Η μαμά ξέρει πότε το παιδί αρρωσταίνει!

Η μαμά ξέρει πότε το παιδί αρρωσταίνει!

Το επιβεβαιώνει και ο γιατρός

Δύο έρευνες, τόσο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όσο και από το Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο, επιβεβαιώνουν πως οι φόβοι και οι ανησυχίες των γονιών ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά με το παιδί τους ισχύουν, ακόμη και αν οι γιατροί αρχικά δεν βρίσκουν κάτι ανησυχητικό.

Οι γονείς το καταλαβαίνουν αυτό, γιατί είναι πιο κοντά στο παιδί τους και το γνωρίζουν περισσότερο, μιας και έχουν φροντίσει το παιδί τους πολλές φορές στο παρελθόν για ήπιες καταστάσεις και είναι σε θέση να καταλάβουν πότε κάτι είναι διαφορετικό» δηλώνουν σε μελέτη που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Το ένστικτο αρκετές φορ΄ς παίζει μεγάλο ρόλο στο να ξεχωρίσουμε ένα παιδί με σοβαρή λοίμωξη από ένα με απλό κρυολόγημα.

Η γρήγορη αναπνοή, η κακή κυκλοφορία του αίματος στα χέρια και τα πόδια, οι σπασμοί και τα εξανθήματα και κοκκινίλες που δεν εξαφανίζονται όταν πιέζονται αποτελούν σήματα συναγερμού που δείχνουν ότι το παιδί μπορεί να έχει κάτι σοβαρό. Εξίσου ανησυχητικό σημάδι είναι η θερμοκρασία πάνω από τους 40oC. Οι σοβαρές λοιμώξεις, όπως η μηνιγγίτιδα, η πνευμονία και η σηψαιμία, είναι σπάνιες στις ανεπτυγμένες χώρες και συχνά ο γενικός γιατρός, ο οποίος συνήθως βλέπει το παιδί στα πρώτα στάδια της ασθένειάς του, αδυνατεί να τις ξεχωρίσει, θεωρώντας ότι πρόκειται για απλά κρυώματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που γονείς πήγαν τα παιδιά τους στο νοσοκομέιο και έλαβαν θεραπεία ίωσης, χάνοντας τη ζωής τους από σοβαρότερες αιτίες, παρόλο που οι γονείς επέμεναν.

Νελλυ

Διαβάστε ακόμη:

Προστατέψτε το παιδί σας από τη ζέστη του καλοκαιριού

Θηλασμός και βρεφικά γάλατα για το μωρό σας

Λοχεία και τριχόπτωση: Πότε θα σταματήσετε να χάνετε τα μαλλιά σας;