Θέλεις να είσαι ένας χαρούμενος γονιός; Κόψε αυτές τις 3 κακές συνήθειες

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Θέλεις να είσαι ένας χαρούμενος γονιός; Κόψε αυτές τις 3 κακές συνήθειες

Οι γονείς έχουν αρκετά προβλήματα να λύσουν και αν τα παιδάκια τους είναι μικρά, τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Για την ακρίβεια είναι τόσο περίπλοκο και προκλητικό που καμιά φορά ξεχνάς πώς είναι να είσαι ένα χαρούμενος και ευτυχισμένος γονιός.

Αν θέλεις να θυμηθείς πώς είναι να είσαι ένας ευτυχισμένος γονιός, τότε θα πρέπει να κάνεις κάποιες αλλαγές και να κόψεις κάποιες συνήθειες που ενδεχομένως σε φέρνουν στα άκρα και σου χαλάνε τη διάθεση.

7 καθημερινές ιδέες για να δώσεις το καλό παράδειγμα στο παιδί σου

1. Άσε στην άκρη τις υποθέσεις

Μεγαλώνοντας εσύ η ίδια σε άλλες εποχές και με άλλα πρότυπα και οικογενειακές εμπειρίες πίστεψες πως η παιδική ηλικία ή το να είσαι γονιός υποτίθεται πως έπρεπε να μοιάζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Επειδή όμως οι εποχές τότε ήταν διαφορετικές, καλό θα ήταν να αποβάλεις αυτή τη νοοτροπία με τις υποθέσεις που έκανες και πίστευες πως θα είναι τα πράγματα και να ζεις την πραγματικότητα ως έχει.

2. Σταμάτα να επιβάλεις το δικό σου στο παιδί

Ως γονιός έχεις την ευθύνη να ορίζεις όρια. Αλλά αν ένα παιδί –το παιδί σου στην προκειμένη- αντιστέκεται σθεναρά σε ένα συγκεκριμένο όριο, μην το πιέζεις απλώς να συμμορφωθεί. Ρώτησε τον εαυτό σου, αλλά και το παιδί σου, «Γιατί;» Σκέψου τον εαυτό σου ως τον αξιόπιστο και αποτελεσματικό άνθρωπο που καθοδηγεί το παιδί σου και όχι τον δικτάτορά του.

Όταν το αντιμετωπίζεις και σε αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο πιθανό να σε ακούσει, πράγμα που σημαίνει λιγότερη προσπάθεια, λιγότερους καυγάδες και μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση και για τους δυο σας.



3. Σταμάτα να φωνάζεις

Αν εσύ δεν φωνάζεις, τότε προσπέρασε αυτό το bullet. Αλλά αν φωνάζεις συνεχώς όταν στενοχωριέσαι και εκνευρίζεσαι, κάνε αυτό το τεστ. Σκέψου αν με το να φωνάζεις έχει καλυτερέψει η σχέση σου με το παιδί σου. Οι φωνές συνήθως συμβαίνουν όταν θυμώνεις και συχνά φοβίζουν και εκφοβίζουν τα παιδιά. Καταστρέφει την εμπιστοσύνη μεταξύ σας και το αίσθημα ασφάλειας ενός παιδιού. Πρόσεχε λοιπόν πότε φωνάζεις και για ποιον λόγο και φρόντισε να το αλλάξεις.

Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις ένας καλύτερος γονιός.