Γιατί τα παιδιά λατρεύουν να έχουν μία ρουτίνα;

Γιατί τα παιδιά λατρεύουν να έχουν μία ρουτίνα;

Τα παιδιά λατρεύουν να κάνουν ξανά τα ίδια και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, να έχουν κοινώς μία ρουτίνα, και υπάρχει λόγος για αυτό.

Σε εσάς ίσως φαίνεται περίεργο (ή και βαρετό) που το νήπιο παιδί σας τρώει κάθε μέρα την ίδια ώρα, στο ίδιο πιάτο, με το ίδιο πιρούνι ή κουτάλι. Για τα παιδιά αυτής της ηλικίας όμως, η ύπαρξη μίας ρουτίνας, τα κάνουν να νιώθουν ασφαλή και ήρεμα. Το να γνωρίζουν τι να περιμένουν ή να επιλέγουν κάθε βράδυ το ίδιο παραμύθι που θα τους διαβάσετε πριν τον ύπνο, τα κάνει να νιώθουν ότι έχουν λόγο και ότι μπορούν να ελέγξουν τουλάχιστον κάποια πράγματα στην καθημερινότητά τους.

Επίσης, η ρουτίνα βοηθά τα παιδιά να μάθουν να αναλαμβάνουν τις δικές τους δραστηριότητες. Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνουν να βουρτσίζουν μόνα τους τα δόντια τους, να ετοιμάζουν τη σχολική τους τσάντα, κ.ο.κ. χωρίς συνεχείς υπενθυμίσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως». Εξίσου σημαντικό όφελος από την ύπαρξη ρουτίνας είναι ότι το παιδί μαθαίνει να έχει όρια και αναπτήσσει αυτοπειθαρχία.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr