Κάντε όσα Sofagate θέλετε! Οι γυναίκες (και η Von der Leyen) ξέρουν να στέκονται στο ύψος τους

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Δεύτερο Sofagate στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτή τη φορά από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγκάντα. Πόσο ακόμα «σκοταδισμό» ν΄ αντέξει αυτή η κοινωνία;

Ο όρος και (η στάση) είναι γνώριμος στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τι να της πουν οι άνθρωποι που δεν έχουν μάθει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς από το «σπίτι» τους; Πόσο μάλλον όταν η στάση τους εκφράζει μισογυνισμό, σεξισμό και ξεκάθαρη ασέβεια σε αξίας όπως είναι η ισότητα, σε μια κοινωνία που φροντοφωνάζει πως έχει κάνει άλματα σε αυτόν τον τομέα.

Συνηθίζουμε εμείς οι γυναίκες, οι μαμαδες, να διδάσκουμε στα παιδιά μας καλούς τρόπους, σεβασμό, να σέβονται όσους έχουν δίπλα αλλά και απέναντί τους -βασικό μάθημα αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειας να μάθεις να σέβεσαι τον άνθρωπο που έχει διαφορετικές απόψεις από εσένα-, να μιλούν και να φέρονται με καλοσύνη, να έχουν αρχές, ιδανικά και ένα ανοικτό μυαλό να χωρέσει -και να επεξεργαστεί- όλα όσα τα μάτια και η καρδιά μπορούν να δουν.

Ursula Von Der Leyen

10 γυναίκες που άλλαξαν τη ζωή μας το 2021 και μας ενέπνευσαν με το έργο τους


Χθες, αυτό που είδαμε όλοι στις οθόνες μας ήταν γι΄ ακόμα μια φορά μάθημα ζωής... προς αποφυγήν!

Τι είδαν τα μάτια μας και δεν το χωρούσε το μυαλό μας

Μετά την 6η Σύνοδο Kορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντα, Jeje Odongo, μετέβει σε ένα σημείο, όπου βρισκόταν η ηγεσία της ΕΕ, για να χαιρετήσει και να φωτογραφηθεί μαζί τους. Όλα καλά μέχρι εκεί. Ωστόσο, ο Αφρικανός αγνόησε την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν, και κατευθύνθηκε αμέσως στον Σαρλ Μισέλ που βρισκόταν δίπλα της, τον χαιρέτισε, χωρίς εκείνος να διαμαρτυρηθεί ή να αντιδράσει που παρέκαμψε την Πρόεδρο. Στη συνέχεια ο Jeje Odongo, χαιρέτισε και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος παρακολουθούσε έκπληκτος το περιστατικό.

Αμέσως -με αμηχανία μεν, έκανε την κίνηση δε και είναι προς τιμήν του- ο Μακρόν έκανε νόημα με επίμονο τρόπο στον υπουργό Εξωτερικών της Ουγκάντα να χαιρετήσει την Πρόεδρο της Κομισιόν. Τότε ο Αφρικανός πολιτικός -όπως όλοι είδαμε μέσα από το video που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου- γύρισε το κεφάλι του, υποκλίθηκε κάπως αμήχανα στην Φον ντερ Λάιεν, της μίλησε για λίγο, χωρίς και πάλι να δώσει το χέρι του, και απομακρύνθηκε.

Το βίντεο από το νέο sofagate έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά προβλήθηκε επίσης και σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια παγκοσμίως. Η συμπεριφορά κατακρίθηκε από πολλούς ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριξαν πως θα «έπρεπε να υπάρξει διπλωματική διαμαρτυρία σε αυτές τις περιπτώσεις».



Τι είναι το Sofagate

Το ακούσαμε πρώτη φορά πέρσι αλλά καλά καλά δεν καταλάβαμε τι σήμαινε (πολλοί είπαν πως ήταν ένα τυχαίο περιστατικό, αναμενόμενο από όπου προήλθε). Χθες όμως, μετά το δεύτερο περιστατικό στις Βρυξέλλες, ήρθε ξανά ο όρος στο προσκήνιο.

Το Sofagate είναι ένα περιστατικό διπλωματικού πρωτοκόλλου που συνέβη κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Βον Ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2021. Όταν ο Μισέλ και η φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να συναντήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπήρχαν μόνο δύο καρέκλες προετοιμασμένες για τους τρεις ηγέτες στην αίθουσα στην οποία έγιναν δεκτοί. Στη συνέχεια, ο Μισέλ κάθισε στην καρέκλα δίπλα στον Ερντογάν, ενώ στον Φον ντερ Λάιεν προσφέρθηκε να καθίσει σε έναν καναπέ στο ίδιο δωμάτιο απέναντι από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.



Πολλοί σχολιαστές περιέγραψαν το περιστατικό ως σεξιστικό, με τον Μισέλ ως άνδρα να παίρνει την πιο εξέχουσα θέση από τη φον ντερ Λάιεν ως γυναίκα, παρόλο που και οι δύο είχαν τον τίτλο του Πρόεδρου. Αργότερα, ο Τσαβούσογλου απάντησε, λέγοντας ότι η ρύθμιση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τα αιτήματα της ευρωπαϊκής πλευράς. Και μόνο με αυτή την απάντηση, τα έκανε χειρότερα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μόδα καταρρίπτει τα στερεότυπα: Η Sofía Jirau με σύνδρομο Down σε καμπάνια της Victoria's Secret

MacKenzie Scott: Στην κορυφή της λίστας του Forbes για το 2021 η πρώην σύζυγος του Jeff Bezos