Συμβουλές για να μη γίνει το μικρό σας κακομαθημένο

Γωγώ Φούντα
Συμβουλές για να μη γίνει το μικρό σας κακομαθημένο

6 χρυσοί κανόνες για σωστή συμπεριφορά...

Η ανατροφή ενός παιδιού είναι ιδιατέρως δύσκολη και απαιτητική. Οι γονείς, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, κάνουν πολύ μεγάλα λάθη με αποτέλεσμα αυτά να έχουν αντίκτυπο στα βλαστάρια τους. Ένα από αυτά είναι μέσω απλών καθημερινών συμπεριφορών να τα κάνουν κακομαθημένα με παράλογες απαιτήσεις και με το αίσθημα του ανικανοποίητου. Παρακάτω σας έχουμε έξι βασικούς κανόνες για να αποφύγετε τέτοιες συμπεριφορές.

1. Ορίστε ξεκάθαρους απλόυς όρους:

Όταν θέτετε όρια δεν πρέπει να αφήνετε χώρο για διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα αν το μικρό σας θέλει καραμέλα και του πείτε αμέσως «ορίστε, πάρε μία καραμελίτσα» το πιθανότερο είναι να ασς ζητήσει και δεύτερη. Αν όμως πείτε «Ορίστε πάρε μια καραμελίτσα, αλλά μη μου ζητήσεις δεύτερη», του έχετε θέσει όρια!

2. Τηρήστε τα όρια που έχετε βάλει:

Μία καραμέλα είναι μόνο μία καραμέλα. Αν του προσφέρετε ακόμα μία τότε του μαθαίνετε ότι με λίγη πίεση το όριο είναι μεταβλητό.

3. Μην ενδίδετε στα παρακάλια του:

Είναι το μεγαλύτερο όπλο των μικρών μας φίλων. Αν ενδώσετε μία φορά τότε αυτομάτως γίνεστε έρμαιο στα χέρια τους με αποτέλεσμα κάθε φορά να υπερβαίνετε τα όρια που εσείς έχετε θέσει.

4. Απαιτήστε να κάνει κάποιες δουλειές πριν κάνει αυτό που επιθυμεί:

Για απράδειγμα, αν θέλλει να δει το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση ρωτήστε το αν προηγουμένως έχει μαζέψει τα παιχνίδια του. Αν όχι μην του επιτρέψετε να δει αυτό που θέλει, μέχρι να κάνει αυτό που πρέπει.

5. Μη φοβάστε να το αφήσετε να γευτεί την απογοήτευση:

Μπορεί να είναι πολύ σκληρό να λέπετε το μικρό σας να στενοχωριέται και αν απογοητεύεται, αλλά θα πρέπει να μάθει ότι στη ζωή δεν μπορεί να έχει πάντα αυτό που θέλει. Μελέτες έδειξαν ότι η αυστηρότητα στα παιδιά τα βοηθάει να αντιμετωπίζουν την απογοήτευσή τους όταν δε γίνεται αυτό που επιθυμούν.

6. Αφήστε το να «δουλέψει» για να αποκτήσει αυτό που θέλει:

Ο πιο απλός και σίγουρος τρόπος για να κακομάθετε τα παιδιά σας είναι να τους προσφέρετε ότι ζητούν χωρίς καμία προυπόθεση. Θα πρέπει λοιπόν ήδη από τη νηπιακή ηλικία να μάθουν σε ένα σύστημα ανταμοιβής. Για παράδειγμα αν θέλει ένα καινούριο παιχνίδι θα πρέπει να του το πάρετε μόνο αν έχει καλή συμπεριφορά.

Διαβάστε επίσης: Ρετρό αξεσουάρ μαλλιών για μαμά και κόρη από το My Petit Boutique!

Άγχος για τον τοκετό; Ξανασκεφτείτε το!