Τι πρέπει να έχει ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι για να είναι επιτυχημένο;

Πατούλια Κατερίνα
Τι πρέπει να έχει ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι για να είναι επιτυχημένο;

Πώς μπορεί να γράψει κανείς ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι που να αγαπήσουν τα παιδιά; Η απάντηση έρχεται απευθείας από μια επιτυχημένη συγγραφέα παιδικών παραμυθιών που πρόσφατα έγραψε το δικό της παιδικό παραμύθι. Η Ντένια Πάτρα δίνει στο queen.gr τα μυστικά του παιδικού παραμυθιού και δη των Χριστουγέννων.

Η Ντένια Πάτρα, η συγγραφέας του βιβλίου «Ευχές στον ουρανό» κατάφερε να κλείσει στις σελίδες του όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων, εμπνέοντας τα παιδιά να δουν πως πέρα από τη χρυσόσκονη, τα λαμπιόνια και τα ακριβά δώρα, η ουσία κρύβεται σε μικρές, ειλικρινείς χειρονομίες, όπως σε μια ευχή από καρδιάς.

Μιλήσαμε με τη συγγραφέα και μάθαμε από τι φτιάχνεται ένα χριστουγεννιάτικο παιδικό παραμύθι που θα αγαπήσουν τα παιδιά.

E3WFYLLO.jpeg

Public

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τις «Ευχές στον Ουρανό»;

Τα Χριστούγεννα είναι ταυτισμένα με όμορφες οικογενειακές στιγμές. Είναι μια περίοδος που έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας στους αγαπημένους μας ανθρώπους. Πολύ συχνά αυτή η όμορφη γιορτή συνδέεται με τον υπερκαταναλωτισμό. Τα υλικά αγαθά μας αποπροσανατολίζουν, δείχνουμε την αγάπη μας με την αγορά δώρων, που είναι βέβαια μια όμορφη διαδικασία, αλλά δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να εκφράσουμε το ενδιαφέρον μας. Αυτό το φαινόμενο με προβλημάτισε. Το βιβλίο «Ευχές στον ουρανό» παρουσιάζει την πραγματική λάμψη των Χριστουγέννων, που είναι τα αγνά συναισθήματα, η αγάπη, η φροντίδα, η αλληλεγγύη. Τα χριστουγεννιάτικα βιβλία παρουσιάζουν όμορφες ιστορίες που αντανακλούν τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Μέσα στο βιβλίο παρουσιάζονται οι αξίες τις ζωής, τα αγνά συναισθήματα, η αθωότητα, η ευαισθησία, η φαντασία των παιδιών που επιθυμούν έναν κόσμο γεμάτο αγάπη και αλληλεγγύη..

Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι για να είναι επιτυχημένο;

Ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο αγγίζει μικρούς και μεγάλους. Είναι ένας πλανήτης ξεχωριστός που δημιουργεί όμορφα συναισθήματα. Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία εμπνέει, ταξιδεύει και γεμίζει ελπίδα τον αναγνώστη, διευρύνει τη φαντασία του παιδιού. Η λάμψη, η αισιοδοξία που μεταδίδει η γιορτινή διάθεση μάς εμψυχώνουν να κάνουμε μια νέα αρχή, να εκφράσουμε την αγάπη μας, να αναδείξουμε τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μας. Ένα πετυχημένο χριστουγεννιάτικο βιβλίο μάς εμπνέει, νιώθουμε περισσότερο αισιόδοξοι και μπορούμε να ονειρευτούμε μια ανθρώπινη κοινωνία βασισμένη στο σεβασμό και στην αγάπη.

Αγάπη ή ειρήνη; Ποιο στολίδι θα βάζαμε τελικά στην κορυφή του δέντρου και τι χρειάζεται περισσότερο για να χαμογελούν και να είναι ασφαλή τα παιδιά;

Η αγάπη και η ειρήνη είναι εξίσου σημαντικές αξίες. Όλες οι αξίες που αναφέρουν τα παιδιά στο βιβλίο είναι σημαντικές, απαραίτητες και αλληλοσυμπληρώνονται. Είναι αλήθεια, την κορυφή αγγίζει η πιο ισχυρή, αυτή που επιτρέπει στις υπόλοιπες να λάμψουν και να ομορφύνουν κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ειρήνη είναι υπέρτατη ηθική αξία γιατί προστατεύει το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή. Ο Μαχάτμα Γκάντι αναφέρει: «Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη». Κάθε βιβλίο έχει τόσες αναγνώσεις όσοι και οι αναγνώστες του έτσι, κάθε αναγνώστης τοποθετεί το δικό του στολίδι στην κορυφή. Πολλές φορές διαφορετικοί δρόμοι οδηγούν στην ίδια κατεύθυνση και αυτή είναι η μαγεία κάθε προσωπικού ταξιδιού που είναι μοναχικό, μοναδικό και φτάνει σε διαφορετική κορυφή.

