Επιτρέπεται να ταΐζουμε το παιδί μας μπροστά στην τηλεόραση;

Επιτρέπεται να ταΐζουμε το παιδί μας μπροστά στην τηλεόραση;

Η παιδική παχυσαρκία καραδοκεί.

Όταν μαζεύεστε στο τραπέζι για το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα και η τηλεόραση είναι αναμμένη, συνήθως κανείς δεν ασχολείται με το τι και πόσο τρώει, γιατί όλοι παρακολουθούν προσηλωμένα το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται η επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας, να μασάμε βιαστικά το φαγητό και να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από τις απαιτούμενες. Έρευνες έδειξαν πως ότι η παχυσαρκία στους ενήλικες και πιο συγκεκριμένα στα παιδιά σχετίζεται άμεσα με την τηλεόραση.


Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά, που μαθαίνουν να τρώνε μπροστά στην τηλεόραση επηρεάζονται αρνητικά και προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που θα έτρωγαν αν γευμάτιζαν στο τραπέζι.

Επιπλέον, τα διαφημιστικά διαλείμματα, ειδικά στα παιδικά προγράμματα, βομβαρδίζουν με προϊόντα πρόχειρου φαγητού και σνακ, τα παιδιά, που είτε αναπτύσσουν ροπή προς αυτού του είδους τις τροφές, είτε πιέζουν τους γονείς τους να τα αγοράσουν. Προκειμένου να αποφύγουμε αυτού του είδους τις συμπεριφορές και να προλάβουμε την παιδική παχυσαρκία, μπορούμε να πάρουμε κάποια μέτρα που θα βοηθήσουν στον προγραμματισμό του παιδιού.

Έτσι, αρχικά θα πρέπει να καθιερωθεί η ώρα του φαγητού με την οικογένεια ως ευκαιρία συζητήσεων μεταξύ γονιών και παιδιού, ενώ μπορεί να οριστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργίας της τηλεόρασης μέσα στη μέρα.

Τέλος, καλό θα ήταν να μην υπάρχουν τηλεοράσεις σε όλα τα δωμάτια και ειδικά στο παιδικό, ενώ η ενθάρρυνση για άθληση και παιχνίδι θα διευρύνει τα ενδιαφέροντά του, απομακρύνοντάς το από την αποχαύνωση της πολύωρης παρακολούθησης μπροστά από την οθόνη.