Μυστικά για να έχετε την πιο υγιή και ποιοτική σχέση με το παιδί σας

Μυστικά για να έχετε την πιο υγιή και ποιοτική σχέση με το παιδί σας

Κρατείστε σημειώσεις για μια υπέροχη σχέση με το παιδί.

Αφιερώστε πολύ χρόνο στο παιδί σας. Ένα από τα πιο σημαντικά δώρα που μπορείτε να κάνετε στο παιδί είναι να περάσετε χρόνο μαζί του. Μπορεί η δουλειά να σας αποσπάει από την οικογένεια, ωστόσο πάντα υπάρχει χρόνος για το παιδί σας. Προσπαθήστε να κλέψετε ώρες ανάμεσα στα meetings ή στις σημειώσεις που πρέπει να διορθώσετε και δείξτε πως εκείνο είναι πάντα η προτεραιότητα. Συμπεριλάβετέ το σε όσες περισσότερες δραστηριότητες μπορείτε, θα είναι ωφέλιμο για όλους.

Διαβάστε παραμύθια ή βιβλία. Έρευνες έχουν δείξει πως όσο περισσότερο διαβάζετε στο παιδί σας τόσο πιο εύκολο είναι για εκείνο να αναπτύξει ικανότητες αντίληψης, μνήμης και παρατηρητικότητας, να αναπτύξει τη φαντασία του, να διευρύνει τους ορίζοντες του και εν τέλει να γίνει πιο έξυπνο και χαρούμενο. Το διάβασμα δημιουργεί μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στο γονιό και στο παιδί και θέτει τις βάσεις για ένα πιο υγιές περιβάλλον.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Οι υγιείς γονείς είναι πιο κατάλληλοι για να έχουν πιο ξεχωριστή σχέση με το παιδί τους. Καταρχάς, ένας γονιός που φροντίζει τον εαυτό του εσωτερικά και εξωτερικά δείχνει ότι σέβεται περισσότερο τον ίδιο και κατ' επέκταση το παιδί του. Δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρότυπο για το παιδί του και ότι θέλει αυτό να είναι υπερήφανο για τον ίδιο. Μια καλή ιδέα πάντως, θα ήταν να γυμναστείτε μαζί με το παιδί σας!

Αφήστε το παιδί ελεύθερο να αναπτύξει τα ενδιαφέροντά του. Δε χρειάζεται καταπίεση, ούτε υπερπροστατευτισμός. Σίγουρα κάποιες σωστές κατευθύνσεις για να δοθεί το απαραίτητο ερέθισμα, αλλά από εκεί και έπειτα ο γονιός οφείλει να αφήσει ανεξάρτητο το παιδί να εξερευνήσει μόνο του τις περιοχές και τα ενδιαφέροντα που επιθυμεί. Με τον τρόπο αυτό θα χτιστεί μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Μπορεί λοιπόν να μην υπάρχει η τέλεια σχέση ανάμεσα σε ένα γονιό και στο παιδί, ωστόσο με κάποιες μικρές "τεχνικές" είναι εύκολο η σχέση αυτή να εξελιχθεί σε μια υπέροχη διαδρομή.