Βανίλια: Όλα όσα δεν ήξερες για την πιο γλυκιά νότα του χειμώνα

Ευαγγελία Αλπίδου
Βανίλια: Όλα όσα δεν ήξερες για την πιο γλυκιά νότα του χειμώνα

Το ήξερες, ότι η βανίλια χαρακτηρίζεται ως το άρωμα της ευτυχίας; Μάθε παρακάτω τους λόγους...

Εδώ και μισό περίπου αιώνα, το άρωμα της βανίλιας έχει αιχμαλωτίσει τις καρδιές των αρωματοποιών, -και όχι μόνο-, σε όλο τον κόσμο. Η βανίλια έγινε δημοφιλής τον 16ο αιώνα από τους Ισπανούς, κατά την κατάκτηση της Αμερικανικής Ηπείρου, οι οποίοι την ονόμασαν έτσι λόγω του μακρόστενου σχήματος που είχε ο λοβός. Η βανίλια στη συνέχεια, έγινε το απόλυτο υλικό για τους μάγειρες και τους ζαχαροπλάστες, αλλά και στον κόσμο της αισθητικής και της αρωματοποιίας. Η μυρωδιά της βανίλιας βλέπεις, είναι μεθυστική και φέρνει στο μυαλό τις πιο όμορφες αναμνήσεις. Τα οικογενειακά τραπέζια τις ημέρες των εορτών, το γλυκά μυρωδάτα αρώματα που φορούσε η γιαγιά ακόμα και το παγωτό βανίλια που έτρωγες μετά το φαγητό. Αξίζει επομένως να μάθουμε περισσότερα για αυτή και να δούμε πώς εντάσσεται μέσα στα αγαπημένα μας αρώματα.

4 tips για να διαρκεί το άρωμά σου περισσότερο μέσα στην ημέρα

pexels-qwirki-and-co-14381803.jpg

Did you know?

Η βανίλια ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις ορχιδέες! Είναι το δεύτερο ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο γιατί είναι αρκετά απαιτητική και δύσκολη η καλλιέργειά της. Η ορχιδέα βανίλιας διαρκεί μόνο 24 ώρες. Τα άνθη της, γονιμοποιούνται μόνο από ένα συγκεκριμένο είδος μέλισσας, τη Melipona, η οποία μπορεί να γονιμοποιήσει γύρω στα 1000 με 1500 άνθη βανίλιας την ημέρα. Από αυτό και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί είναι τόσο ακριβή.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη βανίλιας:
Η Vanilla planifolia, η οποία προέρχεται από το Μεξικό και διακρίνεται για τα λευκά άνθη και το μαγευτικό άρωμα.
Η Vanilla-Tahitensis, η οποία προέρχεται από την Ταϊτή και τα νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας. Το άρωμα της είναι πιο εξωτικό από την vanilla planifolia.
Τέλος, η Vanilla pompona προέρχεται από την κεντρική και νότια Αμερική και ξεχωρίζει για τους μακριούς λοβούς και τα καταπράσινα φύλλα. Το συγκεκριμένο φυτό περιέχει υψηλή ποιότητα από λάδι βανίλιας που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στην αρωματοποιία.

pexels-anna-shvets-5760907.jpg

Μόλις συγκομιστεί ξεκινά η διαδικασία και επεξεργασία μετατροπής της βανίλιας. Οι κόκκοι βανίλιας υποβάλλονται σε μια σειρά βημάτων. Αρχικά, ζεματίζονται σε καυτό νερό για να σταματήσουν να ωριμάζουν και να ενεργοποιηθούν τα ένζυμα που αναπτύσσουν το χαρακτηριστικό άρωμα. Στη συνέχεια, τα αφήνουν να στεγνώσουν στον ήλιο μέχρι να αποκτήσουν ένα σκούρο καφέ χρώμα και να μαλακώσουν. Μετά την ξήρανση ταξινομούνται και συσκευάζονται. Μερικά πωλούνται ολόκληρα, ενώ άλλα αλέθονται και μεταποιούνται σε εκχύλισμα βανίλιας ή το αιθέριο έλαιο βανίλιας.

Η βανίλια χαρακτηρίζεται ως το άρωμα της ευτυχίας

Το άρωμα την βανίλιας είναι για άνδρες και γυναίκες. Η μυρωδιά της είναι γλυκιά και κρεμώδη. Τα πιο δημοφιλή layerings στην αρωματοποιία είναι woody-vanilla (με νότες σανδανόξυλο και κέδρο), εσπεριδοειδή-vanilla (με νότες περγαμόντο και μανταρίνι) και musk-vanilla. Επιπλέον, η βανίλια είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές ιδιότητες που προσφέρει το άρωμά της, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος και το στρες. Η βανίλια, χαρακτηρίζεται ως το άρωμα της ευτυχίας, αφού οι νότες της διεγείρουν την σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας.

Αφού μάθαμε λίγα πράγματα για τη βανίλια και τα διαφορετικά είδη που έχει, ας περάσουμε στα σημαντικά. Ποια είναι τα καλύτερα αρώματα με βανίλια; Προσπάθησα, λοιπόν, να συγκεντρώσω 9 αρώματα με το αυθεντικό γλυκό και αισθησιακό άρωμα της βανίλιας. Μπορείς να τα φορέσεις χειμώνα-καλοκαίρι, θα τα βρεις όλα συνεχίζοντας να scrollάρεις…