Πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο: Πώς θα προετοιμάσεις το παιδί για να μη σηκώσει το κτίριο στο πόδι

Πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο: Πώς θα προετοιμάσεις το παιδί για να μη σηκώσει το κτίριο στο πόδι

Τα tips για να δεχθεί πιο ήρεμα την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο το παιδί σου και να μην έχει άρνηση… πριν καν ξεκινήσετε από το σπίτι.

Προσέχουμε… για να έχουμε, λέει το ρητό και αυτό ισχύει απόλυτα για τα δόντια μας. Όσο περισσότερο τα φροντίζουμε, άλλο τόσο υγιή και γερά θα είναι κι αυτά. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία.

Όπως ακριβώς, δηλαδή, έχουν τη ρουτίνα του μπάνιου και του ύπνου τους καθημερινά, έτσι πρέπει να περιποιούνται και τα δόντια, αλλά και να επισκέπτονται τον οδοντίατρο. Oops! Πιάσαμε ένα τζιζ θέμα, γιατί… ποιο παιδί θέλει να πάει στον οδοντίατρο; Τα περισσότερα φοβούνται και αν έχεις κι εσύ την υποψία ότι το δικό σου θα σηκώσει από τις φωνές και τα ουρλιαχτά όλη την πολυκατοικία του ιατρείου στο πόδι, δεν έχεις παρά να δεις τα παρακάτω tips. Συμβουλές, δηλαδή, για το πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να είναι cool στην πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Υπάρχει περίπτωση να κολλήσεις κορονοϊό στον οδοντίατρο;

Πώς θα προετοιμάσεις το παιδί για την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο

Ξεκινήστε νωρίς το πλύσιμο των δοντιών

Κάθε είδους ρουτίνα είναι δύσκολη για τα παιδιά, όμως κι αυτή πρέπει να γίνει. Βάλε, λοιπόν, το βούρτσισμα των δοντιών σε πρόγραμμα και ξεκίνα την οδοντόβουρτα ανάμεσα στους 12-18 μήνες ζωής του παιδιού. Όσο πιο νωρίς τα παιδιά εντάξουν το βούρτσισμα των δοντιών στην καθημερινότητά τους, τόσο πιο εύκολη θα είναι η πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο.

odontiatros.jpg

Κάνε τη διαδικασία… γευστική

Βρες μια παιδική οδοντόκρεμα με ωραία γεύση και να είσαι σίγουρη ότι το βούρτσισμα των δοντιών θα γίνει πολύ πιο ευχάριστο.

Απόφυγε τις εκπλήξεις

Τα περισσότερα παιδιά δεν απολαμβάνουν τις… κακές εκπλήξεις. Γι’ αυτό και όταν προγραμματίσεις την επίσκεψη στον οδοντίατρο, μην πάρεις απλώς το μικρό σου, και βρεθείτε ξαφνικά στην καρέκλα του γιατρού. Πριν φύγετε από το σπίτι, εξήγησέ του γιατί είναι σημαντική αυτή η επίσκεψη ή με τη βοήθεια ενός παραμυθιού ή βιβλίου, εξήγησέ του ποια είναι ακριβώς η δουλειά του οδοντιάτρου.

kid_dentist.jpg

Παίξτε στο σπίτι τον οδοντίατρο

Πριν την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο, εξήγησε μέσα από παιχνίδι στο παιδί σου γιατί χρειάζεται να πάτε. Βάλε, για παράδειγμα, το ίδιο να κάνει τον οδοντίατρο και το αρκουδάκι τον ασθενή. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ πιο εύκολα ορισμένα πράγματα.

Επιβράβευση υγιεινών συνηθειών

Φρόντισε να λες «μπράβο» και να επαινείς το παιδί σου κάθε φορά που το βλέπεις να βουρτσίζει τα δόντια του και να ακολουθεί τη ρουτίνα του.