Εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει η πρόσληψη καφεΐνης την ανάπτυξη του εμβρύου;

Εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει η πρόσληψη καφεΐνης την ανάπτυξη του εμβρύου;

Η συχνή αλλά ακόμα και ελάχιστη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει το βάρος γέννησης του μωρού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health Development έδειξε ότι τα μωρά των οποίων οι μητέρες καταναλώνουν μόλις μισό φλιτζάνι καφέ την ημέρα την περίοδο της εγκυμοσύνης, έχουν μικρότερο βάρος γέννησης. Το χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί να θέσει τα βρέφη σε μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη μετέπειτα στη ζωή τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (περισσότερο από 200 mg την ημέρα), με το μέγεθος του εμβρύου και τον κίνδυνο της περιορισμένης ανάπτυξής του. Ωστόσο, όσον αφορά τη μέτρια κατανάλωση (200mg ή και λιγότερο), οι γνώμες διίσταντο.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί ανέλυσαν τα δεδομένα για περισσότερες από 2000 γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων. Οι γυναίκες ήταν μη καπνίστριες και δεν είχαν προβλήματα υγείας πριν την εγκυμοσύνη. Από την 10η -13η εβδομάδα κύησης, οι έγκυες έδιναν δείγμα αίματος που αναλύθηκε για καφεΐνη και παραξανθίνη, μία ένωση που παράγεται όταν η καφεΐνη διασπάται στο σώμα.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr