Αυτό το ένα ποτηράκι κρασί αφότου κοιμηθούν τα παιδιά ίσως αποτελεί «πληγή» για τις μαμάδες

Πατούλια Κατερίνα
Αυτό το ένα ποτηράκι κρασί αφότου κοιμηθούν τα παιδιά ίσως αποτελεί «πληγή» για τις μαμάδες

Ένα ποτήρι κρασί αφού κοιμηθούν τα παιδιά! Μια έρευνα δείχνει πώς η συνήθεια που έχουν πολλές μαμάδες μπορεί να μην είναι τόσο αθώα.

Είναι βράδυ, μετά από τα ταπεράκια, τη μαγειρική για το επόμενο πρωί, το καθάρισμα του σπιτιού, το σιδέρωμα, την προετοιμασία των ρούχων για το επόμενο πρωί, είσαι έτοιμη, επιτέλους να χαλαρώσεις. Και εννοείται πως για μια μαμά, είναι κοινό μυστικό πως η βραδινή χαλάρωση περιλαμβάνει binge watching και ένα ποτήρι κρασί ανά χείρας.

krasi_mamades.jpg

To stress drinking είναι μια μεγάλη αλήθεια

Το stress drinking, δηλαδή η ανάγκη να χαλαρώσεις με ένα ποτήρι αλκοόλ είναι μια πραγματικότητα για τις μαμάδες και η πρόσφατη έρευνα του Atlantic (με βάση και τα δεδομένα των μελετών του 2019), οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο το αλκοόλ, για να μετριάσουν το στρες και τα αρνητικά γεγονότα που αντιμετώπισαν μέσα στην ημέρα τους.

Το 2020, το Hartford Healthcare είχε βρει σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πως οι γυναίκες εμφανίστηκαν πιο επιρρεπείς στο binge drinking, στο να απολαμβάνουν περισσότερα από 4 ποτά στη σειρά, ειδικά στην πρώτη περίοδο της καραντίνας. Στην ίδια μελέτη είχαμε δει πως η κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα άνω των 30 ετών, αυξήθηκε σε ποσοστό 14%, εύρημα που συνδέθηκε με το γεγονός πως στο διάστημα 2015- 2019 πως οι γυναίκες είχαν φέρει το πρώτο παιδί τους στον κόσμο.

Μια άλλη έρευνα του Motherly το 2023 πάντως ανέφερε πάντως πως στις 10.000 συμμετέχοντες, μόνο το 9% ανέφερε πως έχει αυξήσει την ποσότητα αλκοόλ που ήπιε την προηγούμενη χρονιά και περίπου το 23% παραδέχτηκε πως έχει μειώσει το αλκοόλ που κατανάλωσε. Στην ίδια έρευνα, το 23% ανέφερε πως δεν καταναλώνει καθόλου αλκοόλ.

Πάντως, το αλκοόλ στις μαμάδες, το γνωστό φαινόμενο του wine moms, θεωρείται νόρμα, είναι ακόμα και στην κουλτούρα του Τικ Τοκ ή του Instagram για τις μαμάδες αλλά πρέπει να μας προβληματίσει.

Πώς συνδέεται το αλκοόλ με την εμφάνιση καρκίνου

Έρευνα του 2023, αναφέρει πως οι θάνατοι σε γυναίκες που επηρεάζονται από το αλκοόλ, έχουν αυξηθεί στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Και μπορεί οι άντρες να κρατούν ακόμα τα ηνία στους θανάτους που συνδέονται με το αλκοόλ, όμως η ψαλίδα με τις γυναίκες έχει μειωθεί.

Πάντως, μεταξύ του 2018 – 2020, η ετήσια λίστα με τους θανάτους που συνδέονται με το αλκοόλ, αυξήθηκε στους άντρες κατά 12,5% και στις γυναίκες κατά 14,7%. Η έρευνα έδειξε πως πολλές μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού σχετίζονται με το αλκοόλ που αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών και καταστρέφει το DNA των κυττάρων.

Αν είσαι κι εσύ μια wine mom, μπορείς να σκεφτείς την αντικατάσταση του αλκοόλ με μη αλκοολούχα ροφήματα και να παρατηρήσεις την καλυτέρευση του ύπνου, του άγχους και της πνευματικής στυ υγείας συνολικά. Αυτό που αξίζει νας θυμάσαι είναι πως η μητρότητα μπορεί να σου προκαλέσει στρες, το οποίο δεν θα φύγει όσα ποτηράκια κρασί κι αν καταναλώσεις. Επικεντρώσου στην άσκηση σώματος και πνεύματος και θα δεις την αλλαγή που αναζητάς.