Γιατί είναι ιδιαίτερη η περίοδος των γιορτών;

«Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος του χρόνου που λατρεύουμε όλοι. Κάτι μαγικό υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Είναι μια καλή αφορμή για να προσφέρουμε δώρα και να εκφράσουμε την αγάπη μας. Πολλές φορές όμως οδηγούμαστε σε καταναλωτικές υπερβολές. Συχνά ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο μια γιορτή που έχει εξωτερική λάμψη αλλά και εσωτερική. Αυτή η περίοδος είναι ιδανική ευκαιρία να σκεφτούμε μέσα σε ποιες συνθήκες ζουν οι άνθρωποι σε άλλες χώρες, να αναδείξουμε και να χαρίσουμε στους γύρω μας τις αξίες μας, που είναι σημαντικές επειδή καθοδηγούν τις προσδοκίες μας και τη στάση μας απέναντι στη ζωή».

Τα παιδιά και η παιδική ηλικία πλήττονται όσο ποτέ άλλοτε στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Χρειάζεται τελικά ένα θαύμα, να γίνει κάτι μαγικό για να προστατευτούν τα παιδιά σήμερα;

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας τα παιδιά πλήττονται περισσότερο από ποτέ. Σίγουρα χρειάζεται να δράσουμε άμεσα για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών. Δεν υπάρχει όμως, μαγικός τρόπος για την επίλυση προβλημάτων, τα θαύματα τα δημιουργούμε. Εύχομαι να ωριμάσουμε ως κοινωνία και να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά.

Ενδεικτικό για τον πολιτισμό μιας χώρας είναι η στάση της απέναντι στους αδύναμους. Χρειάζεται να προβληματιστούμε ποιες είναι οι αξίες μας και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Όταν αποφασίζουμε και δρούμε βάσει των αξιών μας έχουμε πολλές πιθανότητες να ζούμε καλύτερα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δημοτικού σχολείου μιας μικρής πόλης δεν μοιάζει με τα άλλα. Κουβαλά μια μεγάλη παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Στα κλαριά του κρύβεται η σοφία πολλών χρόνων. Εκείνο, πάντα εκεί, στέκει σιωπηλό και βλέπει τους μαθητές να ενηλικιώνονται, να κάνουν οικογένειες και έπειτα να το στολίζουν με κάθε λογής στολίδια τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Αυτή τη χρονιά τα πράγματα αλλάζουν, αφού οι μαθητές αποφασίζουν να μην επιλέξουν λαμπιόνια και χρυσόσκονη για τον στολισμό του αλλά λιτά, χάρτινα στολίδια, σε καθένα από τα οποία γράφουν μια ευχή. Και τότε, συμβαίνει κάτι μαγικό. Οι ευχές πετούν! Ταξιδεύουν σ’ ολόκληρη τη Γη και προσγειώνονται εκεί όπου καθεμία θα πιάσει περισσότερο τόπο, αγγίζοντας τις καρδιές αμέτρητων παιδιών σε πολλές χώρες.

Μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία που μιλά με ευαισθησία για τις υψηλές αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ειρήνης, έννοιες συνώνυμες με τα Χριστούγεννα

Info: Η Ντένια Πάτρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Είναι δημόσιος ιστορικός. Συντονίστρια στη Λέσχη Ανάγνωσης Κερίου Ενηλίκων και εμψυχώτρια σε δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά και ενήλικες στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη.

Είναι μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού NECI που στοχεύει στη δημιουργία ομάδων πολιτών από την Ευρώπης με διαφορετικό πολιτισμικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο που μοιράζονται το ίδιο όραμα: ισότητα και αξιοπρεπείς ευκαιρίες για τη δια βίου μάθηση, την υγεία και το υγιές περιβάλλον. Είναι μέλος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας. Από το 2019 είναι διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια του διεθνούς οργανισμού Living Values in Education που ασχολείται με την ανάπτυξη και ενίσχυση των οικουμενικών αξιών στην εκπαίδευση και άλλα πεδία, μέσω εθελοντικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Η Αέρινη Παρέα».