Μήπως το παιδί σας κλωτσάει και δαγκώνει;

Μήπως το παιδί σας κλωτσάει και δαγκώνει;

Τα επιθετικά παιδιά θέλουν τον κατάλληλο χειρισμό.

Τα παιδιά είναι λευκοί καμβάδες που σταδιακά φτιάχνουν προσωπικότητα, χαρακτήρα και ήθος. Οι συνθήκες του σπιτιού, το σχολικό περιβάλλον και αστάθμητοι παράγοντες μπορούν να τους μεταμορφώσουν προς το καλό ή ενίοτε προς το κακό.

Τα παιδιά μπορεί να γίνουν επιθετικά για να εκφράσουν μια επιθυμία. Για να δείξουν πως είναι εκνευρισμένα ή θυμωμένα. Για να δείξουν τη ζήλια τους. Για να ξεσπάσουν μέσα σε ένα μη υγιές περιβάλλον. Για να μιμηθούν τους γονείς. Για να αντιγράψουν εικόνες από την τηλεόραση ή το ίντερνετ. Για να διοχετεύσουν την ενέργειά τους σε μια οικογένεια με υπερβολικά αυστηρούς ή με αδιάφορους γονείς. Ως αποτέλεσμα αυτών, ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να χτυπάει, να φωνάζει, να τσιμπάει, να κλωτσάει, να μιλάει δυνατά, να κλαίει χωρίς λόγο, να γίνεται κακό λεκτικά απέναντι στους άλλους.

Τι μπορείτε να κάνετε; Να αποφύγετε την τιμωρία, τις φωνές ή τη σωματική βία. Να δείξετε πειθαρχία αλλά με ηρεμία. Να εκφράσετε συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας προς αυτό. Να προσπαθήστε να του μιλήσετε ήρεμα για να καταλάβετε τους λόγους που κρύβονται πίσω από τη συμπεριφορά του. Να συνηθίσετε να το επιβραβεύετε όταν φέρεται σωστά. Να περνάτε ουσιαστικό χρόνο μαζί του. Να μην το εκθέτετε σε τηλεόραση και άσχημες εικόνες. Να προσπαθείτε για ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον.