Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή ήρθε η ώρα να βγούμε στον δρόμο με το ποδήλατο

Μαρία Ροδίτη
Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή ήρθε η ώρα να βγούμε στον δρόμο με το ποδήλατο

Έρευνα υποστηρίζει ότι αν ξεκινήσουμε όλοι να κάνουμε τόσο συστηματικά ποδήλατο όσο οι Ολλανδοί, το όφελος για τον πλανήτη θα είναι τεράστιο.

Η Ολλανδία- και κυρίως το Άμστερνταμ- είναι γνωστή για δύο πράγματα: για τις τουλίπες της και για την κουλτούρα του ποδηλάτου. Αν έχει τύχει να επισκεφθείς την ολλανδική πρωτεύουσα, σίγουρα θα έχεις δει τους περισσότερους πολίτες να κυκλοφορούν με ποδήλατα που έχουν το δικό τους καλαθάκι, αλλά και ειδική θέση για τη μεταφορά των παιδιών.

Αυτήν την ποδηλατική κουλτούρα, λοιπόν, προτείνουν οι ειδικοί να αρχίσει να ακολουθεί όλος ο πλανήτης για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων και να μην τεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο το περιβάλλον.

Γιατί η Ολλανδία απαγορεύει τις διαφημίσεις για το κρέας και τις αεροπορικές πτήσεις

Αν όλοι στον κόσμο κάνουν ποδήλατο, οι εκπομπές άνθρακα θα μειωθούν κατακόρυφα

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Communications Earth and Environment, δείχνει ότι αν όλοι στον κόσμο κάνουν ποδήλατο όπως κάνουν οι Ολλανδοί, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα πέσουν κατακόρυφα κατά 756 εκατομμύρια τόνους.

Κι αυτό, γιατί τα ποδήλατα είναι μια απόλυτα οικολογική επιλογή για μεταφορά. Άσε που ενθαρρύνουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής που μπορεί να αποτρέψει ασθένειες.

Σκέψου ότι οι κάτοικοι της Ολλανδίας διασχίζουν καθημερινά με το ποδήλατο περίπου 2,6 χιλιόμετρα. Δεν τα λες και πολλά… Και το καλό που μπορεί να προσφέρει η απόσταση αυτή στον πλανήτη είναι τεράστιο.

Παγκοσμίως οι μεταφορές παράγουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεταφορές παράγουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα. Φαντάσου ότι ο τομέας αυτός πλησιάζει το ¼ της παραγωγής άνθρακα του κόσμου, το μισό από το οποίο προέρχεται από τα ιδιωτικά οχήματα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, μήπως όλοι σιγά-σιγά αρχίσουμε να βάζουμε το ποδήλατο στη ζωή μας; Ποδηλατόδρομοι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ήδη στη χώρα μας, το ποδήλατο είναι μια τέλεια και ευχάριστη γυμναστική, οπότε… ώρα να ξεκινήσεις!