Μαμάδες Vs Γιαγιάδων: Μια κόντρα δίχως τέλος

Υπάρχει λύση;

Μια νέα μαμά είναι πάντα μια νέα μαμά! Με άγνοια για το τι την περιμένει τους πρώτους μήνες με το παιδί, με αγωνία για να αντεπεξέλθει στο νέο της ρόλο και πάνω από όλα με μια απαράμιλλη αγάπη για τα παιδί της που δεν θέλει να το μοιράζεται με κανένα (όχι, πως αυτό είναι σωστό). Με τον σύζυγό της, μόνο και αυτό σε δόσεις....

Κάπου εκεί στο... μοίρασμα που λέγαμε εμφανίζονται οι γιαγιάδες. Η μια έχει μεγαλώσει 3 παιδιά, η άλλη δυο και ΞΕΡΟΥΝ πάντα καλύτερα από ΕΣΕΝΑ τι είναι καλό για το παιδί. Άλλωστε κλασική ατάκα είναι «εγώ μόνη μεγάλωσα τόσα παιδιά λες να μην ξέρω τι να κάνω με το ένα».

Έτσι αρχίζουν οι τριγμοί και τα μικροεπεισόδια. Πας να πιάσεις το παιδί σου λέει εκείνη «όχι, έτσι. Κοίτα εμένα». Πας να φτιάξεις το γάλα, αν είναι μπροστά, ξαναπετιέται «άσε με να το φτιάξω που θέλω τόσο πολύ». Άντε και το φτιάχνει. Έρχεται η ώρα του μπάνιου. «Μωρέ να πάω να το αλλάξω;». Τι να της πεις «όχι»; Για να έχεις γκρίνια; Το κάνεις και αυτό.

Πας να φτιάξεις το μπανάκι, τσουπ σου πετάει μέσα στο νερό το θερμόμετρο για να έχει τη σωστή θερμοκρασία για το παιδί. Λες και είσαι χαζή και θα το κάψεις. Την κοιτάς καλά- καλά δεν δίνεις σημασία. Και το θράσος τους έχει και συνέχεια. «Άσε να το κάνω μπάνιο εγώ, είσαι πολύ κουρασμένη. Κοιμήσου εσύ και θα κοιμίσω εγώ το παιδί».

Είμαι σίγουρη ότι κάποιες ατάκες, σίγουρα σας θυμίζουν πολλά. Αν όχι, είστε από τις τυχερές που οι γιαγιάδες είτε βρίσκονται μακριά από τα σπίτια σας.

Είναι πραγματικά εξοργιστικό, πώς οι γιαγιάδες μερικές φορές μπερδεύονται τόσο πολύ στα πόδια μας και νιώθεις ότι παίζουν το ρόλο της μητέρας του παιδιού. Είναι αυτό το «του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου» και εκεί έτσι αρχίζουν τα προβλήματα.

Οι μαμάδες βγάζουν μαχαίρια, οι γιαγιάδες αρχίζουν τα παράπονα «δεν με θέλει στο σπίτι, δεν αφήνει με το παιδί, μου λείπει το παιδί» και εσείς ανατριχιάζετε με αυτές τις ατάκες.

Αν είναι η μητέρα σας που αρχίζει αυτό το τροπάριο τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα, την βάζετε στη θέση της χωρίς δεύτερη κουβέντα, αν είναι όμως η πεθερά, ο εφιάλτης δεν έχει τέλος.

Δεν ξέρω αν υπάρχει λύση. Ίσως η μετανάστευση να είναι μια λύση, αλλά δυστυχώς υπάρχουν αεροπλάνα, ίσως να κάνετε ασκήσεις υπομονής. Πάντως αυτή η κατάσταση ανάμεσα σε μαμάδες και γιαγιάδες δεν έχει πάτο!

Έτσι, απλά συμβουλευτικά προς τις νέες μαμάδες!

 

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