Το body positivity αφορά όλους – 4 tips για να μάθεις στο παιδί σου να αγαπήσει το σώμα του

Μαρία Ροδίτη
Το body positivity αφορά όλους – 4 tips για να μάθεις στο παιδί σου να αγαπήσει το σώμα του

Είναι σημαντικό από μικρή ηλικία τα παιδιά να μάθουν να σέβονται το σώμα του κάθε ανθρώπου και να μην προσβάλλουν ή κατακρίνουν κανέναν. Έτσι, άλλωστε, θα μάθουν να σέβονται και να αγαπούν και τους εαυτούς τους.

Κάθε γονιός θέλει να μεγαλώνει ένα υγιές παιδί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Κι εσύ δεν θέλεις το μικρό σου να έχει αυτοπεποίθηση, να νιώθει καλά με τον εαυτό του και το σώμα του και να αναπτύξει μια υγιή σχέση με το φαγητό και την άσκηση; Ρητορική είναι η ερώτηση.

Όλες οι μανούλες αυτό θέλουν και όλα αυτά ξεκινούν από το σπίτι. Το να δημιουργήσεις έναν body positive άνθρωπο, λοιπόν, εξαρτάται καθαρά από εσένα και από όλη την οικογένεια. Από το πώς μιλάς στο παιδί σου, αλλά και το πώς συμπεριφέρεσαι στους άλλους ανθρώπους. Βλέπεις, οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά σκέφτονται και αισθάνονται για το σώμα τους. Και για αυτό ακριβώς, η έναρξη της ενίσχυσης της εικόνας που έχουν τα παιδιά για το σώμα τους πρέπει να ξεκινά νωρίς, ακόμη και στην προσχολική ηλικία. Γιατί μόνο έτσι θα γίνει η διαφορά και μόνο έτσι το παιδί σου θα σέβεται το δικό του σώμα, αλλά και το σώμα του κάθε ανθρώπου με την οποιαδήποτε ατέλεια.

Η Victoria Beckham στηρίζει το body positivity και θεωρεί «παλιομοδίτικες» τις skinny σιλουέτες

Πώς θα εκπαιδεύσεις το παιδί σου να γίνει body positive άνθρωπος

Απόφυγε τα στερεότυπα με κάθε τρόπο

stereotypa.jpg

Διάλεξε παραμύθια και βιβλία που μιλούν με όμορφο τρόπο για κάθε άνθρωπο, που δεν διαχωρίζουν κανέναν με βάση τα κιλά του, το ύψος του ή κάποιο διαφορετικό εμφανισιακό χαρακτηριστικό. Φρόντισε, επίσης, και τη δική σου συμπεριφορά, γιατί μην ξεχνάς ότι τα παιδιά είναι μιμητικά όντα. Ό,τι βλέπουν κάνουν και ό,τι ακούνε λένε.

Μίλησέ του για τα στερεότυπα όταν τα βλέπετε μαζί

Εξήγησε στο παιδί σου ότι αυτές οι ιδανικές αναλογίες και οι τέλειες εικόνες που πολλές φορές βλέπει στα εξώφυλλα των περιοδικών δεν ανταποκρίνονται 100% στην πραγματικότητα. Επίσης, αν ακούσετε μαζί κάποιο προσβλητικό σχόλιο από τους γύρω σας, κάποιον να σχολιάζει κάποιον άλλον, μην το αφήσεις να περάσει έτσι. Εξήγησέ του ότι αυτό δεν είναι σωστό και πως δεν κάνουμε κανέναν και ποτέ να αισθανθεί άσχημα.

Μην κάνεις συζητήσεις για παραπανίσια κιλά

Ναι, εσύ μπορεί να πήρες 2-3 κιλά από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά δεν είναι ανάγκη να το λες ξανά και ξανά. Τέτοιες συζητήσεις και αναφορές έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πώς σκέφτονται τα παιδιά για το σώμα τους, αλλά και για το σώμα των άλλων.

Εστίασε στη συμπεριφορά, στα ταλέντα και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ανθρώπου αντί για την εμφάνιση

body_positive_paidi.jpg

Όταν μιλάτε στο σπίτι για διασημότητες, για φίλους και συγγενείς, εστίασε στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους και όχι στα κιλά και στην εικόνα τους.