4 τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί να παίξει και μόνο του

Πατούλια Κατερίνα
4 τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί να παίξει και μόνο του

Αν, όμως, το παιδί δεν φαίνεται και τόσο πρόθυμο να παίξει μόνο του, υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να το παρακινήσεις να τα καταφέρει.

ΠΗ δυνατότητα να μπορεί να παίζει ένα παιδί μόνο του, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατάκτηση της ανεξαρτησίας του. 'Οταν ένα νήπιο μπορεί να εφευρίσκει παιχνίδια από το μυαλό του ή σκέφτεται πώς να συμπληρώσει ένα παζλ, καταφέρνει να αναπτύσσει την αυτοπεποίθησή τους και αποκτά πίστη στις ικανότητές του. Επίσης, μαθαίνει πώς να απολαμβάνει το χρόνο που έχει στη διάθεσή του, ενώ υπάρχουν οφέλη και για εσένα, αφού επιτέλους θα αποκτήσεις περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσεις. Πώς θα τα καταφέρεις; Ξεκίνα με τέσσερις τεχνικές.

Μάθε στο παιδί να παίζει: Δείξε του τι πρέπει να κάνει

Το παιδί μπορεί να διστάζει να παίξει μόνο του επειδή δεν μπορεί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Προκειμένου να ενθαρρύνεις τις προσπάθειές του, δώσε του κάποιες κατευθυντήριες γραμμές: Για παράδειγμα, μπορείς να του δείξεις πώς να βάζει στη σειρά τις ράγες του τρένου ή πώς να συνδέει τα τουβλάκια. Μόλις δείξει ότι κατάλαβε τι πρέπει να κάνει, απομακρύνσου για λίγο, ώστε να συνεχίσει μόνο του και διαβεβαίωσέ το πως θα βρίσκεσαι εκεί κοντά, όταν σε χρειαστεί.Το sensory play είναι ένα τέτοιο είδος παιχνιδιού.

Βάλε όρια

Αν το παιδί σου εκνευρίζεται κάθε φορά που επιχειρείς να φύγεις από κοντά του, δοκίμασε να θέσεις κάποια όρια. Πες του ότι χρειάζεσαι 5 λεπτά για να κάνεις κάποια δουλειά και ρύθμισε έναν χρονομετρητή σε σημείο που να μπορεί να τον βλέπει και αυτό.

Μόλις περάσει η ώρα, γύρισε την προσοχή σου στο παιδί αμέσως, ώστε να μπορέσει να εμπιστευτεί το σύστημα αυτό. Το να επιστρέφεις πριν το τέλος του χρόνου και να τηρήσεις την υπόσχεση που θα δώσεις στο παιδί, θα το κάνει να σε εμπιστευτεί και την επόμενη φορά που θα το αφήσεις να παίξει μόνο.

sensory.jpg

Εκείνο παίζει, εσύ κάνεις τις δικές σου δουλειές

Προσπάθησε να κάνεις τις δικές σου δουλειές μαζί με τη συντροφιά του παιδιού. Για παράδειγμα, αν διαβάζεις ένα βιβλίο και το παιδί είναι σε ηλικία να διαβάζει, δοκιμάστε να διαβάσετε παρέα.

Δώσε λίγο χρόνο στο παιδί να συνηθίσει την ανεξαρτησία του

Μην περιμένεις ότι το παιχνίδι θα παίξει μόνο του μέσα σε μια ώρα. Το παιδί έχει συνηθίσει την ασφάλεια και τη ζεστασιά της παρουσίας σου, οπότε μπορεί να μην είναι δεκτικό στο να παίξει μόνο του αμέσως. Χρειάζεται να δείξεις υπομονή σε όλη τη διαδικασία και να ενθαρρύνεις την πρόοδό του, ώστε να μάθετε και να εκτιμήσετε και οι δύο πόσο ωραία περνάτε.

Δύσκολο παιδί στο φαγητό: Πώς θα την παλέψεις & όλα τα tips για να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα