Χρυσές Σφαίρες 2022 - Jane Campion: Η τρίτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας

Μαρία Ροδίτη
Χρυσές Σφαίρες 2022 - Jane Campion: Η τρίτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας

Η 67χρονη Jane Campion έγραψε ιστορία στα Golden Globes 2022 και έγινε πρότυπο γυναικείας ενδυνάμωσης.

Σε ένα πολύ περίεργο και εντελώς διαφορετικό καθεστώς απονεμήθηκαν την Κυριακή (9/1) οι Χρυσές Σφαίρες. Και όχι, για αυτό το γεγονός δεν ευθύνεται ...ο κορονοϊός.

Ειδικότερα, η 79η απονομή βραβείων, για σειρές και ταινίες που ξεχώρισαν την προηγούμενη χρονιά, έπεσε… «θύμα» συντονισμένου μποϊκοτάζ από τους stars του Hollywood με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε κόκκινο χαλί, ούτε τηλεοπτικό δίκτυο να μεταδώσει το event. Έτσι, τα Golden Globes 2022 πραγματοποιήθηκαν σε μια πιο privé βραδιά, που δε θύμιζε σε τίποτα το glam των προηγούμενων χρόνων, και μεταδόθηκαν online.

Και τι μ' αυτό; Ακόμη και κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτι πολύ καλό αναδύθηκε. Κάτι άξιο θαυμασμού και ελπίδας. Κάτι που είναι ικανό να δώσει ακόμα περισσότερη δύναμη στις γυναίκες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

g globes copy

Χρυσές Σφαίρες 2022: Μία βραδιά με νικητές αλλά χωρίς ομορφιά

Η Jane Campion έγινε η τρίτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στις Χρυσές Σφαίρες και αυτό από μόνο του… λέει πολλά!

Πριν από αυτήν, η Barbra Streisand ήταν η πρώτη που κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας το 1984 για το μουσικό δράμα Yentl και ακολούθησε η Chloé Zhao το 2021 για το Nomadland.

Η διάκριση της Jane Campion και η ανισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα

Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο – αυτόν των σκηνοθετών- η Jane Campion κατάφερε να ξεχωρίσει και να τιμηθεί με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το σκοτεινό western, The Power of The Dog, ταινία η οποία απέσπασε συνολικά τρία βραβεία (καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης δραματικής ταινίας, βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Kodi Smit-McPhee).

Η 67χρονη διεκδίκησε και κατέκτησε τη Χρυσή Σφαίρα της από τους σκηνοθέτες Kenneth Branagh (για το ιρλανδικό δράμα Belfast) και Maggie Gyllenhaal (για το σκηνοθετικό ντεμπούτο της The Lost Daughter).



Όχι μόνο, όμως! Με τη νίκη της αυτή έγινε η τρίτη γυναίκα που στα 78 χρόνια διεξαγωγής των Χρυσών Σφαιρών αποσπά βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, ενώ συγχρόνως -με την επιτυχία της- υπογράμμισε την ανισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα τόσο στην τελετή όσο και στην κινηματογραφική βιομηχανία σε γενικότερο πλαίσιο. Ίσως και σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

Τόνισε – χωρίς να πει λέξη- τη διαφορετικότητα και τις περισσότερες ευκαιρίες, τη μεγαλύτερη ανάδειξη, το πιο «εύκολο» βήμα, που έχουν οι άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες στον επαγγελματικό χώρο. Και το ότι ήρθε η ώρα αυτό να σταματήσει. Ήρθε η στιγμή να εφαρμοστεί στ' αλήθεια η ισότητα των φύλων που χρόνια και καιρούς ακούγεται, αλλά δεν γίνεται πράξη.



Η Jane Campion έδειξε πως δεν «μασάει» από τέτοιες νόρμες! Προσπάθησε, κόπιασε και τα κατάφερε. Κατόρθωσε να ξεχωρίσει με τη δουλειά της, το ταλέντο της και φυσικά τη συνεργασία όλων όσοι συμμετείχαν στην ταινία που σκηνοθέτησε.

Όλες μπορούμε να το κάνουμε αυτό, όπου κι αν εργαζόμαστε! Να πάμε κόντρα στα στερεότυπα και να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν. Έτσι δεν είναι; Μπρος… στον δρόμο που χάραξε η Jane, λοιπόν, χωρίς φόβους, δισταγμούς και δεύτερες σκέψεις!

Η υπόθεση της ταινίας The Power of The Dog

Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Thomas Savage του 1967 και διαδραματίζεται στη Montana του 1925. Η υπόθεση επικεντρώνεται στα αδέλφια Burbank, τον Phil (τον υποδύεται ο Benedict Cumberbatch) και τον George (στον ρόλο ο Jess Plemons).



Τα δύο αδέλφια κτηνοτρόφων αποξενώνονται ολοένα και περισσότερο αφού ο μικρότερος, ο George, παντρεύεται μια χήρα (Kirsten Dunst) με έναν γιο που σπουδάζει χειρουργός (Kodi Smit-McPhee).

Ο Phil- αρκετά αδίστακτος- φέρεται σκληρά στην κουνιάδα του όσο και στον γιο της, ενώ έχει στόχο... να την καταστρέψει ολοκληρωτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Golden Globes 2022 θα είναι εντελώς διαφορετικές - Κανένα red carpet και μακριά από το NBC

Χρυσές Σφαίρες 2022 Review: Οι μεγάλοι νικητές και η μόνη star που παρευρέθηκε στην «covid» τελετή