη η τελειομανία, καθώς δίνει το κίνητρο για να διαπρέψει ένας άνθρωπος ή ότι απλά μπορεί να έχει υψηλά πρότυπα… Είναι όμως έτσι;

Πρώτα από όλα, ξεκινώντας να τονίσω ότι ως άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας ελαττωματικά φτιαγμένοι, άρα δεν είμαστε τέλειοι! Παρόλα αυτά, για να καταλάβουμε καλύτερα την τελειομανία, υπάρχουν δύο τύποι:

  1. Ο τύπος που αναζητά την αριστεία. Πρόκειται για τον υγιή τύπο, όπου ένας άνθρωπος – όχι μόνο τα παιδιά – έχουν ως κίνητρο την επίτευξη.
  2. Ο τύπος που αναζητά την τελειότητα για τους άλλους. Πρόκειται για τους ανθρώπους που προσπαθούν να είναι τέλειοι για να έχουν την τέλεια εικόνα προς τους τρίτους ώστε να είναι αποδεκτοί και να μην εισπράξουν αρνητική κριτική. Γεγονός που σημαίνει πως ήδη μέσα τους ασκούν αυστηρή αυτοκριτική!

Πώς διαχωρίζω την αριστεία από την τελειομανία;

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr