Ονυχόλυση: Το περίεργο πρόβλημα στα νύχια που έχει γίνει viral στο TikTok

Μαρία Ροδίτη
Ονυχόλυση: Το περίεργο πρόβλημα στα νύχια που έχει γίνει viral στο TikTok

Τι είναι η ονυχόλυση, ποιες οι αιτίες της και πώς θα την προλάβεις.

Το πιθανότερο είναι ότι ασχολείσαι περισσότερο με την επιδερμίδα και τα μαλλιά σου παρά με τα νύχια σου. Θα δώσεις, δηλαδή, σημασία στις άκρες σου που σπάνε ή στο πρόσωπό σου που είναι ξηρό ή ξεφλουδίζει. Αντιθέτως, λιγότερο focus θα κάνεις στα νύχια που μπορεί να έχουν πετσάκια ή να θέλουν φροντίδα κι εσύ δεν βρίσκεις ραντεβού στη nail artist σου.

Μήπως, όμως, αυτό δεν είναι και τόσο σωστό; Και το λέω, διότι και τα νύχια μπορεί να έχουν τις «αδυναμίες» τους και τα προβλήματά τους, όπως εξηγούν το τελευταίο διάστημα οι nail experts στο TikTok. Και, συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για ένα πρόβλημα που ακούει στο όνομα… ονυχόλυση.

Το «κλειδί» για ένα μανικιούρ με διάρκεια δεν είναι μόνο το topcoat

Τι ακριβώς είναι η ονυχόλυση

Η ονυχόλυση είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον αποχωρισμό του νυχιού από το δέρμα που βρίσκεται από κάτω. Η πάθηση δεν είναι συχνή, οι αιτίες της ποικίλουν, ενώ διαρκεί αρκετούς μήνες, επειδή τα νύχια των ποδιών ή των χεριών δεν μπορούν να προσαρτηθούν εκ νέου στην κοίτη του νυχιού. Μόλις το νέο νύχι, ωστόσο, αναπτυχθεί για να αντικαταστήσει το παλιό, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στο TikTok, το hashtag #onycholysis έχει φτάσει τις 44,2 εκατομμύρια προβολές, αποδεικνύοντας ότι πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε την ενοχλητική ανησυχία.

Οι κύριες αιτίες της ονυχόλυσης

Οι αιτίες εμφάνισης της ονυχόλυσης είναι αρκετές. Οι βασικότερες, όμως; Εξωτερικοί ερεθιστικοί παράγοντες, όπως η αφαίρεση του βερνικιού, ένα τραύμα, για παράδειγμα ένα κατά λάθος χτύπημα στο χέρι, λοιμώξεις, υποκείμενα προβλήματα υγείας, ακόμα και η ψωρίαση.

Το πρόβλημα με τα DIY gel μανικιούρ

Υπάρχει, επίσης, ανησυχία για τους ανθρώπους που κάνουν το δικό τους gel μανικιούρ στο σπίτι. Γιατί; Διότι είναι εύκολο να απλωθεί με λάθος τρόπο το βερνίκι και τελικά το υγρό να εισχωρήσει στο δέρμα. Κι όταν μπει το υγρό gel στα νύχια ή στο δέρμα και μείνει για αρκετό διάστημα, είναι λογικό ότι η περιοχή θα γίνει ακόμα πιο ευαίσθητη, ίσως μάλιστα να προκληθεί και αλλεργική αντίδραση.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνεις gel mani στη μανικιουρίστ σου. Γιατί αυτή είναι ο άνθρωπος που ξέρει πώς ακριβώς να το κάνει, χωρίς λάθη και απροσεξίες. Όχι τίποτα άλλο… Για να μην τρέχεις εσύ μετά.

Πώς θεραπεύεται η ονυχόλυση

Η ονυχόλυση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και συνήθως διορθώνεται όταν το νύχι μεγαλώσει πλήρως. Οι nail experts, ωστόσο, προτείνουν την αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης των χεριών στο νερό, ώστε μύκητες και βακτήρια να μη βρουν το ιδανικό έδαφος να «τρυπώσουν». Αλλά και την αποφυγή των μανικιούρ και των βερνικιών μέχρι να συνέλθει το νύχι, ώστε να μην προκληθεί ακόμα μεγαλύτερος ερεθισμός.

Αν, βέβαια, το πρόβλημα επιμένει και βλέπεις πως περνά καιρός χωρίς η ονυχόλυση να περνά, είναι καλύτερο να επισκεφθείς και να συμβουλευθείς έναν δερματολόγο.

Μπορείς να προλάβεις την ονυχόλυση;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην κάνεις μόνη σου gel μανικιούρ στο σπίτι, αν δεν θες να έρθεις αντιμέτωπη με ονυχόλυση. Και, βέβαια, να χρησιμοποιείς τακτικά cuticle oil, δηλαδή λαδάκι γύρω από τα νύχια, ώστε να τα διατηρείς υγιή και ενυδατωμένα, αλλά και να προτιμάς τα κοντά νύχια. Προσέχουμε για να έχουμε, άλλωστε. Αυτό μην το ξεχνάς.