To παιδί μου δεν προσαρμόζεται...

To παιδί μου δεν προσαρμόζεται...

Το Queen.gr απαντά στα γράμματά σας

Το γράμμα του αναγνώστη
ΑΓΑΠΗΤΟ QUEEN.GR ΠΕΡΝΩ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ!!! ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΙΣΙωΣ ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΕΙΝΑΙ 8 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΣΤΕΡΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΣΕ ΟΜΑΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΥΣΗΧΟ ΑΝΥΠΑΚΟΥΟ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟ ΛΕΣ 1,2,3,4 ΚΑΙ 5 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΧΕΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ! ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΛΩΝ ΕΙΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ. ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ! ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΜΕ ΑΛΛΟΤΕ ΜΕ ΩΡΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΝΑ ΤΗΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ!!! Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ!!! ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΙΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΑΜΕ ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΕΙΔΑΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ. ΑΛΛΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΝΑ ΠΩ ΕΔΩ ΟΤΙ ΠΑΕΙ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΛΛΑ ΕΦΟΣΟΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Η ΜΑΜΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΒΓΑΖΩ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΕ ΒΟΛΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ! ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΔΙΧΩΣ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΜΑΣ ''ΚΑΒΑΛΑΕΙ'' ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΝΟΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΑΥΤΗ!! ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΟΤΑΝ ΠΑΛΙ ΤΗΣ ΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ!! ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΑΛΛΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΕΙ ΞΥΛΟ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Η ΕΚΑΝΕ!! ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΩ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΙΓΟ ΒΑΡΙΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΧΑΡΗ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΕΙ ΠΙΑΤΑ ΝΑ ΣΙΔΕΡΩΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ. ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ ΒΟΛΕΥ ΣΕ ΟΜΑΔΑ. ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!!! ΑΓΑΠΗΤΟ QUEEN ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΧΕΙ. ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΤΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΔΥΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ... ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ - ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ!!!

H απάντηση του Queen.gr
Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν θέματα συμπεριφοράς στην πρώτη σχολική ηλικία. Μερικές φορές πρόκειται για διαταραχή συμπεριφοράς, άλλες φορές πάλι το πρόβλημε διορθώνεται με τον σωστό προγραμματισμό από γονείς και δασκάλους σε συνεργασία.
Από τη στιγμή που πρόκειται για ένα έξυπνο παιδί και δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα τύπου αυτισμός, υστέρηση κλπ είναι κάτι που θέτοντας βάσεις μπορεί να διορθωθεί.
Σίγουρα το παιδί έχει μεγαλύτερη ανάγκη τους γονείς του και το ολοήμερο σχολείο δεν βοηθά. Αν πριν ξεκινήσει αυτό την είχατε συνηθίσει να δέχεται περισσότερη προσοχή και σημασία, όταν αυτό κόβεται προκύπτει πρόβλημα. Το παιδί μιμείται τις συμπεριφορές των μεγάλων χωρίς να συνειδητοποιεί τι κάνει. Αντιγράφει τα μοτίβα που βλέπει γύρω του και όσο πιο έξυπνο είναι τόσο πιο χειριστικό γίνεται. Παραμένει όμως παιδί και οι ενήλικες εξακολουθείτε να είστε εσείς.
Το σημαντικό είναι να έχετε υπομονή και σταθερότητα και να μην της αλλάζετε συμπεριφορές από τη μία στιγμή στην άλλη. Θα προτείνω και εφόσον ήδη η ψυχολόγος γνωρίζει το ιστορικό να συνεχίσετε τις συνεδρίες με υπομονή. Μην περιμένετε να πάτε 2 φορές να κάνετε άλλα 2 πραγματάκια και να αλλάξει ένα σύστημα σκέψης 8 χρόνων, όλες οι συνήθειες και οι αντιλήψεις. Χρειάζεται χρόνος για να αναδιαμορφωθεί μία προσωπικότητα κι ας είναι παιδική. Μην απαιτείται να γίνει θαύμα με μία συμβουλή και ιδίως διαδικτυακά. Εφόσον η δουλειά της ψυχολόγου απέδωσε για το μήνα αυτό, αντί να εγκαταλείψετε, καλό θα ήταν να βρείτε μαζί νέες λύσεις. Και με τους ενήλικες το ίδιο γίνεται, δοκιμάζουμε, προσπαθούμε, προσαρμοζόμαστε, συνειδητοποιημένα. Δεν αλλάζουμε πρόσωπα από τη μία στιγμή στην άλλη, δεν τα παρατάμε με το που κάτι δεν πάει καλά και μένουμε σταθεροί.
Εμείς αυτό έχουμε να σας δώσουμε σαν συμβουλή. Ό, τι άλλο χρειάζεστε μπορείτε να ξαναεπικοινωνήσετε. Να θυμάστε πως το παιδί ό, τι και αν κάνει είναι παιδί. Τον έλεγχο εσείς το έχετε ή όχι. Δεν μπορεί να σας τον πάρει αν δεν τον έχετε χάσει εξ' αρχής. Φυσικά η υπερβολική αυστηρότητα δεν είναι η λύση. Η επικοινωνία, η σταθερότητα και η αγάπη είναι και η υπομονή. Όλα θα πάνε καλά.

Μπορείτε να μας στέλνετε τις ερωτήσεις σας εδώ