Κι όμως! Και οι βασιλικές μέλισσες ενημερώθηκαν για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Μαρία Ροδίτη
Κι όμως! Και οι βασιλικές μέλισσες ενημερώθηκαν για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Μετά την ενημέρωση όλου του πλανήτη για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ σειρά είχαν και οι μέλισσες της οικογένειας.

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 η Βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένειά της, στο βρετανικό κράτος, αλλά και σε όλη την υφήλιο. Όπως προστάζει το πρωτόκολλο, τον θάνατό της έπρεπε να ακολουθήσει μια σειρά από γεγονότα, όπως το τηλεφώνημα της Πρωθυπουργού στους ομόλογούς της σε άλλες χώρες, που έλεγε ότι «η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» - κωδικός για να γνωστοποιηθεί ότι η μονάρχης πέθανε, πριν ξεκινήσει το 10ήμερο πένθος.

Μέσα σε αυτές τις μέρες το πρωτόκολλο ορίζει ότι και οι βασιλικές μέλισσες πρέπει να ενημερωθούν. Κι έτσι έγινε!

Η άλλη πλευρά της Βασίλισσας Ελισάβετ: Η οικολογική συνείδηση & η δράση της για τον πλανήτη

Το ταξίδι του μελισσοκόμου και η ενημέρωση των μελισσών

O μελισσοκόμος της βασιλικής οικογένειας ταξίδεψε στις κυψέλες των ανακτόρων του Buckingham και του Clarence House για να τοποθετήσει μαύρες κορδέλες στην κάθε κυψέλη και να ενημερώσει τις μέλισσες για τον θάνατο της Lilibet.

«Χτυπάς την κάθε κυψέλη και λες ''η κυρία είναι νεκρή, αλλά μη φύγεις. Ο κύριός σου θα είναι καλός αφέντης για σένα’’», ανέφερε ο μελισσοκόμος για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει με το μήνυμα να μεταφέρεται στις μέλισσες στα Αγγλικά.

https://www.instagram.com/p/CicMoZmqjBj

Από πού προέρχεται το έθιμο με την ενημέρωση των μελισσών

Το «Telling the bees» είναι, παραδόξως, ένα έθιμο που δεν περιορίζεται στη Βασιλική Οικογένεια, αλλά πρόκειται για μια μακροχρόνια μελισσοκομική παράδοση που συναντάται σε όλη την Ευρώπη. Το έθιμο, μάλιστα, λέει ότι οι μέλισσες πρέπει να ενημερώνονται και να τίθενται «σε πένθος» μετά τον θάνατο κάποιου μέλους της οικογένειας του ιδιοκτήτη. Κι αυτό, γιατί αν οι μέλισσες δεν ενημερωθούν ίσως και να πεθάνουν ή να παράγουν λιγότερο μέλι.

Δεν είναι, βέβαια, γνωστά πολλά για την προέλευση της πρακτικής αυτής, αν και εικάζεται ότι προέρχεται από την κελτική μυθολογία, κατά την οποία μια μέλισσα που συναντάται μετά από έναν θάνατο είναι σημάδι ότι η ψυχή φεύγει από το σώμα. Η πρακτική γνώρισε την ακμή της κατά τον 18ο και 19ο αιώνα στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτού αρχίσει να εκλείπει.