Μπορεί ένα παιδί να ξεπεράσει το διαζύγιο;

Μπορεί ένα παιδί να ξεπεράσει το διαζύγιο;

Το διαζύγιο, αν και επώδυνο, πρέπει να χειριστεί ομαλά για χάρη του παιδιού.

Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη κατάσταση για τους γονείς, αλλά κυρίως για τα παιδιά. Ειδικά αν αυτά βρίσκονται σε μικρή ηλικία, αδυνατούν να κατανοήσουν τους λόγους και τείνουν να εμφανίζουν συναισθήματα θυμού, έντονης απογοήτευσης, απόρριψης, έλλειψης εμπιστοσύνης και φόβου.

Σημαντικός λοιπόν είναι ο ρόλος των γονιών στο να προετοιμάσουν το έδαφος για μια τέτοια καινούρια τάξη πραγμάτων. Οι δυο γονείς οφείλουν να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και να ενωθούν μπροστά στο παιδί, να του εξηγήσουν με ηρεμία τους πραγματικούς λόγους πίσω από το διαζύγιο και κυρίως να του διασφαλίσουν με κάθε τρόπο ότι εκείνο δε φέρει καμία ευθύνη για αυτό. Το πιο σημαντικο κομμάτι είναι οι γονείς να δείξουν στο παιδί την αγάπη, την τρυφερότητα και την ασφάλεια που θέλει και να του διαβεβαιώσουν πως αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν. Καλό είναι να μη βιαστούν σε πολλές αλλαγές ταυτόχρονα, αλλά αυτές να γίνουν σταδιακά για μια πιο ομαλή προσαρμογή του παιδιού. Οφείλουν τέλος να έχουν υπομονή και μέγιστη κατανόηση για οποιαδήποτε αντίδρασή του.

Ένας χωρισμός μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε ακραίες συμπεριφορές, ακόμα και σε βίαιες πράξεις ή σε κατάθλιψη. Με ωριμότητα και στήριξη, η μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα μπορεί να γίνει πιο ανώδυνη και κυρίως περιτοιχισμένη από το κατάλληλο πλέγμα ασφάλειας.