Οι don’ts συνδυασμοί skincare συστατικών που ποτέ δεν πρέπει να κάνεις

Μαρία Ροδίτη
Οι don’ts συνδυασμοί skincare συστατικών που ποτέ δεν πρέπει να κάνεις

Και 4 skincare συστατικά που αν τα συνδυάσεις μπορούν να κάνουν θαύματα στην επιδερμίδα σου.

Με τόσα προϊόντα ομορφιάς να κυκλοφορούν στην αγορά και να λανσάρονται κάθε τρεις και λίγο, με τόσα skincare συστατικά να προτείνονται από τους δερματολόγους και skin experts, είναι λογικό να φτάσει η στιγμή που θα μπερδευτείς.

«Αυτή η κρέμα συνδυάζεται με αυτό το serum ή θα γίνω χάλια;», «να βάλω αυτό το λαδάκι πάνω από αυτήν τη lotion;» και πολλά άλλα τέτοιου είδους ερωτήματα τριβελίζουν το μυαλό σου. Τώρα, όμως, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος και θα μάθεις ποιοι είναι οι απαγορευτικοί συνδυασμοί skincare συστατικών, ώστε ποτέ να μην τους κάνεις, αλλά και ποια συστατικά μπορούν να κάνουν θαύματα αν τα χρησιμοποιήσεις μαζί.

Jello skin: Η νέα τάση για λαμπερή επιδερμίδα που έχει γίνει viral στο TikTok

Τα donts στους συνδυασμούς των skincare συστατικών

Υπεροξείδιο του βενζολίου VS ρετινόλη

Το υπεροξείδιο του βενζολίου είναι ένα ισχυρό προϊόν που καταπολεμά την ακμή, αλλά έχει την ικανότητα να απενεργοποιεί τη δράση της ρετινόλης. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιείς υπεροξείδιο του βενζολίου κατά την ίδια περίοδο που χρησιμοποιείς ρετινόλη. Σημαίνει απλώς ότι δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο.

Καλύτερα, λοιπόν, να χρησιμοποιείς υπεροξειδίου του βενζολίου το πρωί και ρετινόλη το βράδυ.

https://www.instagram.com/p/CSJ0OxdtH9E

Βιταμίνη C VS ΑΗΑs

Και η βιταμίνη C και τα άλφα υδροξυ-οξέα (AHAs) έχουν αντιοξειδωτικά οφέλη, όμως όταν συνδυαστούν μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του pH της επιδερμίδας λόγω των πολύ υψηλών επιπέδων οξύτητας. Άσε που όταν χρησιμοποιείς τη βιταμίνη C μαζί με οποιοδήποτε AHA (γλυκολικό οξύ, γαλακτικό οξύ κλπ.) περιορίζεις την αποτελεσματικότητά της.

Νιασιναμίδη VS AHAs

Γνωστή και ως βιταμίνη Β3, η νιασιναμίδη είναι ένα συστατικό, που βοηθά στην αποκατάσταση και τη βελτίωση της δομής του δέρματος. Τείνει να λειτουργεί καλύτερα σε περιβάλλον με ουδέτερο pH, οπότε σίγουρα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά συνδυαστικά με AHAs, που κάνουν πιο όξινη την επιδερμίδα.

Βιταμίνη C VS Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι ισχυρό συστατικό που αντιμετωπίζει τις ρυτίδες, προλαμβάνει την ακμή και την εμφάνιση πανάδων, ενώ συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. Όπως η ρετινόλη, έτσι και η βιταμίνη C είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των σημαδιών γήρανσης, στην αύξηση της σφριγηλότητας και του ανομοιόμορφου τόνου του δέρματος. Ωστόσο, όταν αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται μαζί, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο ερεθισμό στην επιδερμίδα.

AHAs VS ρετινόλη

Τα AHAs είναι χημικά απολεπιστικά που βοηθούν στη βελτίωση της υφής του δέρματος, στην ελαχιστοποίηση του μεγέθους των πόρων, αλλά και στις καφέ κηλίδες. Κατά τη χρήση τους, όμως, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Επειδή ακριβώς και η ρετινόλη έχει την ικανότητα να ερεθίζει το δέρμα, καλό θα ήταν αυτά τα δύο συστατικά να μην τα χρησιμοποιήσεις ποτέ μαζί.

Τα dos στους συνδυασμούς των skincare συστατικών

Γλυκερίνη με ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι ένα θαυματουργό συστατικό περιποίησης του δέρματος, αλλά έχει την ικανότητα να το ερεθίζει πολλές φορές. Γι’ αυτό οι δερματολόγοι προτρέπουν και να τη χρησιμοποιείς με φειδώ, αλλά και να τη συνδυάζεις με γλυκερίνη- ένα ισχυρό ενυδατικό συστατικό- για την πρόληψη των ερεθισμών.

Για να καταλάβεις, όταν η ρετινόλη συνδυάζεται με γλυκερίνη επιτυγχάνεις μείωση των σημαδιών γήρανσης αλλά και βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας. Not bad!

https://www.instagram.com/p/CRggpLvnJnC

Βιταμίνη C με φερουλικό οξύ

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βελτιώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και βοηθά στην εξάλειψη της ανεπιθύμητης υπερμελάγχρωσης. Αν, μάλιστα, συνδυαστεί με φερουλικό οξύ η δράση της ενισχύεται με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν ασπίδα στις περιβαλλοντικές επιθέσεις και τα σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας.

Ρετινόλη με υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα ισχυρό ενυδατικό συστατικό, το οποίο μπορεί να κρατήσει έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, πράγμα που σημαίνει ότι κάνει θαύματα στην ενυδάτωση του δέρματος. Συνδύασέ το με ρετινόλη, που ίσως να ερεθίσει στην αρχή την επιδερμίδα σου, έτσι ώστε να μπορέσουν να συγκρατηθούν τα επίπεδα υγρασίας του δέρματός σου.

Βιταμίνη C και βιταμίνη Ε

Δεδομένου ότι και οι δύο αυτές βιταμίνες είναι αντιοξειδωτικές, γίνονται ακόμη πιο ισχυρές όταν συνδυάζονται και προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και τα σημάδια γήρανσης. Για την ακρίβεια, όταν χρησιμοποιείς βιταμίνη C και Ε μαζί με αντηλιακό προσφέρεις στο δέρμα σου τη βέλτιστη ασπίδα ενάντια στον ήλιο και, αναπόφευκτα, στις ρυτίδες που έρχονται μαζί με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.