Μήπως μεγαλώνετε ένα παιδί-υπερήρωα;

Μήπως μεγαλώνετε ένα παιδί-υπερήρωα;

Η υπερβολική προσπάθεια των γονιών ίσως να ταράζει τις ισορροπίες.

Πολλοί γονείς προσπαθούν να τα κάνουν όλα και να είναι πετυχημένοι σε όλα. Σαν αρχική σκέψη βέβαια αυτό δεν είναι κακό, μιας και όλοι επιζητούν το καλύτερο για το παιδί τους. Ίσως όμως τελικά η υπερβολική προσπάθεια να καταλήξει ένα παιδί σε ήρωας με υπερφυσικές δυνάμεις να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο συγκεκριμένος γονιός θέλει να δώσει στο παιδί του τα πάντα και πολύ γρήγορα… μπορεί να το βάζει να ακούσει κλασική μουσική από τα γεννοφάσκια του, να το υποχρεώνει να επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους τα σαββατοκύριακα, να διαβάζει μια σωρεία από εξωσχολικά βιβλία για να βελτιώσει τη γλώσσα του, να το βάζει να μαθαίνει ταυτόχρονα τρεις ξένες γλώσσες.. και όλα αυτά όταν τα άλλα παιδιά μπορεί απλά να παίζουν και να απολαμβάνουν την ηλικία τους.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται σε κατάλοιπα των γονιών, οι οποίοι μεγαλωμένοι σε άλλες εποχές δεν είχαν ίσως τις ίδιες ευκαιρίες ή την οικονομική δυνατότητα. Μπορεί να οφείλεται σε ψυχαναγκαστικά σύνδρομα των ίδιων, στην κάλυψη των δικών τους αναγκών ή σε έναν εσωστρεφή ανταγωνισμό σε σχέση με άλλους γονείς και τα παιδιά τους. Μπορεί απλά να πηγάζει από τον υγιή ενθουσιασμό να γίνει το παιδί τους ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο. Ωστόσο, μια τέτοια στάση μπορεί να εξελιχθεί σε καταπίεση προς το παιδί και να το κάνει να αναπτύξει αισθήματα θυμού, φόβου και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Γι' αυτό, όσοι είστε γονείς, χαλαρώστε, δώστε τις σωστές κατευθύνσεις και αφήστε το παιδί να μεγαλώσει εξερευνώντας μόνο του την πραγματικότητα.