Πώς καθορίζουν τα παιχνίδια την αντίληψη για το φύλο των παιδιών;

Πώς καθορίζουν τα παιχνίδια την αντίληψη για το φύλο των παιδιών;

Διαχωρισμός και στερεότυπα

Στα ράφια των μαγαζιών με παιχνίδια παίρνει κανείς μια πιο καθαρή ιδέα για το τι εννοούμε όταν μιλάμε για παιχνίδια για κορίτσια και για παιχνίδια για αγόρια. Πρώτος διαχωρισμός, τα χρώματα. Για τα κορίτσια ροζ, μωβ, παστέλ και λευκά. Για τα αγόρια μπλε, μαύρο, γκρι και κόκκινο. Ύστερα, το περιεχόμενο. Τα αγορίστικα παιχνίδια είναι περιέχουν δράση, καμιά φορά βία και κάνουν θόρυβο. Φορτηγά με σειρήνες, σούπερ ήρωες με όπλα, παιχνίδια κατασκευών. Τα παιχνίδια που απευθύνονται σε κορίτσια δεν έχουν τόση πολλή δράση, επικεντρώνονται σε θέματα ομορφιάς όπως το μακιγιάζ και τα μαλλιά ή συγκεκριμένους ρόλους όπως για παράδειγμα των οικιακών ή της φροντίδας μωρών. Μια ροζ ηλεκτρική σκούπα; Και που είναι ο μπλε αγορίστικος κάδος ανακύκλωσης; Μην κάνετε τον κόπο να ψάξετε. Δεν υπάρχει. Πώς γίνεται άραγε να περιορίσουμε τα σεξιστικά μηνύματα και τα τετριμένα στερεότυπα που μετατρέπουν τα παιδιά μας σε cartoons;

Τα στερεότυπα που αφορούν τους ρόλους των δύο φύλων υπήρχαν πάντα, κούκλες για τα κορίτσια, αυτοκίνητα για τα αγόρια. Η διαφορά είναι ότι τα παιχνίδια των προηγούμενων γενιών ήταν λιγότερο σεξιστικά. Δεν καθορίζονταν από το ροζ ή το μπλε τους χρώμα και άφηναν περισσότερα στην φαντασία. Η συσκευασία της κούκλας δεν περιελάμβανε DVD που να την δείχνει να παίρνει τον καφέ δίπλα στην πισίνα. Πουθενά δεν έλεγε ότι η κούκλα δεν μπορεί να σκαρφαλώσει σ' ένα δέντρο ή να οδηγήσει φορτηγό.

Το να είσαι παιδί είναι αρκετά περίπλοκο ακόμα κι αν αφήσουμε έξω τους κοινωνικούς ρόλους που καλείσαι να υπηρετήσεις. Αν το «μπορείς να γίνεις ό,τι σε κάνει ευτυχισμένο» είναι μια ειλικρινής δήλωση από μέρους σας, τότε τα παιχνίδια που γεμίζουν τα παιδιά με σεξιστικά μηνύματα υποβιβάζουν αυτή την δήλωση. Στον γιο σας αρέσει το μαγείρεμα; Αυτό σημαίνει ότι μπορεί, μεγαλώνοντας να γίνει διάσημος σεφ. Που να βρει όμως ο γονιός κουζινικά που να μην είναι ροζ; Γιατί δηλαδή τα κουζινικά απορρίπτουν όλα τα αγόρια σαν υποψήφιους αγοραστές; Αυτό που κάνει λοιπόν ένας γονιός είναι να αγοράζει στον μικρό επίδοξο σεφ, πραγματικά αξεσουάρ κουζίνας για να παίζει. Ή αν το κοριτσάκι σας λατρεύει τα αυτοκίνητα; Σε τίποτα δεν πειράζει να έχει στο παιχνιδόκουτό της και ένα φασαριόζικο τηλεκατευθυνόμενο. Ας μην ξεχνάμε επίσης τα παιχνίδια που αναφέρονται στις επιστήμες και την τεχνολογία ή τα «unisex» εκπαιδευτικά παιχνίδια. Μια ειλικρινής προσπάθεια να μην δίνουμε σεξιστικά μηνύματα στα παιδιά μας ίσως απαιτεί λίγο κόπο παραπάνω και φυσικά μεγάλες δόσεις δημιουργικότητας και φαντασίας. Θα δώσει όμως στα παιδιά μας το μήνυμα «Μπορείς να γίνεις ό,τι σε κάνει ευτυχισμένο» με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.